KARRIERE

Går i strupen på bemanningsbyråene: Nå kommer frilansplattformen for ingeniører

- Ingeniører lei av å bli ansatt og sparket.

En ny frilansplattform skal gjøre det lett for ingeniører å ta korte arbeidsoppdrag, og enkelt for arbeidsgivere å få oversikt over tilgjengelige ingeniører med ulik spisskompetanse på jobbmarkedet.
En ny frilansplattform skal gjøre det lett for ingeniører å ta korte arbeidsoppdrag, og enkelt for arbeidsgivere å få oversikt over tilgjengelige ingeniører med ulik spisskompetanse på jobbmarkedet. Bilde: Engineer.it
23. juni 2016 - 06:05

– Skal du finne og leie en ingeniør i dag, er det et mylder av rekrutterings- og bemanningsbyråer som sitter og ruger på sine lister. Vi vil gjøre oversikten over ledige ingeniører åpen for alle. 

Informasjonsteknolog Marcus Hølland Eikeland var IT-prosjektleder i Aibel da oljegiganten begynte med masseoppsigelsene i 2012.

Eikeland, som allerede var engasjert i Stavangers entreprenør-miljø på fritiden, søkte og fikk innvilget sluttpakke for å starte for seg selv.

Nå er sivilingeniøren i innspurten med en ny digital frilansplattform for kortvarige arbeidsoppdrag for ingeniører - og for arbeidsgivere som trenger spisskompetanse de ikke har på huset, som ikke vil ansette noen fast.

Skummer fløten

– Mange ingeniører er lei av å bli ansatt og sparket. Mitt inntrykk er at flere i dag ønsker å jobbe mer fritt, og ikke bare for en arbeidsgiver, sier Eikeland.

Engineer.it skal blant annet ta opp konkurransen med de tradisjonelle bemanningsbyråene som lever av å formidle ingeniører i et arbeidsmarked med 7500 ledige ingeniører.

– Vi går rett i strupen på bemanningsbyråene, som har skummet fløten av situasjonen på arbeidsmarkedet ganske lenge. Det er ikke unormalt at byråer tar alt fra 50.000-150.000 kroner for å formidle en ingeniør. I tøffe tider som nå har mange selskaper ikke råd til dette, sier gründer Eikeland til Teknisk Ukeblad.

Lager ingeniør-community: - På samme måte som Airbnb er flinke til å heie på vertene sine, skal vi heie på ingeniørene og hjelpe de til å utvikle seg profesjonelt, sier Marcus Holland Eikeland i Ingeneer.it. <i>Foto: Jannicke Nilsen</i>
Lager ingeniør-community: - På samme måte som Airbnb er flinke til å heie på vertene sine, skal vi heie på ingeniørene og hjelpe de til å utvikle seg profesjonelt, sier Marcus Holland Eikeland i Ingeneer.it. Foto: Jannicke Nilsen

Terningkast

På nettstedet Engineer.it kan arbeidsgivere legge inn jobber de trenger å få utført, mens ingeniører kan lage egen profil og bygge opp sin egen CV gjennom ulike oppdrag de gjennomfører.

Etter at jobben er gjort, gir arbeidsgiver et "terningkast" og en skriftlig tilbakemelding som viser hvor fornøyd de var med arbeidet. Det samme gjør ingeniøren (se video nederst i saken).

Tilbakemeldingene blir synlige for alle, og skal sikre at ingeniører og arbeidsgivere lever opp til kvalitetskravene.

– Folk som får dårlig rangering skal lukes ut, slik at hele innholdet på plattformen blir til på bakgrunn av rangeringene, sier Eikeland.

Engineer.it er inspirert av tjenester innenfor den nye delingsøkonomien, som Über og Airbnb.

En mer oppbrudt hverdag

– "Alle" er skeptiske til de nye frilansplattformene, og mener de truer arbeidsrettigheter som forrige generasjon har brukt livsverk på å bygge opp. Men tidene endrer seg. Rundt 25 prosent av arbeidsstokken i Europa er frilansbasert. I USA er det 50 prosent, sier Eikeland, som selv er midt i målgruppen for tjenesten. 

– Jeg jobber selv med mange ulike prosjekter, samtidig som jeg får inntekter som kite-instruktør og ved å leie ut leiligheten på Airbnb. Og så har vi startet dette selskapet. Jeg tror hverdagen blir mer brutt opp for mange framover,  sier Eikeland, som deltok på Startup Extreme i forrige uke, Norges nye gründer- og investorkonferanse som fant sted i Bergen og Voss.

Flere ingeniører har allerede registrert seg på frilansplattformen. Potensielle oppdragsgivere har også meldt sin interesse, som Forus-baserte Mirmomax, som lager måleinstrumenter til oljeindustrien.

Avhengig av innleie

– Vi hyrer spesialistkompetanse cirka fire ganger i året. En stor prosentandel av de oppgavene vi utfører trenger vi ekstern hjelp til, sier Eivind Gransæther, grunnlegger av Forus-baserte Mirmomax

Måleinstrumentene til det lille gründerselskapet avslører hvor mye oljerester det er i ferdig renset vann som slippes ut fra oljeplattformer. 

Teknologien baserer seg på ultralyd, avansert elektronikk og programmering, fordelt over mange ulike fagdisipliner. 

– Vi er sju ansatte, og hyrer spesialistkompetanse cirka fire ganger i året i perioder på 2-4 måneder. Det er nesten en hel stilling, men det finnes ikke en person som kan alt. Det er viktig for oss å få inn folk som fungerer godt fra første dag, sier Gransæther.

Frilanser: Ingeniør Arnfinn Matre spre på med frilansoppdrag i påvente av at hans løftekonsept for offshorenæringen slår igjennom. <i>Foto: Foto</i>
Frilanser: Ingeniør Arnfinn Matre spre på med frilansoppdrag i påvente av at hans løftekonsept for offshorenæringen slår igjennom. Foto: Foto

Venter på gjennombrudd

En høyaktuell kandidat til frilansbanken er ingeniør og gründer Arnfinn Matre, som jobber med å få en ny løsning for automatiske løfteoperasjoner på markedet. Clicklift skal forenkle løfteoperasjoner mellom for eksempel supplybåt og offshore-plattformer.

I dagens marked er det imidlertid ikke lett å slå igjennom med nye produkter for oljebransjen. 

- Å ta små oppdrag ved siden av arbeidet med Clicklift, er veldig relevant for meg. Det er lite aktivitet i oljebransjen nå, men jeg tror det vil ta seg opp, og at det vil bli et behov for produktet på sikt, sier Matre.

Utreder målgruppe

Innovasjon Norge har bidratt med en halv million kroner til å utvikle Engineer.it, som etter planen skal lanseres i september. 

– Vi hører om arbeidsledige ingeniører som ikke ønsker å flytte til andre steder i landet for å få jobb. Er det norske ingeniørmarkedet modent nok for en slik frilanstjeneste?

– Jeg skjønner spørsmålet. Men nå kan de ta en jobb i Voss, mens de fortsatt bor i Stavanger. De kan også forme et team med andre ingeniører med komplementær kompetanse, og levere tjenester på vegne av hele teamet, sier Eikeland.

Sivilingeniøren presiserer at de fortsatt utreder hvilke konkrete grupper av ingeniører tjenesten skal henvende seg til.

Skal finne nisje

– Jeg tror ikke alle ingeniører vil begynne å jobbe frilans. Nordmenn er trygghetssøkende, og mange av oss vil fortsatt foretrekke faste jobber. Vi leter fortsatt etter en spesifikk målgruppe, sier Eikeland. 

I tillegg utforsker teamet om det er enkelte ingeniørtjenester som egner seg bedre for en frilansplattform enn andre. Tekniske tegnere, 3D-modellering og kvalitetssikring av HMS-arbeid står foreløpig på topp tre.

– Mange arbeidsoppgaver kan lett gjøres fra avstand. Jeg tror det skal bli lett å finne vår nisje, sier Eikeland. 

Frilansplattformen har en egen inngang for arbeidsgivere og en for ingeniører <i>Foto: Engineer.it</i>
Frilansplattformen har en egen inngang for arbeidsgivere og en for ingeniører Foto: Engineer.it

– De fleste ønsker fast jobb

Tekna har ikke nøyaktig oversikt hvor mange av deres sivilingeniører som jobber oppdragsbasert, men ved årsskiftet hadde fagforeningen registrert 1103 selvstendige næringsdrivende blant medlemmene. Fagruppen Tekna Egen Bedrift har per i dag 1720 medlemmer.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg mener de aller fleste ingeniører fortsatt har ønske om en fast jobb, selv om noen tiltrekkes av å være selvstendig og fri.

– Noen vil i kortere eller lengre perioder i løpet av yrkeskarrieren ønske seg slike jobbordninger, men slike arbeidsforhold har både fordeler og ulemper. Det er viktig å tenke på det sosiale sikkerhetsnettet, og foreløpig har vi ikke like gode ordninger for disse gruppene, sier Randeberg i en e-post til Teknisk Ukeblad. 

Tekna-presidenten sier organisasjonen jobber med å få på plass fleksible og flyttbare velferdsordninger som ivaretar sivilingeniører som velger å jobbe som frilansere. 

– Skal man jobbe slik, er det viktig å være medlem av en fagforening for å ha litt ekstra sikkerhetsnett, noen å spørre og ha et sosialt og faglig fellesskap med andre i samme situasjon, sier Randeberg. 

"Slår et slag for ingeniøren"

Engineer.it har ikke konkludert med hvordan forretningsmodellen skal se ut.

– Vi skal selvfølgelig tjene penger, men vi prøver å finne en rettferdig forretningsmodell. Mange ingeniører blir ansatt i oppgangstider, for så å bli kynisk sparket når pilene peker nedover. Bare det året jeg jobbet i Aibel ble 1000 nye ansatt. Vi skal slå et slag for ingeniøren. Det er motivasjonen vår, sier Eikeland.

Se hvordan Engineer.it skal fungere:

Engineer.it

Les også: De 11 ingeniørene fikk valget mellom å flytte eller miste jobben. Gikk for et tredje alternativ

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.