KARRIERE

Flere eldre i jobb

ARBEIDSLYST: Antall sysselsatte mellom 60 og 66 år øker. Og flere velger full jobb fremfor deltidsstillinger.
ARBEIDSLYST: Antall sysselsatte mellom 60 og 66 år øker. Og flere velger full jobb fremfor deltidsstillinger. Bilde: Colourbox.com
29. apr. 2011 - 07:19

Landsorganisasjonen og Statistisk sentralbyrå mener det er en myte at eldre utstøtes fra arbeidslivet.

Antall sysselsatte mellom 60 og 66 år økte fra 118.000 til 208.000 i perioden fra 2000 til 2010, ifølge analyser fra LO basert på SSBs arbeidsmarkedsundersøkelser for 2010.

Les også: På hodejakt etter 60-åringer

Færre jobber deltid

Andelen yrkesaktive over 60 år steg i samme periode, både blant kvinner og menn. Utviklingen skyldes ikke bare at det er større kull som når 60-årene enn før. Antall yrkesaktive eldre i deltidsstillinger ble dessuten i samme periode redusert, skriver Aftenposten.

– Det er en myte at færre jobber på grunn av uføretrygding og tidlig pensjonering. Det skjer en marsj inn i arbeidslivet, ikke ut av det slik blant annet Næringslivets Hovedorganisasjon gir inntrykk av, sier LOs sjeføkonom Stein Reegård.

Utviklingen er omvendt fra situasjonen på 1990-tallet da yrkesdeltakelsen i gruppen 60-66 år falt. Det som da gikk tapt, er siden årtusenskiftet blitt hentet inn igjen, ifølge SSBs tall.

Les også: – Reform gir ikke flere i jobb

Viktig utvikling

68,7 prosent av alle i aldersgruppen 55-64 år er i jobb i Norge. I Europa er det kun Island og Sverige som har høyere andel. Gjennomsnittet i EU er 46 prosent.

Utviklingen er svært viktig for norsk økonomi og velferdsstaten, mener forskningsleder Roger Bjørnstad i SSB.

– Hvor mange som deltar i arbeidslivet er en indikasjon på bærekraften i det norske velferdssystemet. Det er lakmustesten på velferdsstaten. Den testen ser det norske velferdssystemet ut til å ha bestått, sier Bjørnstad.

Tallene er gledelige, istemmer finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Les også: 45-åringer er for gamle

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.