INDUSTRI

Fyrverkeri er fysikk, kjemi og elektronikk: Vi har snakket med pyrotekniker i anledning nyttårsfeiringen

Ingen dag i året forbruker så mye krutt som på nyttårsaften.

Pyrotekniker: Espen Kolstad fra Unique Pyrotechnic her gjort det til et levebrød å sende brennbar kjemi til værs med kruttladninger.
Pyrotekniker: Espen Kolstad fra Unique Pyrotechnic her gjort det til et levebrød å sende brennbar kjemi til værs med kruttladninger. Foto: Odd Richard Valmot
30. des. 2019 - 16:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Få savner de gamle pinnerakettene ble forbudt i 2008. Ikke minst øyelegene som slipper å jobbe overtid på nyttårsaften. I dag er det batterier som gjelder. Små kanoner som skyter selve fyrverkeriet opp i luften.

Når det er kommet til riktig høyde skal en masse kuler med ulik kjemi basert på metallpulver og perklorater antenne og gi oss den gode nyttårsfølelsen.

Men det er ikke bare vanlige folk som kjøper slike batterier. Stadig flere byer tilbyr innbyggerne et profesjonelt fyrverkeri, og da snakker vi om et designelement også. Da blir batteriene større og de går av i en rekkefølge som skal gi helt spesielle visuelle opplevelser. På Oslo havn kan kruttforbruket ligge på opptil 100 kg krutt per minutt og showet kan vare i mange minutter.

Slike opplevelser skjer ikke bare i friluft. Innendørs pyroteknikk med gassflammer og krutt brukes på svært mange konserter.

I dag snakker vi med en av Norges mest erfarne pyroteknikere, Espen Kolstad fra Unique Pyrotechnic. 

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Podkasten Teknisk Sett

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Følg vår nye side på Facebook!

Hvis du abonnerer på Teknisk sett på iTunes, Spotify eller en annen app, kan du laste ned og lytte til nye episoder hver uke. Vi legger normalt ut nye episoder torsdag ettermiddag, slik at du for eksempel kan laste den ned og høre på vei til jobben på fredager.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim
– Jeg hørtes mer skråsikker ut enn jeg er; jeg må ta litt kritikk på det. Men det vil forundre meg om vi ikke får bud, sier Åslaug Haga til TU under Fornybarkonferansen i Bergen.
Les også

Åslaug Haga om havvind-auksjonen: Det kommer bud på mandag

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.