Giganthandel vil vippe Sweco av tronen som Nordens største rådgiver

ÅF vil kjøpe det finske konsulentselskapet Pöyry.

Giganthandel vil vippe Sweco av tronen som Nordens største rådgiver
ÅFs hoveddkontor på Frösundaleden i Sverige. Foto: ÅFs huvudkontor på Frösundaleden 2018.jpg Holger.Ellgaard / CC BY-SA 4.0

Svenske ÅF vil kjøpe finske Pöyry for 6 milliarder norske kroner. Målt i omsetning vil det fusjonerte tekniske konsulentselskapet bli Nordens største med en årsomsetning på over 18 milliarder norske kroner.

Det svenske tekniske konsulentselskapet ÅF, som har flere avdelinger og et arkitektfirma i Danmark, er på vei til å bli Nordens største.

Firmaet har ifølge en pressemelding og en nettside dedikert til kjøpstilbudet tilbudt seg å kjøpe det finske konsulentselskapet Pöyry for 6 milliarder norske kroner.

Hvis tilbudet blir akseptert av Pöyrys aksjonærer, vil det sammenslåtte konsulentselskapet få 14.550 heltidsansatte og omsette for over 18 milliarder norske kroner i året. Det er mer enn svenske Sweco, som hittil har ledet de nordiske konsulentenes konkurranse med en omsetning på 16,9 milliarder svenske kroner i 2017.

Fornuften bak oppkjøpet ligger ifølge ÅF i at de to bedriftene komplementerer tjenestene til hverandre. Pöyry fokuserer på tremasse, papir og energi, mens ÅF er sterke innen bilindustri, avansert produksjonsindustri, matvare- og medisinområdet. I tillegg er Pöyry representert i rundt 20 land hvor ÅF ikke har kontorer. Den sammenslåtte bedriften vil få faste kontorer i 45 land.

Til sammenligning hadde Danmarks største konsulentselskap, Rambøll – som forøvrig kjøpte en avdeling av Pöyry i 2014 – en omsetning på ca. 14 milliarder norske kroner i fjor og hadde 12.500 heltidsansatte.

Les også

ÅF i Norge

Av Heidi Sævold

Siden 2012 har ÅF eid det norske prosjektledelsesselskapet Advansia. ÅF Advansia AS har hatt prosjektledelse på store Oslo-prosjekter som Oslo Gardermoen Lufthavn (T2-prosjektet), Deichman Bjørvika og det nye Munchmuseet. ÅF Advansia AS er bare ett av flere datterselskaper det svenske gigantselskapet har i Norge, i tillegg til ÅF Energy, ÅF Industry og ÅF Ingeneering. 

I 2012 kjøpte ÅF opp konsulentselskapet innenfor teknologi og systemutvikling, Epsilon. Sammenslåingen ga ÅF dermed 1600 nye ansatte. ÅF har gjort en rekke oppkjøp i Norge siden tusenårsskiftet (se faktaboks).

ÅF i Norge

1996: ÅF etablerer seg i Norge ved å kjøpe opp Nielsen & Borge. Selskapet har 20 ansatte
2003: ÅF kjøper Andresen og Jacobsen fra Selmer Skanska
2012: ÅF kjøper prosjektlederselskapet Advansia 
2012: ÅF og Epsilon slår seg sammen
2013: ÅF Advansia kjøper prosjektlederselskapet Kåre Hagen i Oslo og etablerer seg som et av Norges største selskaper innen prosjektledelse 
2015: ÅF kjøper prosjektlederselskapet Erstad & Lekven i Oslo
2016: ÅF kjøper Solid Engineering i Molde
2016: ÅF Advansia kjøper Optiman prosjektledelse i Trondheim og er klare for vekst i Midt-Norge
2016: ÅF kjøper den landbasert rådgivningsvirksomheten til Reinertsen og samler sine norske virksomheter innen prosjektering av bygg og anlegg i et felles selskap, ÅF Engineering
2017: ÅF samler alle sine norske virksomheter i ÅF Norge
2018: ÅF kjøper Mometo i Trondheim og åpner kontor i Stavanger

Kilde: ÅF

Les også