INDUSTRI

Elsertifikatene kan knekke Norske Skog

UTSATT ARBEIDSPLASS: Det kan bli stille i fabrikkhallen på Skogn hvis ikke regjeringen snur og lar Norske Skog slippe elsertifikatplikt.
UTSATT ARBEIDSPLASS: Det kan bli stille i fabrikkhallen på Skogn hvis ikke regjeringen snur og lar Norske Skog slippe elsertifikatplikt. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
31. mars 2011 - 07:21

Det kan bety kroken på døra for selskapets fabrikker i Norge.

– Dersom myndighetene innfører grønne sertifikater som foreslått i høringsutkastet, vil Norske Skog måtte avvikle virksomheten ved samtlige fabrikker i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog til Teknisk Ukeblad.

Selskapet har tre fabrikker i Norge, i Halden, Hønefoss og Skogn. I tillegg har fabrikken en rekke fabrikker rundt om i verden som ikke vil bli rammet av elsertifikatene.Ulike regler FOR DYRT: Hvis Norske Skog må betale for elsertifikater på toppen av strømregningen, vil virksomheten ved alle fabrikker i Norge avvikles, sier selskapets kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig.
Ulike regler FOR DYRT: Hvis Norske Skog må betale for elsertifikater på toppen av strømregningen, vil virksomheten ved alle fabrikker i Norge avvikles, sier selskapets kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig.

Ulike regler

I ekspressfart er regjeringen nå i ferd med å sluttføre lovforslaget for et felles elsertifikatmarked med Sverige, som etter planen skal tre i kraft allerede ved årsskiftet.

I lovutkastet legges det opp til at det kun er kraftforbruk som er fullt fritatt for elavgift som skal slippe å sertifikatplikt. Dette er en annen avgrensning enn i Sverige, som tar hensyn til hvor viktig kraft er som innsatsfaktor i industrien.

I tillegg er reglene utformet slik at virksomheter som ikke betaler skatt på elektrisk kraft, skal unntas sertifikatplikt. Det svenske systemet for unntak for elsertifikatplikt er dessuten utprøvd med hensyn til EU-retten, ifølge Norsk Industri, som har kontaktet Olje- og energidepartementet (OED) om saken.

Les også: Nå kommer grønne sertifikater: <br/> – Dette er en historisk dag

Dyrt

Norske Skog opplyser at deres fabrikker i Norge vil få en ekstrakostnad på opp mot 3 milliarder kroner i perioden 2012 til 2035. Yara sier de vil få en ekstrakostnad på om lag 650 millioner kroner i samme periode.

Norske Skogs tre fabrikker følger et program for energieffektivisering som gir fullt fritak for elavgift på innkjøpt kraft forutsatt at bestemte krav oppfylles. Men programmet avsluttes i midten av 2014, og myndighetene har ikke gitt signaler om fritaksmulighet for elavgift og dermed grønne sertifikater for årene etter 2014.

– Det paradoksale er at OED ved beregning av totalt forbruk som skal omfattes av ordningen, har holdt forbruket til Norske Skog utenom. Allikevel har ikke OED satt opp formelle kriterier som sikrer Norske Skog fritak for ordningen med grønne sertifikater, sier Dybevig.

Norske Skog forbruker mellom 3,5 og 3,7 TWh per år, og ifølge Dybevig ville selskapet oppfylt de svenske unntakskravene med god margin.

BILLIGERE I SVERIGE: Yaras konsernsjef Jørgen Haslestad må ha en avklaring om elsertifikatplikten før det er aktuelt å investere 200 millioner kroner i fabrikken i Glomfjord.
BILLIGERE I SVERIGE: Yaras konsernsjef Jørgen Haslestad må ha en avklaring om elsertifikatplikten før det er aktuelt å investere 200 millioner kroner i fabrikken i Glomfjord.

Krever avklaring

Yaras fabrikk i Glomfjord bruker om lag 140-150 GWh i året, mens fabrikken i Porsgrunn bruker rundt 700-750 GWh. Selskapet opplyser at også deres norske fabrikker oppfyller svenske fritakskrav med god margin.

– Vi har to veldig like fabrikker, der én ligger i Glomfjord og én ligger i Köping. Dersom regjeringen gjennomfører forslaget, vil den ilegge Glomfjord avgifter på 100 millioner, som tilsvarende fabrikk over grensen, i Köping, slipper unna, sier Yaras konsernsjef Jørgen Haslestad.

– Vi vurderer en investering på 200 millioner kroner i fabrikken i Glomfjord, men det er viktig for oss å få en avklaring rundt dette skatteregimet før vi eventuelt igangsetter investeringsprogrammet, sier han videre.

Forventer handling

Nå forventer Haslestad at regjeringen tar tak i saken.

– Jeg har en klar forventning om at energiminister Ola Borten Moe ser på saken med friske øyne, og at han sørger for lik behandling i svensk og norsk marked. Norske avgifter må ilegges etter samme modell som i Sverige. Jeg forventer også et engasjement fra næringsminister Trond Giske for å sikre våre fabrikker rammevilkår som fortsatt gjør det mulig å drive i Norge, sier Haslestad.

Gjennomgår innspillet Innspillet fra Norske Skog gjennomgås sammen med de øvrige høringsuttalelsene, sier statssekretær Eli Blakstad.
Gjennomgår innspillet Innspillet fra Norske Skog gjennomgås sammen med de øvrige høringsuttalelsene, sier statssekretær Eli Blakstad.

Gjennomgår innspillet

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om det er aktuelt å endre lovutkastet slik at Yara og Norske Skog slipper sertifikatplikt, svarer statssekretær Eli Blakstad (Sp) i OED følgende:

– Innspillet fra Norsk Industri gjennomgås og behandles sammen med de øvrige høringsuttalelsene i arbeidet med lovutkastet frem til foreleggelse for Stortinget. Elsertifikatmarkedet er et konstruert marked og rammene legges i lov. Det legges vekt på å bygge opp et mest mulig praktisk håndterbart system.

Les også: Kritisk til grønne sertifikater

Svensk frykt for sertifikatsamarbeid

Dette koster elsertifikatene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.