BYGG

Ny programvare for energieffektivitet: Ser effekten av klimatiltak

ENKELT VERKTØY: Leder for Hydros byggvirksomhet, Lars Hauk Ringvold (t.v.) og prosjektrådgiver for Wicona i Skandinavia, Thomas Aasen, håper deres nye program vil være interessant for flere aktører i byggenæringen.
ENKELT VERKTØY: Leder for Hydros byggvirksomhet, Lars Hauk Ringvold (t.v.) og prosjektrådgiver for Wicona i Skandinavia, Thomas Aasen, håper deres nye program vil være interessant for flere aktører i byggenæringen. Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
22. nov. 2010 - 07:42

– Dette programmet lar deg simulere effekten av klimatiltak i ekspressfart, skryter Lars Hauk Ringvold, leder for Hydros byggvirksomhet, mens han viser frem nyvinningen for Teknisk Ukeblad.

Lettere å velge

Det Hydro har utviklet er et program som lar arkitekter, rådgivende ingeniører og byggherrer se hvilke effekter ulike klimatiltak vil ha på byggets totale energiregnskap og pris – med byggets nøyaktige, geografiske plassering tatt i betraktning.

– Enten du bygger nytt eller renoverer et gammelt bygg er det mange hensyn å ta. Du skal velge fasader, ventilasjon, lys og isolasjon, og ta hensyn til hvor bygge ligger, med tanke på naturlig sollys, skygge og klima. Noen tiltak er dyre og har lang nedbetalingstid, mens andre har kortere nedbetalingstid og er like effektive. Det vi ønsker er å bidra med et verktøy som kan hjelpe deg med å velge riktig pakke ut fra ditt budsjett og energimål, sier Ringvold.

"SER" ALT: Programmet tar hensyn til omgivelsene når energibruk og -behov skal beregnes. Andre bygninger og vegetasjon påvirker solforhold og naturlig skygge.

Programmet, kalt Wicona 3D Master, er ifølge Hydro enkelt å bruke for alle med en viss peiling på it-verktøy og bygningsfysikk. Man scanner rett og slett tegningen av bygget inn på pc-en, importerer den til gratisverktøyet Google SketchUp hvor man legger inn høydene på bygget, og så får man opp en interaktiv 3D-modell i Wicona 3D Master. Her kan man legge inn alle mulige tiltak – som ny ventilasjon, solskjerming eller rett og slett nye trær utenfor – og umiddelbart få en ny simulering med ferdig utregnet pris og energieffekt.

– For noen land har vi lagt inn historiske byggeforskrifter. Ved å skrive inn byggeår vet programmet byggekoden for det året, og henter automatisk inn alle basisdata i forhold til standard vinduer, isolasjon osv. det året. Foreløpig må vi i Norge modifisere verdiene ut fra tyske eller franske standarder, men vi vil etterhvert også legge inn de norske byggeforskriftene, sier Ringvold.

Les også: Dette bygget produserer 4800 kWh i måneden

Maner til bransjesamarbeid

Programmet er allerede i bruk på enkelte prosjekter i andre land. Men det er først under Zero-konferansen 22.-23. november det presenteres første gang i Norge. Da skal Hydro demonstrere hvordan programmet virker ved å legge hovedkontoret på Vækerø i Oslo inn i systemet. Vækerø-bygget har allerede et nokså lavt energiforbruk (under 200 kW/t per m2/år), men i programmet vil de simulere hvor lavt energiforbruket kunne blitt hvis de valgte full pakke av energieffektive tiltak.

Les også: Hydro vil lage plussbygg

Ringvold mener den største utfordringen for å få ned energibruken i bygg er nettopp å effektivisere gammel bygningsmasse.

– Vi tror ikke at én leverandør har hele løsningen på energiutfordringene i bygg. Her trenger vi samspill, og at alle parter bidrar med sin del av helheten på en god måte. Selv om vi i Hydro er overbevist om at valg av fasader betyr veldig mye, er det ikke alltid sikkert at det å investere 20 prosent mer i fasadene er det beste på alle bygg. Andre ganger kan de få like mye igjen for pengene med ekstra isolasjon og varmepumper, og da skal vi være åpne på det. Vi håper vårt verktøy kan bistå brukerne i å finne ut hvordan de kommer raskest frem til målet, sier Ringvold.

– Vi jobber faktisk med et par prosjekter i Norge nå hvor 30 år gamle statlige bygg skal renoveres. Da kan dette verktøyet være interessant for å lettere kunne vise alternativer og sjonglere med muligheter, samtidig som oppdragsgiver umiddelbart ser hvilke konsekvenser det får for prisen, legger prosjektrådgiver for Wicona i Skandinavia, Thomas Aasen, til.

FLERE VALG: I programmet kan man velge nye energieffektiviseringstiltak og umiddelbart få opp hvilken effekt dette ene tiltaket vil ha, og hvordan det vil påvirke totalt energiregnskap og pris.

Bred distribusjon

Hydros ambisjon er at deres program skal bli brukt av så mange som mulig. De har sikret seg rettighetene i hele verden, men jobber fremdeles med å finne den optimale distribusjonsmodellen og eventuelle alternativer til salg som gjør at det kan spres så godt som mulig.

Foreløpig er det, naturlig nok, Hydros egne byggmoduler som man kan bytte mellom og sette inn i byggene for å endre energieffekten.

– Dersom målet er å gjøre programmet mer åpent, vurderer dere å la andre produsenter legge inn sine elementer i deres system?

– Det vi ønsker oss er å bidra til at alle i bransjen gjør de riktige tingene, samtidig som vi skal tjene penger på våre fasadeløsninger. Målet er å oppnå at hele bransjen går sammen, og vi er villige til å gjøre vårt for å få til det, så hvis vi finner en fornuftig løsning så burde vi være åpne for det. Men jeg kan foreløpig ikke si hvordan eller når, sier Ringvold.

Les mer:

Hydros nye fødestue

Første plussbygg i Tyskland

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.