T2

For 20 år siden bygde han den første robotgressklipperen

Her snakker Udi Peless om hvordan mer av hus- og hagearbeid skal automatiseres.

12. apr. 2015 - 14:05

– Vi var først ute med en batteridrevet robotgressklipper, da vi for 20 år siden lanserte vår første utgave. Den gangen var de basert på blybatterier. De var billige, men det begrenset den tilgjengelige energien som kunne lagres.

Det sier Udi Peless i et Skype-intervju med tu.no. Det var han og medgründer Shai Abramson som fant opp robotgressklipperen, og begge leder fremdeles selskapet Friendly Robotics - Robomow, som de startet den gangen.

– Batteriteknologien var ikke så viktig som den er i elbiler, for slike roboter er innom og lader når de trenger strøm. Så blybatteriet ble med helt til for et par år siden. I dag bruker vi bare litiumionebatterier, sier Peless.

Noe for den late: Denne trillebåren trenger du ikke skyve

Bedre og billigere

Det er ingen tvil om at de to gründerne hadde klekket ut en lur ide. Prinsippet for robotgressklippere er det samme i dag som den gangen, selv om modellene er blitt mye mer sofistikerte.

– Modellene vi lager i dag er vesentlig billigere enn den gangen. Og de har fått mye bedre ytelse, pålitelighet og ikke minst bedre klippekvalitet. I dag produserer vi 12 ulike modeller tilpasset ulike størrelser på gressplenen.

Moderne gressklippere: Bensin til disse koster 40 kroner literen. Nå får de batteri

Tar av

I starten gikk det ganske sakte for Peless og kompanjongen.

Oppfinneren i sitt rette element: Udi Peless og kompanjongen hans landerte verdens første gressklipperrobot for 20 år siden.
I starten gikk det ganske sakte for Peless og kompanjongen. Oppfinneren i sitt rette element: Udi Peless og kompanjongen hans lanserte verdens første gressklipperrobot for 20 år siden. Alan Abeid

– Forbrukerne var skeptiske til nyheten, men det har endret seg. De siste 8 til 10 årene har veksten vært fenomenal. Nå øker markedet med mellom 20 og 30 prosent årlig. Ingen type hageredskaper, selv ikke utegriller, er i nærheten av dette, sier Peless.

Det han sikter til er nok litt den samme vekstbølgen oppvaskmaskinen har sett. Da de kom, var folk skeptiske og maskinene var kostbare. I dag er det ikke mange husholdninger som ikke har en slik.

– Folk finner ut at de har andre ting å bruke tiden sin på enn å klippe gresset. Det gjør en robot mye bedre. Slike maskiner kan klippe plenen daglig uten å bli frustrerte, og det har den grønne matten svært godt av. Da blir plenen friskere, gresset penere, og den lille etterveksten drysser ned mellom gresstråene fungerer som gjødsel, sier han.

Les også: Energimyndigheten testet aggregater. Resultatet: Røyk og flammer

Mer kommer

Dagens modeller har kommet dit de skal være når det gjelder selve plenklipping. Det er ikke mulig å forbedre noe særlig på dette. Men utviklingen stopper ikke. Etter hvert som markedet øker ,og produsentene kommer lenger ut på lærekurven, vil prisen falle.

– Dagens gressklipperoboter passer seg selv når de først er installert. Den største utfordringen for dem som kjøper en slik er selve installasjonen. Arbeidsområdet må begrenses med en kabel man skjuler langs kanten. Mange setter bort dette til installatører, og det har jo en kostnad. Derfor utvikler vi teknologi basert på svært nøyaktig posisjonering som skal gjøre slik kabling unødvendig. Går det som vi planlegger vil det kommer om et par år, sier Peless.

Selv om dagens modeller allerede kan styres via en app, vil slik smart kommunikasjon til å utvikle seg mye i årene fremover. Roboten vil kunne styres bedre og kommunisere tilbake om noe er feil.

Les også: Slik gjør du mobilen om til et proft termokamera

Flere om beinet

Men slik suksess tiltrekker konkurrenter. Robomow er ikke lenger størst. De er nummer to etter Husqvarna med en produksjon på rundt 10.000 roboter i året. Og giganter som Bosch har kommet på banen, i tillegg til en drøss med billige modeller fra Kina.

Bosch har utviklet robotgressklippere som klipper i rett linje i stedet for å streife rundt på en måte som ser ut som de er på villspor. Det er ikke Peless særlig begeistret for.

– For det første er det veldig vanskelig å klippe pent med en robot som skal gå i rett linje. Den må jo ha et overlapp. Det er også vanskelig å få det til å se så pent ut, så jeg mener fordelen med å klippe litt mer effektivt ikke oppveies av det pene resultatet som vi oppnår. Vi bruker samme prinsipp som i robotstøvsugere. Det er en statistisk metode hvor robotene tilsynelatende farer rundt på måfå, men det ligger et beregnet mønster bak, sier oppfinneren.

Appstyrt: De store produsentene har kastet seg over mobiltelefonen for å gjøre kontakten med gressklipperroboten bedre, slik som denne årsmodellen fra Bosch
– For det første er det veldig vanskelig å klippe pent med en robot som skal gå i rett linje. Den må jo ha et overlapp. Det er også vanskelig å få det til å se så pent ut, så jeg mener fordelen med å klippe litt mer effektivt ikke oppveies av det pene resultatet som vi oppnår. Vi bruker samme prinsipp som i robotstøvsugere. Det er en statistisk metode hvor robotene tilsynelatende farer rundt på måfå, men det ligger et beregnet mønster bak, sier oppfinneren.Appstyrt: De store produsentene har kastet seg over mobiltelefonen for å gjøre kontakten med gressklipperroboten bedre, slik som denne årsmodellen fra Bosch. Bosch

Les også: Alt du trenger å vite om årets snøfresere

Etter bassenget

I følge Peless var det ikke gressplenen som var først ute med å få robotassistanse. Allerede på 80-tallet kom de første robotene som renset svømmebassenger. Det er en enklere jobb enn å klippe plen.

Etter at plenklippen ble robotisert fra 90-tallet, kom støvsugerne på 2000-tallet.

– Det vi ser fremover er at vindusvasking vil bli robotisert, og etter det kommer roboter som har grep i tillegg til fremdrift. Det er dyrt og vanskelig i dag, men folk vel elske når de kan få hjelp til å rydde bordet og sette inn og ut av vaskemaskinen. Jeg tror nok vi vil se slike avanserte hjemmehjelpere i løpet av frem til ti år fra i dag, sier robotpioneren.

Foreløpig har ikke Peless planer om å gå inn i dette markedet. Han sier at de observerer hva som skjer og så vil de bestemme seg om noen år. For slike robotiserte hjemmeassistenter vil bli dyre. Ikke på grunn av elektronikken, men på grunn av mekanikken.

Les også: Denne dingsen danker ut tommestokken

Made in Israel

Fabrikken hans i Israel produserer over 10.000 roboter i året og Peless ser ingen grunn til å produsere i Østen.

– Vi har etablert en svært effektiv produksjon med høy grad av robotisering og automatisering. Det reduserer behovet for arbeidskraft selv om den koster mer i Israel enn i Kina. Samtidig gir det oss en nærhet til det europeiske markedetet som er det største i verden for robotgressklippere. Selv om Norge er et lite land er dere det 4. eller 5. største markedet i Europa, sier han.

Les også:

Ny drill kan «tenke» for deg

Dette bør du se etter når du kjøper LED-pærer

Vi tester 5 ulike ståhjulinger  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.