KLIMA

– En fare for at man handler for sent

Organisasjonen Oxfam demonstrerer mot konsekvensene av klimaendringer på stranden under klimatoppmøtet i Durban i Sør-Afrika.
Organisasjonen Oxfam demonstrerer mot konsekvensene av klimaendringer på stranden under klimatoppmøtet i Durban i Sør-Afrika. Bilde: Ainhoa Goma, Oxfam
Per-Ivar NikolaisenPer-Ivar Nikolaisen
30. nov. 2011 - 07:15

At løvetannen blomstrer for andre gang i år, og at en rekordvarm novembermåned har lurt den sørnorske faunaen til å tro at våren er i anmarsj, var ikke tema under en pressekonferanse på klimatoppmøtet i Durban i Sør-Afrika i går.

Les også: Pessimister foran klimatoppmøtet

Varmt

Verdens Meteorologiorganisasjon varslet likevel at det går mot et varmt år også for resten av kloden.

Egentlig skulle den såkalte La Niña-effekten ført til kjøligere verdensvær i år, men likevel ser 2011 ut til å bli det tiende varmeste året i nyere historie. Det siste tiåret har vært det varmeste, 0,46 grader over gjennomsnittstemperaturen.

– 95 prosent av landene har vært gjennom sitt varmeste tiår, sier visepresident R.D.J. Lengoasa i Verdens Metorologiorganisasjon.

Fortsetter denne utviklingen vil det kunne føre med seg omfattende og irreversible klimaendringer, ifølge Lengoasa.

Les også: Varsler mer ekstremvær

Bedre "worst case"

De siste tallene fra verdensmeteorologene kommer kort tid etter at forskere ved Universitetet i Oregon ga håp om at kloden kan unngå de verste scenariene.

Forskerne har tatt utgangspunkt i den siste istiden. Studien "Climate Sensitivity Estimated From Temperature Reconstructions of the Last Glacial Maximusier" sier at det er så godt som umulig å få en global oppvarming på over seks grader.

– En så høy temperaturøkning leder i vår modell til en jordklode fullstendig dekket av is under den forrige istiden, noe som åpenbart ikke skjedde, forklarer forsker Andreas Schmittner til Teknisk Ukeblad.

Han tror studien likevel vil føre til at man korrigerer den øvre grensen for hvor mye temperaturen kan stige.

IEA: IEA: – Vi når ikke togradersmålet

Under klimapanelet

Rapporten anslår at temperaturen vil stige 2,3 grader, omtrent 20 prosent lavere enn estimatet fra FNs klimapanel.

Schmittner advarer imidlertid mot å ta lett på klimaendringene, selv om konklusjonene i studien kan tolkes som positive.

– Selv små temperaturendringer på for eksempel to til fire grader vil forårsake store endringer i enkelte regioner, særlig på nordlige breddegrader, sier Schmittner.

Les også: «The Climanator» vil ha klimaaction

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Håp

Han mener studien likevel kan være et glimt av håp om at det fortsatt ikke er for sent å legge om kursen, og at de verste konsekvensene av klimaendringer kan unngås dersom det nå skjer ting.

– Vi trenger ikke være desperate. Det er imidlertid en fare for at man handler for sent. Selv om vi kutter i utslippene i dag, vil klimaet bli varmere og havnivået stige i flere hundre år, mener Schmittner.

Les også: Tror klimaendringer vil gi økt havnivå

Stor usikkerhet

Forskningsdirektør Knut Alfsen ved Cicero sier at rapporten er innenfor usikkerhetsintervallet fra rapportene til FNs klimapanel.

Han understreker på at en reduksjon på 10 til 15 prosent i den globale oppvarmingen er «knøttliten» i forhold til usikkerheten det hersker rundt de framtidig utslippene.

– Dette er avhengig av befolkningsøkning, økonomisk vekst og teknologiutvikling. Denne usikkerheten drukner den lille forskyvningen vi har i klimasensitivitet. Så dette rokker ikke ved bildet vi har av høyere temperaturer framover, sier Alfsen.

Les også: – Dette kan endre klimaregnskapet

Enkel modell

Han påpeker at klimamodellen til forskerne ved Oregon-universitetet tar for seg klimaresponsen da istiden var på sitt maksimum.

Modellen de bruker er relativt enkel og ser bort fra enkelte effekter knyttet til skyer.

Les også:

Klimaet kan også reagere annerledes på CO2-endringer under istidsforhold enn det vi forventer i dag.

Alfsen viser til at dette er forhold som forskerne diskuterer i forskningsrapporten, som virker som et seriøst stykke forskningsarbeid.

Les også: Global CO2-skatt helt nødvendig

– Vil bli "misbrukt"

Forskningsdirektøren ved Cicero er overbevist om at rapporten fra Oregon-universitetet, som konkluderer med en noe lavere temperaturøkning enn det man tidligere har antatt, vil bli misbrukt av de han omtaler som «klimaskeptikere».

– Men enhver fornuftig person ser at dette er ett resultat blant mange, og en liten justering av det man tidligere betegnet som «best guess».

– Er det uheldig at dette kom akkurat nå, uken før klimatoppmøtet startet?

– Det spiller ingen rolle for hva som foregår i Durban. Men det er en krig om befolkningens oppfatning av klimautfordringen. Framstillingen av en slik rapport kan ha betydning for hvordan hvermannsen oppfatter dette. Det vil i sin tur kunne påvirke politikere og mulighetene for hva de kan gjøre. Men jeg vil ikke være konspiratorisk i forhold til at den kom akkurat nå.

Les også:

Usikkert klima for u-landskvoter

Forskning skal få fart på klimaforhandlinger

– USA er klima-håndbrekk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.