KARRIERE

Dobbelt så mange realister som sivilingeniører er arbeidsledige

– Ikke like stort behov for alle typer realister.

Ifølge Nifu hadde 2896 av de 3254 personene som deltok i Kandidatundersøkelsen jobb et halvt år etter at de avsluttet utdanningen.
Ifølge Nifu hadde 2896 av de 3254 personene som deltok i Kandidatundersøkelsen jobb et halvt år etter at de avsluttet utdanningen. Bilde: Eric Audras
17. juni 2014 - 09:40

Kandidatundersøkelsen 2013 viser at arbeidsledigheten blant realister med mastergrad er dobbelt så stor (10 prosent) som blant sivilingeniører (fem prosent).

– Det betyr at den mer yrkesrettede utdanningen gir mindre risiko for arbeidsledighet enn universitetsutdanningene i naturvitenskapelige og tekniske fag, ifølge undersøkelsen.

Årets Kandidatundersøkelse har ikke en detaljert oversikt over hvilke type realister som er uten jobb etter endte studier.

Men Kandidatundersøkelsen fra 2011 viste at det var høyest arbeidsledighet blant dem som studerte informasjons- og datateknologi og biologiske fag.

Overraskende

Undersøkelsen handler om overgang fra utdanning til arbeid og de nyutdannedes vurderinger av utdanningen.

Den gjennomføres hvert år av Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU), seks måneder at kandidatene er ferdige med eksamen.

Forsker ved NIFU, Jannecke Wiers-Jenssen, sier resultatene kan se overraskende ut i lys av utsagn om at norsk arbeidsliv mangler realister.

– Det hevdes at det er stor etterspørsel etter folk med teknisk og naturvitenskapelig bakgrunn, men det er ikke like stort behov for alle typer realister. Dessuten synes det som om arbeidsgivere er mer interessert i å ansette personer med erfaring framfor nyutdannede, og at de er tilbøyelige til å foretrekke etniske nordmenn framfor personer med innvandrerbakgrunn, sier Wiers-Jenssen.

Les også: Så mye betyr karakterene for lønna

Realistene - Biologi

Instituttleder for biologi ved NTNU, Else Berit Skagen, sier deres erfaring tilsier at 40 prosent av deres realister som tar mastergrad i biologi får seg jobb før de avslutter.

– 25 prosent får jobb før det har gått tre måneder og ytterligere 25 prosent får det før det har gått 12 måneder.

Skagen sier de fleste bruker sin mastergrad i biologi til å skaffe seg jobb innenfor forskning, som for eksempel doktorgrad, oppdragsforskning og forskning.

– 20 prosent går til privat næringsliv, 15 prosent til forvaltning og 10-15 prosent til undervisning, sier instituttlederen.

Les også: Nå skal det bli vanskeligere å få A eller B

Realistene - Kjemi

Masterkandidater i kjemi er like anvendbare som sivilingeniører. Det mener Jo Døhl, instituttleder for Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo med 20 års erfaring fra industrien.

– I min tid i Nycomed, nåværende GE Healthcare, hadde vi om lag lik fordeling av disse to kategoriene. Fordelingen av dybde og bredde i studienes fagprofiler er noe forskjellig, og dette ga etter min erfaring robuste og velfungerende team.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han legger til at NIFUs funn tyder på at det er ugjort arbeid på markedsføringssiden for masterstudiene.

Hans inntrykk er at masterkandidater i kjemi ved deres institutt er attraktive og raskt ut i jobb kort tid etter eksamen.

Les også: Fem studietips fra mattegeniene

Godt arbeidsmarked

Generalsekretær i Tekna Ivar H.Kristensen opplever at deres nyutdannede medlemmer har et godt arbeidsmarked selv om det er bransjemessige variasjoner påvirket av konjunkturene.

Han sier at populariteten hos bedriftene varierer også for ulike utdanninger og institusjoner.

– Likevel vil vi i Tekna si at en mastergrad innenfor teknologi eller realfag gir gode jobbutsikter og utdannelsen er anvendbar på mange samfunnsområder noe bedriftene er opptatt av, sier H. Kristensen.

De fleste i jobb

2.896 av de 3.254 kandidatene som deltok i undersøkelsen, altså 89 prosent, svarte at de hadde jobb et halvt år etter at de avsluttet utdanningen.

Av disse var 70 prosent i relevant heltidsjobb, men kun halvparten hadde en fast, relevant heltidsjobb et halvt år etter eksamen.

I undersøkelsen sammenlignes det med hvor mange som er uten relevant arbeid i 2013 og i 2003.

– Antall masterutdannede har økt betydelig det siste året, men antallet som ikke har en relevant jobb etter halvt år etter eksamen har gått ned. Dette må selvsagt også ses i sammenheng med konjunkturer og det generelle arbeidsledighetsnivået i befolkningen, sier Wiers-Jenssen.

Forskeren sier dette tyder på at vi ikke lider av noen "mastersyke".

– Undersøkelsen viser at arbeidsmarkedet har klart å absorbere store kandidatkull, og gir liten støtte til hypotesen om at det utdannes for mange kandidater med mastergrad. Det gjelder alle fagfelt, sier Wiers-Jenssen.

Les også:

Halvparten av norske bedrifter har ansatt en master når de egentlig bare trengte en bachelor

Nyutdannede sivilingeniører tjener best av alle med mastergrad

«Hva betyr fleksibel arbeidstid? Kan jeg jobbe når jeg vil? Eller må jeg jobbe kveld og helg?»  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.