BYGG

Energivennlighet lønner seg

GLASSFASADE: Slik ser Spacegroup arkitekter for seg at Clarion Hotel & Congress Trondheim blir seende ut når det er ferdig neste år.
GLASSFASADE: Slik ser Spacegroup arkitekter for seg at Clarion Hotel & Congress Trondheim blir seende ut når det er ferdig neste år. Bilde: Spacegroup Arkitekter
Joachim Seehusen
6. des. 2010 - 10:37
Vis mer

TRONDHEIM: For syv år siden tok Petter Stordalen initiativ til å starte et eget spareprogram for hotellkjeden Choice. Erfaringene viser at det har gitt millioner i sparte energikostnader, til sammen rundt 175 millioner kroner gjennom hele perioden.

Nå har Choice-kjeden Skandinavias største kongresshotell under bygging. Clarion Hotel & Congress Trondheim skal bli et rekordhotell når det gjelder energibruk. Hotellet skulle egentlig blitt bygget allerede i 2007, men prosjektet ble utsatt på grunn av finanskrisen. Det kom energibruken til gode.

– Da jeg begynte, var det ikke et klasse A-bygg, men vi fikk en dialog med Tempero om å redusere energibruken, forteller prosjekteringsleder dr.ing. Bjørn Jenssen Wachenfeldt i Skanska.

Tempero er selskapet som siden 2003 har vært energirådgiver og energiovervåker for Choice-kjeden. Det er siden kjøpt av AF Gruppen og heter AF Energi og Miljø. De følger byggeprosessen tett, og samarbeider med Skanska om å finne de gunstigste løsningene.

SAMARBEID: Foran fra venstre hotelldirektør Stig Hillestad som følger byggeprosessen tett, Jens Tønnesen og Thore Larsen fra AF Energi og Miljø. Bakerst Bjørn Jenssen Wachenfeld fra Skanska.
SAMARBEID: Foran fra venstre hotelldirektør Stig Hillestad som følger byggeprosessen tett, Jens Tønnesen og Thore Larsen fra AF Energi og Miljø. Bakerst Bjørn Jenssen Wachenfeld fra Skanska. Joachim Seehusen

Driftsansvar

Wachenfeldt forteller at kontrakten ble reforhandlet slik at Skanska nå har forpliktet seg til å levere et bygg med energiforbruk under 188 kWh/m2/år. Det er det totale reelle energiforbruket, kilowattimene, som hotellet må betale for og ikke et beregnet eller vektet forbruk. Målt etter de offisielle metodene skal et A- bygg ikke bruke mer enn 135 kWh/m2/år, mens et C-bygg kan bruke 269 kWh/m2/år.

– Det er andre gang vi har inngått en slik kontrakt, den første var Lambertseter Senter. Vi har et utvidet ansvar etter at bygget er overlevert og deltar i driften. For Lambertseter Senter i tre år og for Choice-hotellet i to år. Det gir oss kunnskap, og vi venter en endring i bransjen der entreprenørene får mer og mer driftsansvar.

Også energirådgiverne er fornøyd med denne kontraktsformen.

– Vi har forsøkt i årevis å få til slike avtaler, vi har hatt en tidligere med Skanska i Malmö, men dette er første gangen vi har en slik kontrakt i Norge, sier ingeniør Jens Tønnesen i AF Energi og Miljøteknikk.

Les også: Lover rekordhotell

Overdrevet tro på isolasjon

Hotellet får 25 cm isolasjon i veggene, økt fra opprinnelig 20 cm. I taket varierer isolasjonstykkelsen noe, i snitt blir det 30 cm. Wachenfeldt har ikke stor tro på å bare pøse på med isolasjon for å få ned energibruken.

– Nei, når du passerer 20 cm, passerer du en grense og isolasjonen får forholdsvis mye mindre å si. Det som da blir viktig er tettheten. Minstekravet for et bygg som dette er 3,0 luftutvekslinger per time. Vi har planlagt å klare 0,6.

Det krever nøyaktig håndverk og god byggeskikk.

– Opplæring og involvering er viktig. Vi har knyttet til oss en del nøkkelpersoner som har vært gjennom bygg med strenge krav til tetthet. Vi kjører kontroller underveis, og vi har også mye fokus på den enkelte håndverker og oppfølging, forteller Frode Berg, distriktssjef hos Skanska i Trondheim.

Les også: Dette bygget produserer 4800 kWh i måneden

PERFORERT: Fasaden blir dekket av perforert gråhvitt glass. Det virker effektivt som solavskjerming og man ser forbausende godt ut gjennom glasset. FOTO: Joachim Seehusen
PERFORERT: Fasaden blir dekket av perforert gråhvitt glass. Det virker effektivt som solavskjerming og man ser forbausende godt ut gjennom glasset. FOTO: Joachim Seehusen Joachim Seehusen

Glassfasade

Hotellet får glassfasade, som normalt blir unngått når energibruken skal ned. For dette bygget er det løst ved at glassfasaden er satt på utenfor klimaskjermen og derfor får den ingen innvirkning på varmetapet.

Ellers er det trelags vinduer med solfilter. I henhold til TEK hadde tolags vært tilstrekkelig. På et hotell er det mye trafikk, med muligheter for stort varmetap i de kalde årstidene. Derfor blir dert satt inn karuselldør, som reduserer varmelekkasjen. I ytterveggene er det brukt en sementbasert vindtetting i stedet for GU-gips. Det skal tåle både varmesvingninger og fukt bedre enn gips, dessuten er det bedre ut fra et HMS-ståsted, forteller Berg.

Innenfor er det nok en vindsperre, Tyvek, og en dampsperre innerst. Det er valgt to tettesjikt for å få bygget tett nok.

Petter Stordalen: Utfordres til å bygge plusshotell

Rutiner undervurdert

Da Choice-kjeden i 2002/03 besluttet å lage et eget program for energisparing, fikk Tempero oppgaven, senere kjøpt og omdøpt til AF Energi og Miljø. De har sett mange konstruksjoner der energibruken later til å være neglisjert, og de fordeler innsparingspotensialet på tre. En tredjedel kan tas på gode rutiner, en tredjedel på mindre investeringer som er tjent inn på et år og den siste tredjedelen er større investeringer. I praksis er det kun aktuelt for nybygg og store rehabiliteringer.

Da Choice-kjeden i 2002/03 besluttet å lage et eget program for energisparing, fikk Tempero oppgaven, senere kjøpt og omdøpt til AF Energi og Miljø. De har sett mange konstruksjoner der energibruken later til å være neglisjert, og de fordeler innsparingspotensialet på tre. En tredjedel kan tas på gode rutiner, en tredjedel på mindre investeringer som er tjent inn på et år og den siste tredjedelen er større investeringer. I praksis er det kun aktuelt for nybygg og store rehabiliteringer. PLIKT: På Skanskas vegne har dr. ing. Bjørn Jenssen Wachenfeld lovet at hotellet ikke skal bruke mer enn maksimalt 188 kWh/m2/år. Han er trygg på å lykkes. Joachim Seehusen

– Det er kun lure systemer for energibruk som virkelig får ned forbruket, isolasjon betyr mindre, sier Tønnesen.

For Choice betyr det blant annet at samtlige ansatte, fra hotelldirektør til stuepiker skal gjennom opplæring om hotellets systemer og rutiner. Alle systemer, også de som er helautomatiske, skal kontrolleres manuelt en gang hver uke og resultatene loggføres.

AF Energi og Miljø har også erfart hvilken rolle personer og deres forhold til oppfølging virker inn.

– Vi hadde et hotell som kunde der vaktmesteren sluttet uten at det ble noen kunnskapsoverføring til etterfølgeren. Fra mars til november økte energikostnadene med 150 000 kroner. Vi har også eksempler på at skifte av vaktmester har ført til reduserte energikostnader, forteller Thore Larsen.

NÆR BADELAND: Hotellet blir liggende nærmest vegg i vegg med Pirbadet, som sees til venstre i bildet. Nederst i bildet kommer tekniske rom og kranen er plassert midt i parkeringskjelleren. FOTO: Joachim Seehusen.
NÆR BADELAND: Hotellet blir liggende nærmest vegg i vegg med Pirbadet, som sees til venstre i bildet. Nederst i bildet kommer tekniske rom og kranen er plassert midt i parkeringskjelleren. FOTO: Joachim Seehusen. Joachim Seehusen

Dårlige systemer

Eksemplene på styringssystemer der ingen har tenkt energikostnader under planlegging er det mange av.

– Vi hadde et hotell på Flesland der det samme gigantiske ventilasjonsanlegget som ble brukt i konferansesalen også ble brukt i resepsjonen. Siden resepsjonen alltid er betjent snurret og gikk det 24 timer i døgnet hele året og slukte unødig med energi. Konferansesalen var jo bare i bruk på dagtid, og heller ikke hver dag. Det er mange hoteller i Norge som har anlegg som går på tomgang, forteller Larsen.

Andre skrekkeksempler er manglende samkjøring. Tønnesen og Larsen har sett mange bedrifter der kjøleanlegget og varmeanlegget er helt separate. Det fører ofte til at de konkurrerer mot hverandre, og begge går på full effekt og trekker unødig med energi.

Les også: Hydro vil lage plussbygg

Ny programvare

Hoteller er sjelden fulle, opp mot en tredjedel av året er belegget mindre enn 50 prosent. Choice-kjeden eier et eget programvareselskap, Senium, som har utviklet programvare for energivennlig booking. Det sørger for å stenge av ubrukte fløyer.

Når en gjest sjekker inn får resepsjonisten opp en liste over tilgjengelige rom, basert på forventet belegg. Dermed kan varme og ventilasjon i hele etasjer eller fløyer settes på minimumsnivå. Hver natt beregner programmet neste dags belegg, basert på statistikk og de bestillinger som er lagt inn. Oppvarming av rommene starter ved definerte tider, for eksempel klokken 15.00.

Les også: Ny programvare for energieffektivitet: Ser effekten av klimatiltak

UVANLIG: Kun noen få av de perforerte glassplatene er til nå montert. Når hotellet står ferdig vil de bidra til å gi det en særpreget fasade få andre bygg har. Joachim Seehusen

Kundene reagerer

Hotellet i Trondheim er foreløpig kun en byggeplass der ikke engang råbyggene er ferdige. Likevel er Stig Hillestad allerede på plass som hotelldirektør. Det er en del av kjedens energisparepollitikk at hotelldirektøren skal være med på byggemøte og kjenne de tekniske installasjonene i hotellet.

TIDLIG: Stig Hillestad begynte som hotelldirektør før det var ferdig planlagt. - Det hjelper meg å forstå de valgene som er gjort for å spare energi og hvordan systemene fungerer, sier han. FOTO: Joachim Seehusen Joachim Seehusen
– Det er en fornuftig ordning, jeg føler meg langt mer fortrolig med anleggene på denne måten, bekrefter Hillestad.

Han forteller at kundene nå er begynt å være oppmerksom på energiprofilen til kjeden og reagerer positivt.

– Vi får stadig oftere spørsmål fra kunder om miljøprofil og energibruk. Vi merker det samme for konferanser. Det er allerede solgt for 25 millioner kroner selv om hotellet først åpner om halvannet år.

Energieffektive hus: Dagslys fra innsiden

Kravspekk

Choice har sin egen kravspekk som gjelder alle nybygg og omfattende rehabiliteringer. Den sier blant annet at det er et mål at alle hotellene i kjeden skal ha vesentlig bedre energi- og miljøprofil enn myndighetenes minimumskrav. Det er i dette dokumentet grensen for kjøpt energi er satt til 188 kWh/m2/år.

Denne sprekken setter også klare krav til byggets eier om hvordan denne skal forholde seg.

– For dette hotellet ble merprisen 20 millioner kroner. Det er en utgift Choice tar, forteller Hillestad.

Dette fordeler seg mellom 11.2 millioner kroner til styringssystemer og 9,2 millioner kroner til bygningstekniske endringer.

Les også: – Passivhus blir standardhus

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.