OLJE OG GASS

Frykter for framtiden etter Brage-salg

Interesseorganisasjonene bekymret for signaleffekten.

Statoil selger Brage-plattformen (avbildet) til Wintershall. Det bekymrer interesseorganisasjonene.
Statoil selger Brage-plattformen (avbildet) til Wintershall. Det bekymrer interesseorganisasjonene. Bilde: Helge Hansen/StatoilHydro
23. okt. 2012 - 08:03

Et av de sentrale punktene i Statoil og Wintershall inngår gigantavtale , er at Wintershall overtar operatørlisensen på Brage.

Statoil-ansatt og tillitsvalgt i interesseorganisasjonen Lederne, Per Helge Ødegård, frykter for framtiden etter mandagens annonsering.

–  Vi mener det er operatørens ansvar å følge sine oljefelt fra start til slutt. Ved å selge Brage, forteller Statoil at de vil selge seg ut av oljefeltene når produksjonen går ned, sier han.

Brage hadde sin største produksjon i 1998, med 120.000 fat i døgnet. I dag produserer feltet omtrent 25.000 fat per døgn.

– Wintershall er en stor bedrift som ønsker å utvikle Brage-feltet. Vi er bekymret for at det i framtiden vil komme små selskaper som ikke vil utvikle feltene, men kun tømme og rømme oljeplattformene. Dette vil få store konsekvenser for de ansatte, sier Ødegård.

Interesseorganisasjonen vurderer nå å kontakte Olje- og energidepartementet.

– Vi kommer ikke til å akseptere at norske oljefelt blir solgt til bedrifter som ikke ønsker å utvikle feltene videre, sier Ødegård.

Les også:

Slik skal de holde liv i gullfeltet  

– Statoil bør bruke ressursene der avkastningen er størst  

Mener Statoil dobbeltkommuniserer

Alle interesseorganisasjonene i Statoil var imot å selge Brage til den tyske oljeselskapet.

– Statoil selger seg ut av Brage nå som feltet produserer mindre. Det er beklagelig, sier Hilde-Marit Rysst, leder av SAFE.

Rysst mener Statoil dobbeltkommuniserer ved å selge Brage.

– Statoil har tidligere uttalt at de også ønsker å drive med haleproduksjon, at de ønsker å følge oljefeltene fra soloppgang til solnedgang. Brage-salget forteller oss nettopp at de ikke vil være med når produksjonen går ned, sier hun.

Les også: Nytt forskningssenter skal øke oljeutvinningen

–  Brage har tung symbolverdi

Per Steinar Stamnes er leder for sokkelavdelingen i Industri Energi Statoil. Han mener Brage er et felt med tung symbolsk betydning, og at Statoil har et særskilt ansvar for å følge slike felt fra vugge til grav.

– Statoil er et stort statlig eid selskap som har alle forutsetninger for å gjøre det bra i haleproduksjon. Da bør de også gjøre det, sier Stamnes.

Alle interesseorganisasjonene understreker at de mener Statoil har fått på plass en god avtale for de ansatte som blir berørt. Arbeiderne kan selv velge om de vil fortsette i Statoil eller gå over til Wintershall. I tillegg har de en angrefrist på 18 måneder dersom de skulle ombestemme seg.

Helge Lund: – Vi driver vår virksomhet i flomlys

Ønsker fortsatt å drive med haleproduksjon

Statoil framholder at de skal være en verdensledende aktør innen haleproduksjon.

– Men det betyr ikke at vi skal operere alle plattformer som driver med haleproduksjon. Vi opplever og ser på Wintershall som en etablert aktør på norsk sokkel. De har en god kompetanse, og er en global aktør som vi har full tiltro til at vil kunne forvalte verdiene på en god måte, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil.

Les også:

Advarer mot å senke oljetempoet

De 10 største oljefunnene etter år 2000

Ingen finner mer olje og gass enn Norge  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.