PLAST

Har funnet 16.000 kjemikalier i plast – forskerne har fire råd

Forskere har funnet over 16.000 ulike kjemikalier i plast. Rundt en fjerdedel av disse kjemikaliene kan være skadelige for helsa og miljøet.

– Vi kan bare håndtere plastproblemet om vi tar hensyn til kjemikaliene i plasten og tar oss av dem på forsvarlig vis. Det sier NTNU-professor Martin Wagner. Her er en liten bit av søppelhåndteringsanlegget Thilafushi på Maldivene.
– Vi kan bare håndtere plastproblemet om vi tar hensyn til kjemikaliene i plasten og tar oss av dem på forsvarlig vis. Det sier NTNU-professor Martin Wagner. Her er en liten bit av søppelhåndteringsanlegget Thilafushi på Maldivene. Foto: Mohamed Abdulraheem/Shutterstock/NTB
Steinar Brandslet, Gemini.no
31. mars 2024 - 12:00

Plastforurensning er en internasjonal miljøkrise, og forskerne bak en ny rapport blir mer og mer bekymret for helsekonsekvensene av denne plasten.

– Vi vet at det er mange problematiske kjemikalier i plast. Disse utgjør en trussel mot både vår egen helse og miljøet. Derfor må vi gjøre plasten trygg og bærekraftig, sier professor Martin Wagner ved Institutt for biologi ved NTNU.

Han er hovedforfatter av en ny, internasjonal rapport. PlastChem Report gir essensiell vitenskapelig informasjon om plastkjemikalier, slik at vi kan fremstille langt tryggere plast i fremtiden. Wagner har koordinert prosjektet.

FN jobber med global plastavtale

– Det er mange problematiske kjemikalier i plast, sier Martin Wagner. <i>Foto:  NTNU</i>
– Det er mange problematiske kjemikalier i plast, sier Martin Wagner. Foto:  NTNU

FN er i ferd med å forhandle frem en global avtale om plast. Målet er å stanse plastforurensningen og utvikle plast som er sikrere og mer bærekraftig. Da er det svært viktig at beslutningstakerne vet mest mulig om kjemikaliene i denne plasten og tar hensyn til dem når de skal ta avgjørelsene.

– Vi kan bare håndtere plastproblemet om vi tar hensyn til kjemikaliene i plasten og tar oss av dem på forsvarlig vis, sier Wagner.

En tidligere plastrapport fra United Nations Environment Programme (UNEP) identifiserte 13.000 kjemikalier, men den nye rapporten viser at tallet snarere er over 16.000.

En fjerdedel er farlige

Av nøkkelfunnene i den nye rapporten er disse:

  • Minst 4200 plastkjemikalier, rundt 26 prosent, utgjør en fare for helsa og/eller miljøet.
  • 400 av kjemikaliene som bekymrer forskerne, finnes i alle typer plast, inkludert plast for innpakking av mat. Alle typene plast kan lekke farlige kjemikalier.
  • For å gjøre plastmaterialer tryggere, trenger vi nye fremgangsmåter for å regulere kjemikaliene. Dette inkluderer å identifisere de farlige kjemikaliene og å regulere farlige grupper av plastkjemikalier.

I tillegg til å være en database over problematiske stoffer, gir dokumentet også en fremgangsmåte for å identifisere og håndtere bekymringsverdige kjemikalier i plasten.

Plastkjemikalier omfatter alle kjemikalier i plast og inkluderer tilsetningsstoffer, urenheter og kjemikalier som bidrar i produksjonen.

Forskernes fire råd

Forskerne har formulert fire punkter som de mener beslutningstakerne må gjøre noe med:

  1. Regulere bruken av problematiske stoffer i plasten.
  2. Skape mer åpenhet rundt hvilke kjemikalier som brukes i plastproduksjonen.
  3. Gjøre plasten mindre komplisert, slik at vi ikke trenger å forholde oss til så mange kjemikalier.
  4. Øke slagkraften og kapasiteten, slik at myndigheter, industrien og forskere lettere kan samarbeide for å lage bedre plastmaterialer.
Plastforurensning er et globalt problem. <i>Foto:  Colourbox</i>
Plastforurensning er et globalt problem. Foto:  Colourbox

Unik rapport om plast

– Dette er en unik rapport. Den bruker en systematisk, omfattende tilnærming for å forstå den kjemiske dimensjonen ved plasten, sier medforfatter og professor II Hans-Peter Arp ved NTNU.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Rapporten er avgjørende for å greie å takle plastforurensning, sier medforfatter Ksenia Groh ved det sveitsiske forskningsinstituttet Eawag.

Rapporten er blitt til med støtte fra Forskningsrådet.

Artikkelen ble først publisert på Gemini.no

Drona har påmontert eit kamera som fangar opp fargar menneskeauga ikkje kan sjå.
Les også

Driv litiumjakt frå himmelen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.