KRAFT

Enova vil ha svenske priser

Vannbåren varme er Enovas foretrukne oppvarmingsmetode. Kostnaden er imidlertid for høy, og nå utlyser de derfor en konkurranse for å få ned kostnadene.
Vannbåren varme er Enovas foretrukne oppvarmingsmetode. Kostnaden er imidlertid for høy, og nå utlyser de derfor en konkurranse for å få ned kostnadene. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
21. jan. 2011 - 08:32

I dag koster det rundt 600 kroner per kvadratmeter for å installere vannbåren varme i nye boliger i Norge.

Billig i Sverige

I Sverige er prisen ifølge en rapport fra Prognosesenteret 370 svenske kroner (cirka 325 norske) per kvadratmeter, og det er dit Enova ønsker å komme når de nå utlyser en konkurranse for å få ned kostnadene.

– Fornybar varme er ifølge Enovas strategi den foretrukne formen for oppvarming. Det gir fleksibilitet i og med at vi slipper å være avhengig av direkte elektrisitet, som ofte er alternativet. Vannbåren varme muliggjør i større grad fornybare energikilder, for eksempel biobrensel, varmepumper og solfangere, sier seniorrådgiver Roar Grønhaug i Enova til Teknisk Ukeblad.

Les mer om forskjellene: Fjernvarme: Dobbelt så dyrt i Norge

Flere kategorier

Konkurransen skal gjennomføres som en ordinær anskaffelsesprosess, der flere konkrete utviklingsprosjekter/-bygg blir valgt ut.

Konkurransen er delt inn i fire kategorier – kontorbygg med dagens standard (TEK 10), kontorbygg med passivhusstandard, boligblokk med dagens standard og boligblokk med passivhusstandard.

– Hvorfor er det så mye billigere i Sverige?

– Det er nok flere årsaker til det, og det har vi forsøkt å finne ut av. Noe av det viktigste er nok at vi har et kompetanseproblem, som blant annet skyldes at vi sluttet å bygge ut vannbåren varme da oljekrisen kom på 70-tallet. Det kompetansegapet prøver vi nå å gripe fatt i, og dette er ett av tiltakene, sier Grønhaug.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ingen skrivebordsøvelse

Han sier at Enova har vært i diskusjon med bransjen underveis i prosjektet, og fått veldig gode tilbakemeldinger.

– Hvorfor har dere valgt denne fremgangsmåten?

– Vi ønsker at dette skal ende opp i konkrete bygg som blir oppført med vannbåren varme om noen år, og vil bruke dette til å dra ut kompetanse og erfaringer derfra. Dette skal ikke ende opp som en skrivebordsøvelse, sier Grønhaug.

Finansiering

Konkurransen ble utlyst på Doffin i går, og har frist for deltakelse 1. april. Enova vil så velge ut anslagsvis 10-12 prosjekter som vil bli presentert på byggmessen Bygg Reis Deg til høsten.

De planlegger også et innslag med omtale av prosjektene og en kåring av en intern vinner på konferansens åpningsmiddag.

Enova vil dessuten bidra med finansiering av utviklingsarbeidet i alle prosjektene som velges ut.

Les også: – Misfornøyde med fjernvarme

Kulda gir fjernvarmerekord

Vil bli kvitt fjernvarme-plikt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.