IT

Ekstreme it-effekter på norsk sokkel

I DET BLÅ: Teknologien skal gi mye bedre forutsetninger for uthenting av olje og gass, men de konkrete oppskriftene er foreløpig litt i det blå.
I DET BLÅ: Teknologien skal gi mye bedre forutsetninger for uthenting av olje og gass, men de konkrete oppskriftene er foreløpig litt i det blå. Bilde: Statoil
Espen Zachariassen
3. des. 2010 - 10:29

STAVANGER: Sammen med oljeselskapene skal NTNU, SINTEF, Universitetet i Stavanger (UIS) og International research institute in Stavanger (Iris) drive målrettet forskning og utvikling på bore- og brønnteknologi for å hente mer olje og gass ut av reservoarene på norsk sokkel. Samarbeidsgruppen har etablert seg under navnet ”Senter for boring og brønn for økt utvinning”.

– Visjonen er å bidra til å øke utvinningsgraden fra dagens gjennomsnitt på 46 til opp mot 66 prosent, sier spesialrådgiver Tor Stein Ølberg ved SINTEF Petroleumsforskning.

Senteret går dermed lenger enn anbefalingene i den omstridte rapporten fra Åm-utvalget i høst. Utvalget, ledet av den tidligere Phillips Petroleum-direktøren Knut Åm, mener at Norge gjennom nytenkning og ny teknologi kan heve utvinningsgraden til 60 prosent. På verdensbasis er den gjennomsnittlige utvinningsgraden 35 prosent.

Les også: Mangelfulle it-rutiner på norsk sokkel

Vanskeligere

Dette handler om teknologi, og spesielt informasjonsteknologi, for sikrere og mer effektiv boring. hensikten er å hente mer ressurser ut av eksisterende felt. Jo mer man har hentet ut, desto vanskeligere og mer kostbart er det å få tak i resten av forekomstene.

LENGER: Spesialrådgiver Tor Stein Ølberg ved det nye forskningssenteret antyder en rekordhøy utvinningsgrad på norsk sokkel. Espen Zachariassen
Oljeselskapene skal etter planen spleise på et FoU-budsjett på mellom 30 og 50 millioner kroner årlig. Pengene skal petroleumsforskerne bruke til å tygge ut bedre utnyttelse av brønnene og boreprosessene.

– Hensikten nå er å etablere et FOU-samarbeid med industrien for å få en mer sikker og effektiv boring og å øke kapasiteten og utvinningsgarden på norsk sokkel, sier Ølberg. Han presenterte planene på IBMs årlige høstmøte i Stavanger på tampen av november.

Katastrofen i Mexicogolfen:

Bedre programvare

Resultatene av forsknings- og utviklingsarbeidet tilfaller de som er med på spleiselaget.

– Og da er det opp til hver enkelt å legge til rette for at resultatene utvikles til kommersielle løsninger, sier Ølberg.

Ifølge forslaget til forskningsprogram skal arbeidet foregå på en rekke områder. På IBMs høstmøte trakk Ølberg frem behovet for bedre kvalitet på data og programvare.

For å få en mer sikker og effektiv boreprosess, må sensorene må bli bedre. Det gir mer pålitelige data og gjør det lettere å se hva som foregår. I tillegg er det behov for bedre testing og kvalitetssikring av programvare som brukes ved borevirksomhet.

Dataene skal også sendes til overflaten for å gi et bilde av forholdene man jobber i. I dag får man signalene opp gjennom trykkpuls i boreslammet, og det med en kapasitet på fattige 20 bit/s.

– Nå begynner vi å få bredbåndskvalitet i borestrengen, og det er mulig med 2 Mbit/s hvis du er villig til å betale for det, sier Ølberg.

Sikkerhet på sokkelen: Sikkerhet på sokkelen: – Lytt mer til de ansatte

Blue sky

Det er imidlertid et stykke igjen før man har stabile løsninger som tåler påkjenninger med temperaturer på over 200 grader og borestrenger med belastning på opp til 30 G.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Så dette er litt ”blue sky” foreløpig. Det er derimot ikke tvil om vi kan se for oss langt bedre kvalitet på informasjonen. Når datakvaliteten blir bedre, vil både sikkerhet og effektivitet under boring kunne bli bedre. Og med bedre avbildning og kunnskap om reservoaret, kan utvinningsgraden bli bedre, resonnerer Ølberg.

Les også: Her er Statoils nye it-plattform

Muligheter

IBMs toppleder for olje- og gassvirksomhet regner med at it-bransjen vil kunne hente mye ut av samarbeidsprosjektet.

– Det bør være et betydelig overføringspotensial fra erfaringer gjort i flere andre industriområder. Da tenker jeg på blant annet på kvalitetssikring av data, samt integrerte systemer og modeller brukt til analyse og beslutningsstøtte, sier divisjonsdirektør Jon Stærkebye.

– Det kan med andre ord være solide kontrakter å hente for den som sitter på den rette kompetansen?

– Ja, jeg vil tro det.

Les mer:

– Dataangrep kan stoppe Olje-Norge

Kan styre norsk sokkel fra Houston

Bedre boring med IT

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.