LUFTFART

Gransker dødsulykken i Umeå – flytypen ikke i bruk i Norge

Den svenske flyhavarikommisjonen startet mandag det møysommelige arbeidet med å analysere ulykken som tok livet av ni personer, åtte av dem fallskjermhoppere.

Redningstjenesten leter etter vrakdeler fra det forulykkede flyet ved Umeå.
Redningstjenesten leter etter vrakdeler fra det forulykkede flyet ved Umeå. Foto: Samuel Pettersson / TT / NTB Scanpix
15. juli 2019 - 14:05

Det forulykkede flyet var ikke utstyrt med ferdskriver og taleregistrator, og kommisjonen må belage seg på vitneforklaringer, tekniske undersøkelser av vrakdeler og studier av bilder og videoklipp som viser hvordan flyet styrtet i høy fart med nesen rett nedover.

Det svenske fallskjermforbundet har bestemt at all bruk av den aktuelle flytypen – GippsAero GA8 Airvan – skal innstilles inntil videre. I Norge er ingen fly av denne typen registrert, opplyser Luftfartstilsynet til NTB.

Avdelingssjef Peter Swaffer i Havarikommisjonen leder arbeidet. Han sier at flere vitner mener å ha sett at flyet mistet den ene vingen, men at bildematerialet som kommisjonen sitter med, viser at begge hovedvingene sitter på flyet under styrten.

SAS-pilot Runar Østby foran et SAS Airbus A320 Neo, den nye flytypen som skal ta over evakueringsflyvningene fra neste år.
Les også

Runar flyr sårede ukrainere til Norge: – Det gjør noe med en

Uklare bilder

Men om vingene er hele, er umulig å se. Det er også uklart om haleroret er uskadd. Instrumenter om bord har registrert høyde og posisjon, men ikke hva piloten har foretatt seg eller hvilken tilstand motoren var i.

Flyet er produsert i Australia, og fabrikken sier den vil samarbeide fullt med svenske luftfartsmyndigheter for å avdekke årsaken til styrten søndag. Flytypen som ble brukt til hopping av den lokale fallskjermklubben, er knapt 9 meter langt, med propell på nesen.

Havarigranskinger av denne typen tar normalt ett års tid. Ifølge Swaffer kan det drøye ytterligere dersom det er behov for mye informasjon og tegninger fra utlandet.

Minnestund

Pårørende, vitner og andre som trenger å snakke om hendelsen, er invitert til Ålidhemkyrkan i Umeå, der det klokken 19 mandag blir holdt en minnestund for de omkomne, skriver Dagens Nyheter.

Flyulykken i Umeå er den femte dødeligste i Sverige blant sivile ulykker. Den mest alvorlige skjedde i 1964 i Ängelholm, der 31 mennesker omkom, blant dem tre riksdagsrepresentanter.

Den alvorligste ulykken som et svensk selskap har vært innblandet i, skjedde 8. oktober 2001 på Milano-Linate-flyplassen i Italia. Da kolliderte et SAS-fly med et småfly med fire personer på startbanen. Samtlige 110 passasjerer omkom, blant dem 20 svensker.

Foreløpige tall fra Arbeidstilsynet viser at 26 personer døde mens de var på jobb i fjor. Det er én mindre enn i fjor. Hele 25 av dem var menn.
Les også

96 prosent av dem som døde på jobb i fjor var menn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.