KRAFT

– Energisparing gjennom effektivisering er en illusjon

Moderne produkter som bruker lite strøm fører til økt forbruk, viser undersøkelse.

DYRE SPAREPÆRER: Energivennlige spareprodukter gir god samvittighet, og vi bruker mer strøm enn tidligere, viser tysk undersøkelse.
DYRE SPAREPÆRER: Energivennlige spareprodukter gir god samvittighet, og vi bruker mer strøm enn tidligere, viser tysk undersøkelse. Bilde: Joachim Seehusen
30. mai 2013 - 11:54

Ettersom det blir vanligere og vanligere med produkter som sammenliknet med tidligere versjoner skal bruke mindre strøm, så stiger forbruket.

Det skyldes en såkalt reboundeffekt, eller tilbakeslagseffekt.

Lar sparepæren lyse

Men man tidligere slo av lyset i rom som ikke ble brukt, lar man nå lyset stå på - det er jo bare sparepærer.

Den nye flatskjermen har energiklasse A, men den er dramatisk mye større enn den gamle TV-en, og derfor øker likevel strømforbruket.

Og den nye vaskemaskinen er solgt inn som veldig energivennlig, da gjør det jo ikke noe om vi kjører et par vasker til, eller vi kan med god samvittighet bruke tørketrommelen.

Det er de reelle virkningene av det høye fokuset på produkter med lavt elforbruk, skriver det tyske VDI Nachrichten.

Det tyske ingeniørbladet referer til en større undersøkelse gjennomført av Universitetet i Leipzig, som viser at Tyskland ikke vil nå sine sparemål.

Tilbakeslagseffekten er en viktig grunn.

Les også: Vi kan spare energi tilsvarende 40 Alta-kraftverk

Varmer opp flere rom

Mens tyskerne da de hadde både dyr og skitten kullfyring i sine hjem nøyde seg med å vame opp ett eller få rom, er hele leiligheten nå varmet opp.

Det er ikke bare bedret økonomi som får skylden for dette, moderne miljø- og energivennlige sentralfyringsanlegg spiller også en rolle.

– Energisparing gjennom effektivisering er rett og slett en illusjon, sier Reinhard Madlener, leder for Instute for Future Energy Consumer Needs and Behaviour i det tyske energikonsernet Eon, til VDI Nachrichten.

Les også: Energien er like skitten i dag som i 1990

Undervurdert effekt

Han legger til at denne tilbakeslagseffekten enten er undervurdert eller ikke tatt med i det hele tatt i de beregningsmodellene som blir brukt for å forutsi fremtidig energibruk.

IEA har gjort undersøkelser som viser at denne effekten først og fremst gjør seg gjeldene ved oppvarming, kjøling, belysning og kjøretøy.

Men foreløpig er det ingen som vet hvor stor rolle tilbakeslagseffekten spiller. Anslagene spenner fra noen få prosent til nærmere 90 prosent.

Faktum er at i Tyskland - der innbyggere flest er opptatt av energisparing - har forbruket steget med 1,5 prosent hvert år gjennom de siste 30 årene.

Kjent fenomen

– Ja, dette er et kjent fenomen. Det tekniske sparepotenisalet blir ikke tatt ut helt og fullt, sier seniorrådgiver Even Bjørnstad hos Enova.

Bjørnstad peker på at problemstillingen er veldig komplisert, og det henger også sammen med at standarden på boligene har økt.

– Vi har for lite data til å si noe om hvor stor effekten er, men vi vet at mange som har installert vamepumper bruker innsparingen til å øke temperaturen.

Les også:

– Feil at varmepumper ikke kutter strømforbruket

Gardermoen varmes med kloakk

Han er landets første boligeier som leverer strøm til nettet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.