OLJE OG GASS

For dårlig oljevernberedskap på Skarv

Klif gir kraftig kritikk til BP, etter at de har avdekket flere mangler i oljevernberedskapen på Skarvfeltet. Her illustrert av Skarvskipet.
Klif gir kraftig kritikk til BP, etter at de har avdekket flere mangler i oljevernberedskapen på Skarvfeltet. Her illustrert av Skarvskipet. Bilde: BP
Maiken Ree
29. nov. 2011 - 10:08

Fakta:

  • Klif fant fire brudd på regelverket under kontrollen av BP:
  • De kunne ikke dokumentere at beredskapen mot akutt forurensning er basert på oppdaterte krav, analyser og planverk.
  • Hadde ikke etablert tilstrekkelig fjernmålingssystemer som sikrer at akutt forurensning oppdages innen tre timer.
  • Hadde ikke sjekket gjennom øvelser eller på annen måte at alle deler av beredskapen mot akutt forurensning er tilstrekkelig.
  • Mangelfulle oppfølgingsaktiviteter knyttet til beredskapen mot akutt forurensning.

– Vår kontroll i oktober under boringen på Skarvfeltet i Norskehavet avdekket at BP ikke kunne dokumentere hvordan de har dimensjonert beredskapen mot akutt forurensning og om den er tilstrekkelig. Vi ser svært alvorlig på forholdene. De gjennomfører nå korrigerende tiltak, sier avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) i en melding.

Det er sterk kritikk som rettes mot BP Norge, etter at Klif har ført tilsyn med selskapets boreoperasjon i området rundt Skarvfeltet i Norskehavet. Fire regelverksbrudd ble avdekket. (Se faktaboks for utfyllende informasjon).

Skarv skaper strid i BP

Flere mangler

Klif understreker alvoret, ettersom det også ble avdekket mangler i beredskapen på Skarv i 2010, og på Valhall i oktober 2011.

– Klif vurderer å stille skjerpende krav til beredskapet mot akutt forurensning knyttet til aktivitetene på Skarv/Idun/Snadd, skriver tilsynsorganet i sitt brev til BP.

Skarvfeltet, kart
Skarvfeltet: Ligger i nordre del av Norskehavet. Utbyggingen er en samordning av forekomstene Skarv (6507/5-1) og Idun (6507/3-3). Forekomsten Snadd (6507/5-3) inngår også. Kart: Oljedirektoratet. Oljedirektoratet

Snarest rydde opp

Skarv klargjøres på Stord

BP er bedt om å snarest rette opp avvikene som Klif har beskrevet i revisjonsrapporten. Klif sier også at de vil ta opp saken med Petroleumstilsynet for å sikre en god oppfølging av saken.

BP sier de allerede er godt i gang med å lukke gapene som er identifisert under tilsynet.

Godt i gang

– Vi har nå fått radar som kan gi tidlig deteksjon av olje på sjø i hele Skarvområdet. De tingene som er påpekt, kjente vi delvis til, og har jobbet med dette over tid. Vi ser at vi må få bedre dokumentasjon i forhold til effekten av beredskapsøvelsene vi har kjørt, sier pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP.

Klargjør Skarv på Stord

– Hvordan tolker dere at Klif sier de vurderer å stille skjerpende krav til beredskapen?

– Vi er nå i ferd med å lukke de anmerkningene som er kommet, så får vi se hva som blir realiteten etterpå. Men det er klart at vi jobber for å få alt i henhold til regelverket, og å kunne dokumentere dette, sier Geirmo.

Retter kritikk mot flere

Klif understreker også i pressemeldingen at de ikke er fornøyd med oppfølgingen av beredskapen mot akutt forurensning hos flere andre operatører på sokkelen. BP er det tredje selskapet som blir kalt inn på teppet av Klif, etter at det er avdekket for dårlig bereskap. For kort tid siden ble både Statoil og Total kalt inn til møter hos Klif, etter at det ble oppdaget kritikkverdige forhold i forbindelse med beredskapen.

– Vi kontrollerer alle selskapene og har oppfølgingskontroller hos de som bryter regelverket, sier Bjørn Bjørnstad i Klif.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.