BYGG

Vil bli kvitt fjernvarme-plikt

ÅPNET: Byråd Bård Folke Fredriksen åpner energisentralen på Vulkan-tomten i Oslo.
ÅPNET: Byråd Bård Folke Fredriksen åpner energisentralen på Vulkan-tomten i Oslo. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
7. des. 2010 - 10:12
Vis mer

– Dette er forhåpentligvis den første av mange energisentraler sa Bård Folke Fredriksen, byråd for byutvikling da han i forrige uke formelt åpnet energisentralen på Vulkantomten i Oslo. Sentralen styrer en stor varmepumpe og solfangere på det nye Bellona-bygget. Til sammen skal den levere varme og kjøling til seks bygg.

– Når vi får prosjekter av denne typen må vi se på om reglene vi har i dag er hensiktsmessige. Det kan være mulig å gi dispensasjoner, men vi må også se på hele regelverket, sier Fredriksen.

Les også: – Fjernvarme demper kraftkrise

Flere forbildeprosjekter

Fjernvarme er dyrt å bygge ut. En av grunnene til at det er tilknytninglikt er å sikre tilstrekkelig med kunder til at utbygging blir økonomisk forsvarlig. Fredriksen tror likevel ikke at en ny politikk vil skape vanskeligheter for Hafslund fjernvarme, som driver fjernvarmenettet i Oslo.

– Nei, det tror jeg ikke, men det er noe vi må ta med i vurderingen. Men Oslo skal vokse med 200 000 nye innbyggere de neste årene så grunnlaget for fjernvarme vil nok bestå. Det er ikke overalt slike anlegg som her på Vulkantomten vil være aktuelt.

Fredriksen vil ikke antyde når tilknytningsplikten kan bli fjernet.

– Før det kommer så langt må vi ha flere forbildeprosjekter av den her typen. Nå skal NCC bygge et kontorbygg på Østensjø, så skal vi bygge på Østensjø skole. Der blir det varmesentraler. Så skal vi bygge nye skoler på Gran og Veitvet som også skal bli forbildeprosjekter.

Komplementære behov

En av grunnene til at energisentralen kommer så gunstig ut på Vulkantomten er at det er bygg med komplementære energibehov. Om sommeren er det knapt behov for varmen solfangerne på Bellona-huset gir. Men to av byggene er hoteller som trenger varme til varmt tappevann hele året, også om sommeren. Bellonas solfangere skal bidra til dette.

Les også: Klasse A for Bellona

Store kjølebehov

Heller ikke sivilingeniør Vidar Havellen hos Norconsult som har prosjektert energisentralen for utbyggeren Aspelin Ramm frykter for fjernvarmens fremtid om tilknytningpslikten skulle forsvinne.

– Fjernvarme er en utmerket form for energi, men ordningen er diskriminert. Hvis man er ute etter best mulig energimerke så er ikke fjernvarme tingen, da vil en slik energisentral være viktig. Ellers vil en energisentral med varmepumpe være et naturlig valg der det er store kjølebehov, da kan det også bli lønnsomt med et dobbelt system bestående av både fjernvarme og varmepumpe. Et slikt system kan fort klare å levere opp til halve kjølebehovet kun med frikjøling der strøm til pumpene er den eneste energien som blir brukt, sier Havelland.

Les også: Her er landets beste bygg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.