KRAFT

Fjordterskel på svenskegrensen hindrer Nexans

Får ikke transportert ut stadig tyngre kabler.

For å ikke tape konkurransen på kabelmarkedet er Nexans' fabrikk i Halden avhengig av at Ringdalsfjorden utvides raskt.
For å ikke tape konkurransen på kabelmarkedet er Nexans' fabrikk i Halden avhengig av at Ringdalsfjorden utvides raskt. Bilde: Nexans Norway
Øyvind LieØyvind LieJournalist
12. sep. 2014 - 12:38

Fra Nexans’ kabelfabrikk i Halden transporteres kabler ut med skip til hele verden. Trenden i markedet er at sjøkablene, til kraftforbindelser mellom land og utbygging av offshorefelt, blir stadig lengre og tyngre, og dette krever større skip for transport og installasjon.

For å komme ut fra Halden må skipene komme seg gjennom Ringdalsfjorden, som deles i to av landegrensen mellom Sverige og Norge. Denne fjorden er nå blitt for grunn for de stadig større skipene.

Fjorden har nemlig tre undersjøiske terskler. Høyden på disse må reduseres med ca. 4 meter i farledens bredde, skriver Nexans Norway i et brev til Utenriksdepartementet, Samferdselsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Klima- og miljødepartementet og Olje- og energidepartementet.

«Slik situasjonen er i dag, hindres inn- og utseiling for større skip som skal hente produkter, og dette utgjør en konkurransehemmende faktor for bedriften», heter det i brevet, som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i.

Elbilutspill skaper harnisk i miljøbevegelsen

Les også:

Trenger rask løsning

Nexans Norway er i dag Østfolds største private arbeidsgiver. Fabrikken har i underkant av 1000 ansatte, inkludert el stort teknisk miljø med nær 150 ingeniører, og eksporterer til hele verden.

–For å ha mulighet til å være med på den sterke veksten vi nå ser i markedet, og kunne trygge arbeidsplassene i Halden, må terskelproblematikken løses raskt, sier selskapets kommunikasjonsdirektør Trude Larstad til Teknisk Ukeblad.

Nexans har, i samarbeid med lokale politikere og fylkespolitikere, arbeidet med å løse saken i over 10 år. De har hatt møter lokalt og regionalt både i Norge og Sverige, og har hatt ulike ministre og statssekretærer fra flere regjeringer på besøk for å orientere om saken.

«Noe som gjør saken ekstra utfordrende er at saken er et anliggende mellom Norge og Sverige», heter det i brevet.

Les også: Milliardkontrakt til ABB

60 millioner

l 2001 utredet Kystverket saken. I rapporten het det at en utvidet farled vil gi plass til ti meter dype skip. Totalt ville det bli inngrep på ca. 820 meters lengde, over en strekning på i alt ca. 2880 meter.

Det ville omfatte mudring av ca. 40.000 kubikkmeter løs masse og sprengning av om lag 38.000 kubikkmeter fast fjell.

Utvidelsen av farleden ble da, i 2001, kostnadsberegnet til ca. 60 millioner kroner. Utredningen ble fulgt opp med en rapport fra Norconsult i 2010, som konkluderte med at det burde settes i gang en ny utredning.

«For oss dreier dette seg om muligheten til å fortsette å skape norske arbeidsplasser, videreutvikle norsk teknologi og eksportere denne på verdensmarkedet», heter det i brevet.

Selskapet understreker at de også har over 100 svenske ansatte og importerer fra svenske underleverandører for mellom 300 og 400 millioner norske kroner i året.

Les også: Statnett og Shell vil ha «ulønnsom» kraftlinje til Nyhamna

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Svekker konkurranseevnen

Nexans ønsker nå å få utført en ny konsekvensutredning av reduksjon av de tre tersklene i fjorden slik at et forslag til løsning kan presenteres svenske myndigheter så raskt som mulig.

«De begrensinger i videre utvikling og konkurransesituasjon for bedriften som tidligere er varslet, er nå et faktum og det haster med å få iverksattforbedring av innseilingen», avsluttes brevet, som er undertegnet selskapets administrerende direktør Anne-Lise Aukner.

Samferdselsdepartementet skriver i sitt svarbrev, som Teknisk Ukeblad har sett, at det var et møte om saken mellom de norske og svenske statssekretærene i september 2012. Etter møtet, i mars 2013, skal  Sverige ha opplyst at norske myndigheter kunne ta fornyet kontakt med Länsstyrelsen i Västra Götalands Län for å få en oversikt over hvilke krav som stilles til videre arbeid med utredninger og undersøkelser.

«Kystverket har ved flere anledninger vært i kontakt med relevante svenske myndigheter for å få en fullstendig oversikt over hvilke utredninger de mener det vil være nødvendig å gjennomføre på norsk side før svenske myndigheter kan vurdere spørsmålet på nytt.

Kystverket har purret flere ganger, både skriftlig og muntlig, på svenske myndigheter for å få et svar, senest 21. august 2014. De er nå lovet svar i nær framtid. Så snart vi har fått dette svaret vil vi gjerne ha et møte med Nexans Norway AS for å diskutere videre arbeid i saken», heter det i brevet fra Samferdselsdepartementet.

Les også:

Bygger verdens største flytende solkraftverk

– Siste sjanse for vindkraftutbygging i Norge  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.