INDUSTRI

Fortsatt lav elavgift begeistrer industrien

Men revidert nasjonalbudsjett får blandet mottakelse.

Papirproduksjon, Norske Skog, Skogn
Papirproduksjon, Norske Skog, Skogn Bilde: Øyvind Lie
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
14. mai 2014 - 15:30

Norsk Industri gir regjeringen ros for at elavgiftsregimet videreføres i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

EUs regler for miljøstøtte gjør det mulig å ha redusert elavgift. Det betyr forutsigbarhet.

Norsk Industri påpeker at elektrisk kraft er en av industriens viktigste innsatsfaktorer. Norske industribedrifter er verdensledende på energieffektive prosesser, men samtidig en store brukere av elektrisk kraft.

– Lav elavgift vil legge grunnlaget for nye investeringer i automatisering og robotisering av norske bedrifter, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

Les også: Sp misfornøyd med manglende vindkraftsatsing

Trist i tre

Gleden er ikke like stor i treforedlingsindustrien. Den må inntil videre leve med en sats på 0,45 øre pr. kWh.

Regjeringen skriver i revidert nasjonalbudsjett:

«Frå 1. juli 2014 blir det innført redusert sats (0,45 øre per kWh) for treforedlingsindustrien som ei mellombels ordning fram til eventuell godkjenning frå ESA føreligg. Dersom ESA godkjenner vidareføring av fritaket frå 1. juli, vil treforedlingsindustrien få avgifta refundert."

Det truer flere bedrifter, tror LO-leder Gerd Kristiansen.

Les også: Sjekk den kanadiske ingeniørens «guide til nordmenn»

Tør ikke

– Regjeringen innfører en elavgift for treforedlingsindustrien, som er hardt presset fra før. Vi tror dette kan bety kroken på døra for en del bedrifter, sier Kristiansen til NTB.

Regjeringen lover at den skal ta dette opp med ESA, men vil heller tilbakebetale bedriftene avgiften dersom EU går med på en tolkning av el-avgiftsregelen slik de norske bedriftene ønsker.

– Å skylde på ESA blir for enkelt. Regjeringen kunne ha opponert og sagt tydelig ifra om at dette er uaktuelt. Det hadde uansett ikke kostet regjeringen noe å vente med å innføre denne avgiften til det kom et eventuelt pålegg, sier Kristiansen.

Les også:  Dette er Norges smarteste industribedrift

"Ubrukelige"

LO-lederen beklager også at regjeringen, som varslet på forhånd, ikke endrer permitteringsregelverket, slik organisasjonen har bedt om.

Regjeringen viderefører 20 dager egenandel for bruk av permitteringer. Norsk Industri kaller det «ubrukelig permitteringsregelverk.

– Dette er skuffende, da den historisk høye egenandelen fører til oppsigelser framfor permitteringer, sier Lier-Hansen.

Les også: Utviklet verdens mest stabile kran i Kristiansand

Stein Lier-Hansen.
Stein Lier-Hansen.

IT

Abelia er begeistret for deler av budsjettendringene.

– Abelia er fornøyd med gjennomslaget vi har oppnådd i Revidert Nasjonalbudsjett hvor regjeringen øker støtten til nye bedrifter med 30 millioner, sier administrerende direktør i Abelia Håkon Haugli.

Regjeringen øker etableringsstøtten til nye bedrifter gjennom 30 ekstra millioner fordelt likt mellom Innovasjon Norges etablerertilskudd og Forskningsrådets FORNY2020-program.

Langt til FoU-mål

Forskningen er imidlertid ikke prioritert godt nok.

– Vi savner at regjeringen innfrir på dette området. Spesielt internasjonalt forsknings- og innovasjonssamarbeid er avgjørende for å lære av de beste – og bli bedre. Abelia forventer at regjeringen innfrir sterkere i statsbudsjettet for 2015. Skal regjeringen oppnå målsettingen om at 3 prosent av BNP skal gå til forskning må de offentlige forskningsbevilgningene økes med 1 milliard årlig, sier Haugli.

Les også: Løs klemring brakte Super Puma på kanten av dekk

Skuffet forsker

Forskerforbundet er skuffet over at Regjeringen ikke har fulgt opp løfter i regjeringserklæringen om å satse mer på kunnskap, forskning og innovasjon i revidert nasjonalbudsjett.

– Revidert nasjonalbudsjett er ikke normalt anledningen for de store endringene, men vi hadde forventet at regjeringen Solberg ville benyttet anledningen til å trappe opp forskningsinnsatsen allerede nå, sier leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad til NTB.

Populstiske forslag

Organisasjonen Virke er skuffet over at Regjeringen ikke foreslår viktige vekstfremmende tiltak for næringslivet. Virke mener regjeringen i stedet prioriterer populistiske forslag om taxfreekvoter og billigere påhengsmotorer.

– I stedet for en langsiktig plan får vi en lang liste med populistiske saker. Det er sikkert bra for å pleie velgerne, men det styrker ikke min tro på at regjeringen faktisk vil gjennomføre løftene sine til norsk næringsliv, sier administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen til NTB.

Les også: Kjøpte Recs nedlagte fabrikk til spottpris

Fornebubane?

Virke er bekymret for at det ikke kommer sterkere signaler om økt statlig medvirkning til kollektivsatsing i storbyområdene utenom jernbane.

Madsen sier at statens bidrag til Oslopakke 3 er for lite når det skal bygges ny kollektivtunnel og ny bane til Fornebu.

Hun peker også på en rekke andre viktige samferdselsprosjekter som må prioriteres framover: InterCity-triangelet, vestkorridoren ut av Oslo (E18) og ny Oslofjord-forbindelse Moss-Horten, i tillegg til tiltak i andre byer som Bergen og Stavanger.

Fortgang i fyrkjelforbud

Regjeringen vil sette fart i overgang til mer miljøvennlig energi i statlige bygg og foreslår å fase ut bruken av oljekjeler innen 2016. Det er to år tidligere enn det partiene ble enige om i klimaforliket.

Les også:

Dette blir vinnerne i fremtidens arbeidsmarked

Disse har høyere lønnsvekst enn oljeingeniørene

Ansatte kuttes og nyansatte droppes i subseabransjen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.