PODKAST

Drømmen er å lage så gode høyttalere som fysisk mulig

Toppen av lyd fant vi i Norge. I Drammen.

Låter voldsomt: Teknologisjef Rune Skramstad i NNNN gav oss en lyttetest som inkluderte deres største basshorn. Vi kan med hånden på hjertet si at vi aldri har hørt maken. Det var som å sitte bak en jetmotor, men en som spilte vakkert.
Låter voldsomt: Teknologisjef Rune Skramstad i NNNN gav oss en lyttetest som inkluderte deres største basshorn. Vi kan med hånden på hjertet si at vi aldri har hørt maken. Det var som å sitte bak en jetmotor, men en som spilte vakkert. Foto: Odd Richard Valmot
8. okt. 2020 - 20:30

Som mange andre bedrifter har selskapet NNNN sprunget ut av videokonferanseselskapet Tandberg og senere Cisco. Forskjellen til de andre avleggerne er at NNNN jobber med lyd og ikke video. Men de fleste skjønner at oppskriften på en god videokonferanse inkluderer god lyd.

God lyd er noe Rune Skramstad har drevet med siden han tok diplomen på ingeniørhøyskolen. Sensor ble så begeistret for hva han hadde laget at han øyeblikkelig ville sette den i produksjon. Så unge Skramstad måtte straks etablere selskap, patentere og produsere. Høyttalerne hans fra den gangen står ennå på Lerkendal hvor de skaper stemning på Rosenborgs hjemmebane.

Spoler vi frem til i dag og hopper over mange år i Tandberg og Cisco er NNNN, hvis navn spiller på fire nordmenn som gründere og utseende til en sinuskurve, etablert på Gulskogen i Drammen med rundt ti ansatte i et gammelt industrilokale. Der har vi vært på besøk og fått demonstrert lyd vi ikke trodde var mulig. Det å kjenne at lyden ned til 16 Hz ikke bare påvirker ørene, men helt inn i skjelettet, er en opplevelse.

Les mer her.

NNNN satset først på konserter og festivaler. Kanskje ikke den beste strategien under pandemien, men de har holdt det gående ved å levere til utesteder og faktisk til private som gjerne vil ha hornhøyttalere i stua.

Podkasten «Teknisk Sett – Moberg & Valmot»

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett – Moberg & Valmot. 

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.