BYGG

Empire State ReBuilding

RENOVERT: The Empire State Building er bærekraftig renovert for 550 millioner dollar.
RENOVERT: The Empire State Building er bærekraftig renovert for 550 millioner dollar. Bilde: Colourbox
Fredrik Drevon
14. sep. 2011 - 15:13

Skyskraperen som definerer Manhattans skyline, og som har satt et gigantisk avtrykk i populærkulturen gjennom King Kong-filmene, har vært igjennom en omfattende renovering til 550 millioner dollar.

Et mantra gjennom hele prosessen var at bygningen skulle moderniseres og gjøres grønn, uten å ødelegge dens unike interiør, eller være til hinder for tusenvis av ansatte og turister som ferdes i bygningen hver dag.

I løpet av et år er ti millioner mennesker innom bygningen.

Les også: Slik blir de nye WTC-tårnene

60.000 tonn

Empire State building tok bare 410 dager å bygge, og sto ferdig i 1931. Tre tusen mann var i sving på byggeplassen. Den 102 etasjer høye skyskraperen rager 443 meter over bakken, hvis man teller med spiret. Bygningen består av bl. a. 60.000 tonn stål.

Bygningen ble tegnet arkitektkontoret Shreve, Lamb and Harmon, som også står bak diverse andre høyhus i New York.

Renoveringen ble ledet av Empire State Building Company, som sørget for å restaurere viktige designelementer som forsvant i en modernisering på 1960-tallet: Dekorative veggmalerier og paneler kom frem i lyset, og senkede tak i korridorer ble hevet til original høyde.

Man jobbet både utifra historiske fotografier og avanserte detektiv-aktige analyser på stedet. Over 20,000 arbeidstimer gikk med til å gjenskape takmaleriet i lobbyen.

Studie etter 9/11: Vi er livredde for heis

Bærekraftig

Blant partnerne i prosjektet var The Clinton Climate Change Initiative. I et intervju med Newsweek fortalte Bill Clinton at han lenge hadde ivret for å gjøre bygningen grønn:

– Jeg kan se Empire State Building fra kontoret mitt. Klimaendringsavdelingen deltok i restaureringen. Det ble ryddet en hel etasje for å få plass til en liten fabrikk som ble brukte til å oppgradere oppvarming og air-condition, installerte nye lys, isolering, og kuttet til energy-effektivt glass til vinduene, sa Clinton

Energiselskapet Johnson Controls, som fulgte arbeidet, kunne garantere kutt i strømforbruket på 38 prosent.

Forøvrig er 68 heiser skiftet ut, som i seg selv er strømbesparende, fordi de gamle heisene var ekstremt tunge. 6514 vinduer ble erstattet, og 95 prosent av glasset ble gjenbrukt.

På internettsidene til Empire State Building anslås det at den såkalte retrofit som er gjort, vil redusere byggets årlige energiutgifter med 4,4 millioner dollar i året.

Se video av renoveringen her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.