KRAFT

Enova vil støtte vannkraft

TURBINSTØTTE: Utvikling av ny turbinteknologi for vannkraft er ett av områdene Enova ønsker å støtte.
TURBINSTØTTE: Utvikling av ny turbinteknologi for vannkraft er ett av områdene Enova ønsker å støtte. Bilde: VOITH SIEMENS
Øyvind LieØyvind Lie
28. mars 2011 - 07:45

Det er fremdeles ikke avklart hvilke oppgaver Enova skal få når Norge etter planen går sammen med Sverige om et marked for grønne sertifikater fra 1. januar 2012.

Til nå har ikke Enova hatt mulighet til å gi støtte til utvikling av vannkraftteknologi. Det ønsker Enova å gjøre noe med i forbindelse med at avtalen med eieren Olje- og energidepartementet (OED) går ut i år og en ny avtale må på plass.Forhandler med OED

I protokollen fra Enovas styremøte i februar går det fram at styret har gitt administrasjonen fullmakt til å forhandle med OED om at vannkraft skal tas inn som en støtteberettiget teknologi.

Direktør for energiproduksjon i Enova, Øyvind Leistad, understreker at det ikke er aktuelt å tømme Enovas budsjetter på konvensjonell vannkraftutbygging, men at det er snakk om støtte til innovasjon.

– Vi som sitter nærmest markedet, har merket et visst påtrykk av prosjekter som ikke fanges opp av støtteprogrammene vi har i dag, sier Leistad.

– Europa venter ikke på Norge

Kritisk fase

Eksempel på teknologi det kan være aktuelt å støtte, er utnyttelse av undervannsstrømmer og lavhastighets vannstrømmer, prosjekter knyttet til ny turbin- og generatorteknologi og videreutvikling av pumpekraftteknologi.

– For at nye teknologier skal kunne kvalifisere seg for markedet, må det demonstreres at de fungerer under normale driftsbetingelser. Dette er en kritisk fase i innovasjonsprosessen og vi ser et poeng med å kunne gi risikoavlastning i denne fasen også for ny vannkraftteknologi, sier Leistad.

Han sier det kan være snakk om støtte til både storskala og småskala prosjekter, men understreker at det er OED som avgjør hvilke oppgaver Enova skal ha og om støtte til vannkraftteknologi blir en av dem.VIL STØTTE VANNKRAFT: Enova bør få lov til å støtte utvikling av vannkraftteknolgi, mener Enovas direktør for energiproduksjon, Øyvind Leistad.
VIL STØTTE VANNKRAFT: Enova bør få lov til å støtte utvikling av vannkraftteknolgi, mener Enovas direktør for energiproduksjon, Øyvind Leistad.

Uegnede sertifikater

Vannkraftstøtten skal ikke overlappe med markedet for grønne sertifikater.

– Nei, målet er ikke å fremme ny produksjon, men ny teknologi. Da må støtten styres etter hvor mye kvaliteten på teknologien vil øke eller hvor mye produksjonskostnadene vil gå ned. Det lar seg ikke fremme like godt ved å gi støtte i etterkant, slik sertifikatsystemet gjør, sier Leistad.

Spent OED

– Bør Enova få tillatelse til å støtte utvikling av vannkraftteknologi?

– Det er for tidlig å gå inn på hva som kan bli resultatet av forhandlingsprosessen om en ny avtale med Enova. Vi er veldig spent på hvilke vurderinger Enova, som sitter nært arbeidet med utviklingen av fornybarfeltet i Norge, gjør av hva som er viktig å støtte, sier politisk rådgiver Ivar Vigdenes.

– Frykter dere at vannkraftstøtte kan kollidere med sertifikatstøtten?

– Det er et av spørsmålene vi er nødt til å se nærmere på, sier Vigdenes.Les også: Enova sliter med å nå 18 TWh-målet

– Enova kan få andre oppgaver

Enova vil ha svenske priser

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.