KRAFT

Vindkraftpionér med ny turbin

TESTES UT: Denne turbinen skal testes ut i Bjugn sammen med Siemens, med 34,5 Enova-millioner i støtte.
TESTES UT: Denne turbinen skal testes ut i Bjugn sammen med Siemens, med 34,5 Enova-millioner i støtte. Bilde: Blaaster
Kjetil Malkenes Hovland
4. nov. 2010 - 10:40

Med en ny type kraftelektronikk skal det norske selskapet Blaaster gjøre vindturbiner billigere.

Tidligere ScanWind-direktør Torolf Pettersen og selskapet Blaaster har nå fått totalt 34,5 millioner kroner i statlig støtte til en demonstrasjonsturbin i Bjugn.

Turbinen DL100 er utviklet i samarbeid med Siemens Large Drives. Teknologien skal brukes i turbiner fra 3 megawatt (MW) og oppover.

– Innovativt design

– Dette er et spennende prosjekt der norsk kompetanse i samarbeid med internasjonale underleverandører skal demonstrere et innovativt vindkraftdesign rettet mot ytterligere kostnadsreduksjon for vindkraft, sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova i en pressemelding.

– Dette er et spennende prosjekt der norsk kompetanse i samarbeid med internasjonale underleverandører skal demonstrere et innovativt vindkraftdesign rettet mot ytterligere kostnadsreduksjon for vindkraft, sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova i en pressemelding.GIRLØS TURBIN: Dette er Blaaster DL-100, som nå skal testes med 34,5 millioner kroner i Enova-støtte i ryggen.

Enova gir 32,8 millioner i støtte til demoturbinen, og i tillegg gir Innovasjon Norge 1,7 millioner kroner i støtte til videre utvikling.

– Dette er neste generasjons store vindmøller som vil gi mer strøm for mindre penger. Det betyr økt konkurransedyktighet ute i verden, noe som gir nye muligheter for norsk industri, sier Vigdis Arsvik, direktør for Innovasjon Norge i Sør Trøndelag, ifølge pressemeldingen.

Testes i Bjugn

Turbinen skal nå testes på Valsneset testsenter i Bjugn. Den bygges av selskapet Blaaster Valsneset AS.

Torolf Pettersen utviklet i sin tid selskapet ScanWind, som senere ble solgt til gigantselskapet GE. Nå er han tilbake med nye prosjekter gjennom Blaaster Wind Technologies AS som ble etablert i 2007 for å utvikle egne vindturbiner for bruk på land og til havs.

Ifølge Blaaster veier deres turbin mindre enn konkurrentene. Den har et enkelt design som gjør vedlikeholdet billigere. Også installasjonskostnadene skal være mindre enn for konkurrentene, ifølge Blaaster. Turbinen er bygget for navhøyder fra 90-150 meter.

Dermed passer den ifølge selskapet selv godt for bruk i innlandet, og i vindforhold som man ser i store deler av Europa.

Norske underleverandører

Byggingen av testturbinen begynner trolig allerede neste år.

Den første testturbinen skal settes opp i samarbeid med AS Delprodukt i deres nye produksjonshall på Hofstad i Melhus kommune.

Blaaster håper å få inn flere norske underleverandører etter hvert.

– Det er spennende hvis norske aktører klarer å utvikle en egen turbin. Vi kan jo glede oss over at utlendingene har gjort alle feilene som er mulig, så kan vi høste nytte av de erfaringene andre aktører har gjort, sier Øyvind Isachsen i fornybarforeningen Norwea til Teknisk Ukeblad.

– Hvis det kan komme en norsk spinoff fra ScanWind er det veldig hyggelig. At en gedigen aktør som Siemens engasjerer seg i norsk teknologiutvikling er fantastisk, legger han til.

Isachsen mener Enova er på riktig spor når de nå støtter utvikling av norsk høyteknologi for energiproduksjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.