KRAFT

– Enova bør ikke drive med teknologiutvikling

IKKE HER: KrFs miljøpolitiske talskvinne mener Enova bør droppe støtte til umodne teknologier, som tidevannskraft, og heller konsentrere seg om energieffektivisering.
IKKE HER: KrFs miljøpolitiske talskvinne mener Enova bør droppe støtte til umodne teknologier, som tidevannskraft, og heller konsentrere seg om energieffektivisering. Bilde: Hammerfest Strøm
Øyvind LieØyvind Lie
10. nov. 2010 - 07:16

Når det felles norsk-svenske elsertifikatsystemet etter planen trer i kraft i 2012, vil Enova miste en viktig oppgave, å gi investeringsstøtte til vindkraft. Det er ennå ikke avklart hvilke oppgaver Enova skal ha.

Enovas nye rolle: Enovas nye rolle: <br/> Vil jobbe med umodne teknologier

Beskjeden del
TEKNOLOGIUTVIKLING: KrFs Line Henriette Holten Hjemdal mener Enova ikke bør gi støtte til teknologiutvikling i framtida.
TEKNOLOGIUTVIKLING: KrFs Line Henriette Holten Hjemdal mener Enova ikke bør gi støtte til teknologiutvikling i framtida.

Fram til nå har støtte av umodne teknologier vært en beskjeden del av Enovas aktiviteter. Selskapets administrerende direktør Nils Kristian Nakstad sa i vår til Teknisk Ukeblad at han ser for seg at dette området trappes opp. Det synes ikke Hjemdal er en noen god idé.

– Enova skal være gode på det de skal være gode på. Og det er på energieffektivisering i industrien og å legge til rette for støtteordninger for husholdningene, slik at vi både får energieffektivisering og bytter over til fornybar energi, sier hun til Teknisk Ukeblad.

– Forskning og utviklingsarbeidet på grunnplan og piloter skal skje på helt andre steder, gjennom universitetene, i næringen og i industrien, sier hun videre.

Energi21: – Det må forskes mer på vannkraft

Norsk Industri: Norsk Industri: – Regjeringen må hive seg rundt

Ikke ribbet

Hun mener Innovasjon Norge er bedre egnet til å gi slik støtte, og er ikke redd for at Enova vil stå ribbet tilbake.

– Nei, jeg tror Enova vil bli mye bedre på det de er gode på i dag. Og vi trenger dem på energieffektivisering. Der skal de bli enda mer styrket gjennom at vi må overføre mer penger. KrF ønsker å øke nettariffen for at Enova skal få flere ressurser, sier Hjemdal.

Les også: Støtter tidevann og jordvarme

– Gode tilbakemeldinger

Som svar på Hjemdals utspill påpeker Nakstad at Enova i dag jobber tett med Forskningsrådet og Innovasjon Norge om teknologiutvikling.

– Enovas rolle er å hjelpe teknologien ut i markedet gjennom å gi støtte til implementering og demonstrasjon. Enova har forsterket og utviklet dette området gjennom årene, og har fått gode tilbakemeldinger fra industri og næring. Vi jobber videre med å utvikle teknologiområdet i tillegg til våre andre områder i samarbeid med vår eier, sier Nakstad via sin presseavdeling.

Les også: Vindkraftpionér med ny turbin

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.