OLJE OG GASS

For en måned siden fikk Aibel kontrakt på 200 millioner. Nå er prosjektet skrinlagt

Avsluttes: Gasseksport-prosjektet fra Kristin, som innebærer en rørledning mellom Kristin-feltet og Polarled, blir skrinlagt. Foto: Statoil
Avsluttes: Gasseksport-prosjektet fra Kristin, som innebærer en rørledning mellom Kristin-feltet og Polarled, blir skrinlagt. Foto: Statoil Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. jan. 2014 - 14:08

Partnerne i Kristin gasseksportprosjekt (KGEP) besluttet i dag å avslutte prosjektet da det ikke er økonomisk bærekraftig på grunn av høyere investeringskostnader og høyere volumrisiko.

Dette skriver Statoil i en pressemelding i dag.

Pressemeldingen kommer en drøy måned etter at Aibel i en melding gikk ut med nyheten om at de skal gjøre Kristin klar for Polarled.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Polarled er rørledningen som skal ta gassen fra Norskehavet ut til markedene.

– Liker best forutsigbarhet

Aibel sitt oppdrag ble tildelt gjennom en rammeavtale selskapet har med Statoil for vedlikehold og modifikasjon. Blant annet skulle Aibel installere en ny fiskal målestasjon med tilhørende plattform for gassen som skulle ha blitt eksportert til Polarled.

I tillegg skulle systemet for rengjøring av rør og systemet for kontroll og overvåking av ventiler på havbunnen, samt prosess-sikring av alle systemer knyttet til gasseksporten.

Avtalen hadde en verdi på 200 millioner kroner.

Kommunikasjonsdirektør i Aibel, Bjørg Sandal, sier til Teknisk Ukeblad at beslutningen har betydning for dem.

– Når Statoil beslutter å avslutte et prosjekt som vi var involvert i, så betyr dette noe for oss. Vi hadde planlagt omkring 25 personer på dette prosjektet. For vår del, så liker vi best forutsigbarhet. Men når det er sagt, så håndterer vi det med personellet. Vi har tross alt 6000 medarbeidere, sier hun.

Les også: Gassturbinen på Edvard Grieg vil kjøre uansett om det blir elektrifisering

Ingen mister jobben

Aibel må nå omdirigere mannskapene, og Sandal sier at det ikke er noen som mister jobben på grunn av kanselleringen av gasseksportprosjektet.

På spørsmål om de er skuffet over beslutningen til Statoil og partnerne svarer Sandal slik:

– Vi liker som sagt best forutsigbarhet. Det er da vi leverer best. Men vi må også forholde oss til virkeligheten i bransjen. Ting kan bli utsatt og lagt på is, sier hun.

Les også: Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014

– Ikke bærekraftig

KGEP omfatter en rørledning mellom Kristin-feltet og Polarled og ble godkjent av partnerne i forbindelse med at Polarled-prosjektet ble godkjent på slutten av 2012.

Ifølge Statoil var det etter fjorårets utvikling i prosjektet at partnerne besluttet å avslutte prosjektet siden økonomien ikke er bærekraftig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Årsaken er høyere kostnader og høyere risiko knyttet til volumtilgang, skriver selskapet.

– KGEP utgjorde mindre enn 5 prosent av volumene i Polarled, og avslutningen av prosjektet vil ikke påvirke gjennomføringen av Polarled-prosjektet. Alle aktuelle interessenter er blitt informert om KGEP-partnernes beslutning om å avslutte prosjektet, skriver Statoil videre i meldingen.

– Partnerne i KGEP har tatt en beslutning som var nødvendig. Med nedgangen i prosjektets økonomi så vi ingen grunn til å fortsette utviklingen av KGEP-prosjektet, sier prosjektleder for Polarled-utbyggingen Håkon Ivarjord.

Opprettholder muligheten

KGEP omfattet ifølge Statoil modifikasjoner på Kristin-plattformen og en 30-kilometer lang rørledning som skulle kobles til Polarled-rørledningen.

Muligheten for en framtidig tilkobling av Kristin-feltet til Polarled-rørledningen opprettholdes, siden nødvendige oppkoblingspunkter fortsatt vil være en del av prosjektet, skriver Statoil.

Partnerne i KGEP er Statoil med 53,4 prosents eierandel, Petoro med 35,6 og GdFS med 11 prosent.

Les også:

Produksjonen i gang på kontroversiell russisk plattform

Nytt krav kan gjøre et oljefelt to milliarder dyrere å bore

– Oljebransjen har fundamentale utfordringer på lønnsomhet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.