OLJE OG GASS

Forventer å slippe unna 12 milliarder av regningen

Yme-partnerne.

Ubrukelig: Yme-plattformen ble levert med tusenvis av feil fra verftet i Abu Dhabi. Det vil koste nordmenn dyrt.  Foto: Lars Steensen
Ubrukelig: Yme-plattformen ble levert med tusenvis av feil fra verftet i Abu Dhabi. Det vil koste nordmenn dyrt. Foto: Lars Steensen
1. mars 2013 - 07:00

STAVANGER: I Nordsjøen står en plattform som etter all sannsynlighet aldri vil bli tatt i bruk. Hele feltutbyggingen skulle i utgangspunktet koste mindre enn fem milliarder ­kroner og gi inntekter på 40 til 50 milliarder kroner.

Men plattformen er full av feil, og det er usikkert om den tåler å stå i Nordsjøen. Derfor har den stått ubemannet og rustet ned siden i fjor sommer. Og nå går selskapet SBM, som eier plattformen, inn for å skrote den.

Det vil koste dyrt. Og mesteparten av regningen vil sannsynligvis tilfalle det norske folk.

Les også: Trenger uvær for å teste skandaleplattformen

Fallende verdi

Olje- og energiminister Ola Borten Moe har­ ­tidligere understreket at det ikke er endelig avklart hvor stor del av regningen som vil tilfalle det norske folk. Men det er liten tvil om at regningen blir svært stor.

Talisman Energy, som eier 60 prosent av Yme-feltet, har nedskrevet verdien av Yme med 1,6 milliarder dollar. Og på grunn av skatteregimet på sokkelen kan selskapet reversere en bokført skatteforpliktelse på 1,2 milliarder dollar.

Ettersom Talisman har 60 prosent kan totalfradraget for Yme estimeres til to milliarder dollar, altså rundt 12 milliarder kroner.

Informasjonssjef Grethe Foldnes i Talisman sier at verdien av feltet har blitt redusert.

– Dette medfører at vi har måttet skrive ned den bokførte verdien av Yme.

Les også: Blir det slutt på fire uker fri i oljebransjen?

Seks år

Hun understreker at de regnskapsmessige ­resultatene ikke har betydning for selskapets skattebetalinger.

– Talisman har over tid foretatt investeringer relatert til Yme-prosjektet på én milliard dollar. Men siden det er usikkert om platt­formen noen gang vil komme i produksjon, har Talisman ­ut fra et regnskapsmessig forsiktighetsprinsipp inkludert fjerningskostnaden for egne installasjoner i nedskrivingsbeløpet, selv om det er SBM som har ansvaret for eventuelt å fjerne plattformen. Totalen blir da 1,6 milliarder dollar. Regnskapsmessig vil disse investeringene ikke kunne avskrives før produksjonsstart, sier hun.

– Skattemessig vil deler av investeringene avskrives over seks år fra og med investerings­året, mens andre deler vil skattemessig avskrives over leieperioden. I tillegg er det foretatt investeringer som ikke er skattemessig fradragsberettigede. Eventuelle fjerningskostnader kan fradragsføres når de betales, sier hun.

Talsmann Vidar Nedrebøe i Talisman legger til:

– En stor del av de regnskapsmessige nedskrivninger vi har foretatt i 2012 er relatert til investeringer i brønner og havbunnsinnretninger som kan brukes i et eventuelt alternativt utbyggingsscenario for Yme. Dette er en regnskapsmessig nedskrivning som under gitte forutsetninger til en viss grad kan reverseres.

Les også: De solgte sin andel i Yme i 2008

Kan trekkes fra

Finansdepartementet opplyser til Teknisk Ukeblad at selskapene med lisenser i Yme kan trekke utgiftene fra skatt på andre felt de har i drift.

– Petroleumsselskaper kan fradragsføre kostnader knyttet til ett felt mot eventuelle inntekter fra andre felt. Hvilke kostnader og tap som er fradragsberettiget i særskattepliktig virksomhet, og på hvilket tidspunkt, følger av petroleumsskatteloven. Den regnskapsmessige behandlingen har derfor i utgangspunktet ikke betydning for skattleggingen av petroleumsvirksomheten, opplyser rådgiver Tor Audun Gram i Finansdepartementet.

Det betyr altså at regningen ikke er endelig oppgjort for Yme-feltet, men at Talisman Energy gjør helt riktig når de bokfører Yme utgiftene som 1,6 milliarder dollar før skatt, og 400 millioner dollar etter skatt.

– Fordi SBM til dags dato ikke har vært i stand til å fullføre plattformen, og den usikkerhet som knytter seg til sluttføringen av prosjektet, har selskapet i tråd med alminnelige regnskapsprinsipper nedskrevet bokført verdi på 1,6 milliarder dollar, sier Foldnes.

Les også:

Advarer mot nye «Yme-skandaler»

Norske verft taper tre av fire kontrakter

40 milliarder kroner på spill  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.