BYGG

Estimerte 4000 tonn, endte på 144

Forsvarsbygg raser mot Rambøll etter muddertabbe.

Feilberegning: Forsvarsbygg anklager konsulentselskapet Rambøll for gigantisk feilberegning og krever tre-fire millioner kroner i erstatning.
Feilberegning: Forsvarsbygg anklager konsulentselskapet Rambøll for gigantisk feilberegning og krever tre-fire millioner kroner i erstatning. Bilde: NTB scanpix
Øyvind LieØyvind LieJournalist
17. des. 2012 - 16:10
Vis mer

Det forurensede mudderet skulle tas opp inne i og utenfor tørrdokken og ved kaien ved Olavs­vern Orlogsstasjon.

Avviket mellom Rambølls anslag og den endelige mengden mudder ble på hele 3856 tonn.

Stor entreprise

Forsvarsbyggs mudringsentreprise ble planlagt og gjennomført på bakgrunn av innholdet i Rambølls rapport og entreprenøren rigget seg opp for å ta opp 4000 tonn mudder.

Det gjorde at jobben ifølge Forsvarsbygg ble tre-fire mil­lioner kroner dyrere enn om man hadde visst hvor lite mudder som faktisk måtte hentes opp.

Det skriver Forsvarsbygg i et brev til Rambøll som Teknisk Ukeblad har sett.

I sin rapport anslo Rambøll mudringen til kun å skulle koste kun 325 000 kroner. Den endelige prislappen, uten deponikostnader, kom imidlertid på 8,9 millioner kroner, ifølge Forsvarsbygg.

«Avviket vedrørende mengde opptatt mudder er imidlertid det mest graverende, og det som har påført staten de største ekstrautgifter,» skriver Forsvarsbygg.

Forsvarsbygg kom dessuten i tvist med transportentreprenøren fordi det ble så lite mudder å frakte bort. Saken endte med forlik og entreprenøren fikk 160 000 kroner i avbestillingserstatning.

Forsvarsbygg mener Rambøll har opptrådt uaktsomt og varsler i brevet at staten ved Forsvars­departementet tar ut stevning med krav om erstatning i størrelsesorden tre-fire millioner kroner pluss 160 000 kroner for avbestillingserstatningen.

Les også: Slik vil de lage en ny øy i Oslofjorden

Benekter uaktsomhet

Divisjonsleder Vibeke Riis i Rambøll sier de legger stor vekt på at kundene deres skal bli fornøyde og karakteriserer saken som «kjedelig».

Men hun avviser at Rambøll har opptrådt uaktsomt.

– Hvordan er det mulig at avviket blir så stort?

– Bestillingen gikk på å gjennomføre en kartlegging som var tilstrekkelig for å få godkjent tiltaksplan fra Fylkesmannen. Da er det vanlig fremgangsmåte å legge til grunn det verst tenkelige scenarioet. Anslaget vi da gjør, er basert på tykkelsen av det forurensede laget og utbredelsen av det. Valg av mudringsmetode vil avgjøre mudringsvolumet, sier hun.

– Har dere gjort noe som helst galt i denne saken?

– Det vil alltid være en mulighet for at noe kunne vært gjort på en annen måte. Men i dette tilfellet har vi levert i henhold til bestilling, slik vi ser det, sier Riis.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Slik bygges Norges nye praktgate

Bygget gangbro for 228 kroner

Slik skal de drive Norges lengste togtunnel

Fjellhall på over 130.000 m3 skal bli togstasjon

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.