SAMFERDSEL

Milano-system ikke installert

9. okt. 2001 - 09:55

Park Air Systems skulle i neste uke i møter med flyplassledelsen i Milano for å diskutere installasjon av det norsk-utviklede avanserte bakkerdarsystemet. Et slikt overvåkingssystem for all bakketrafikk på en flyplass, bedrer sikkerheten betraktelig under dårlig sikt og når trafikken er stor.

–Det er umulig å si om ulykken kunne vært unngått dersom systemet var installert, sier adm.dir. Øystein Narvhus til tekblad.no. Han sier at det er opp til flyhavarikommisjonen å si noe mer om slike forhold.

Narvhus har ingen formening om hvorfor Linate-flyplassen ikke har tatt deres avanserte bakkeradarsystem i bruk.

–Vi leverte systemet i 1996, men flyplassledelsen har utsatt installasjonen. Vi skal etter planen ha et møte med dem neste mandag. Ett av temaene er installasjon av systemet. Vi er ikke sikre på om møtet blir noe av nå, sier Narvhus.

Teknisk er det ikke noe i veien for å ta i bruk det avanserte bakke-radrasytemet. Leveransen fra Park Air Systems (tidligere Garex) inkluderer ikke selve radaren og sensorer, men består av programvare og utstyr som tar informasjonen fra radarer og sensorer og prosesserer den. Informasjonen presenteres på et display med detaljerte opplysninger.

Det finnes ingen internasjonale krav om bruk av bakkeradarsystemer for flyplasser. Ifølge Narvhus diskuteres dette internasjonalt, men ingen land har gått i bresjen og stilt krav.

–Det er synd at det skal være slik, men en tragisk ulykke som i går, kan bidra til at sikkerheten bedres enda mer på flyplasser, sier Narvhus.

Han understreker at det er mange ulike systemer og prosedyrer som skal sørge for at ulykker unngås. –Det er mange forhold som spilelr inn, vi kan derfor ikke si at ett enkelt system kan forhindre ulykker, understreker Narvhus.

Park Air Systems er ett av verdens ledende sleskaper inne flykontrolsystemer, med både instrumenytladninsgsystemer, trafikkontrolllsystemer og flykommunikasjonssystemer. Avanserte bakkeradarsystemer er i levert til store flyplasser som Chardles de Gaulle og Orly i Paris, Heathrow og Gatwick i Storrbitannia samt Kuala Lumpur i Malaysia og den nye flyplassen utenfor Hongkong

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.