KRAFT

Duket for thoriumkamp

Ole K. Helgesen
15. feb. 2008 - 13:09

Thoriumrapporten kommer ikke med én klar og entydig konklusjon om Norge skal satse på teknologien.

–Det er for tidlig å gi noen god vurdering av den potensielle verdien av kraftproduksjon fra thorium, sier olje- og energiminister Åslaug Haga. I dag fikk hun overlevert rapporten fra thoriumutvalget.

- Rapporten gir verken grunnlag for å omfavne eller avvise bruk av thorium. Derfor skal vi lytte til flere stemmer gjennom en bred og omfattende høring, sier Haga.

Anbefalinger

Utvalget, ledet av den finske professoren Mikael Kara, foreslår at thoriumspørsmålet holdes åpent.

Les også: Spenning om thorium
Atomkraft: Kan ikke bruke norsk thorium
- Thoriumkraft blir aldri noe av
IFE tror på thorium
Ikke realistisk med norsk thorium Vil bygge norsk atomkraftverk

Utvalget anbefaler at det blir gjennomført nærmere undersøkelser av ressursene i Fen-komplekset ved Porsgrunn og andre områder som er aktuelle for thoriumutvinning i Norge.

Halden-forskning

Det blir også anbefalt at Halden-reaktoren blir brukt til testing av thoriumbrensel.

Dessuten mener utvalget at Norge bør samarbeide med EU om forskning og avfallshåndtering.

Glad for åpning

Energi- og miljøpolitisk talsmann i FrP, Ketil Solvik-Olsen, har vært Stortingets fremste thoriumforkjemper. Han er fornøyd med at Åslaug Haga nå åpner for en debatt rundt thorium.

– Jeg forventer at det blir en åpen debatt. Den kan ikke foregå bak lukkete dører i regjeringskvartalet. Dette må diskuteres på Stortinget, sier Solvik-Olsen.

Rubbia-kritikk

Han er fornøyd med rapporten på tross av at den er kritisk til den mye omtalte akseleratorbaserte reaktoren.

– Det er ikke slik at FrP er gift med rubbia-reaktoren selv om vi syntes det er en svært spennende teknologi. Det finnes flere teknologier som kan benytte thorium som brensel, og vi skal ikke stille noen av dem til doms. Det viktigste er at Norge for en debatt om hvordan vi skal posisjonere oss i forhold til kjernekraft og om vi skal benytte våre thoriumreserver, sier Solvik-Olsen.

Han understreker at verdenssamfunnet ikke kommer utenom kjernekraft på grunn av det enormt voksende energibehovet og CO2-problematikken.

– Jeg mener at energiknapphet er en større trussel enn klimaendringene. Mangel på energi kan skape konflikter av dimensjoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.