KARRIERE

Disse 7 tingene bør du aldri si til sjefen

Og spesielt er det én ting du bør holde deg unna.

Alle vil ha mer lønn, så at du trenger en lønnsøkning er bortkastet å fortelle sjefen. Prøv heller å overbevis sjefen så godt at han VIL gi deg en lønnsøkning, skriver forfatter Bernard Marr.
Alle vil ha mer lønn, så at du trenger en lønnsøkning er bortkastet å fortelle sjefen. Prøv heller å overbevis sjefen så godt at han VIL gi deg en lønnsøkning, skriver forfatter Bernard Marr. Bilde: Colourbox
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
18. feb. 2015 - 10:37

Det er noen ting ingen sjefer liker å høre, skriver forfatter og foredragsholder Bernard Marr på LinkedIn Pulse. Disse setningene betyr kanskje ikke så mye for deg, men kan ha stor betydning for sjefen.

1. «Er du sikker på at du vil gjøre det...?»

– Du vil ikke at det skal fremstå som om du prøver å lære sjefen noe han eller hun allerede kan. Hvis du føler at du må si noe, tilnærm deg temaet med antagelsen om at sjefen kan ha oversett eller glemt noe - ikke at han ikke vet hvordan han skal gjøre jobben sin.

Hold dramaet for deg selv

2. «Så du hva han akkurat gjorde? Han er bare SÅ vanskelig å jobbe med.»

– Spar det mellommenneskelige dramaet til venner og familiemedlemmer, for sjefen din vil ikke høre om det.

3. «Jeg ville ikke forstyrre deg i tilfelle det løste seg av seg selv»

– Hvis du må ut med denne setningen er sannsynligheten stor for at noe har gått ordentlig galt, og sjefen din så det ikke komme fordi du aldri advarte ham på forhånd. De fleste sjefer vil gjerne vite om potensielle problemer før de oppstår. Når du forteller sjefen om et problem, fortell også hva du planlegger å gjøre for å forhindre det.

4. «Hvis du ikke gjør dette, kommer jeg til å slutte!»

– Ultimatumer er en dårlig idé i stort sett alle situasjoner, men spesielt når det kommer til å snakke med sjefen. Er du SIKKER på at du er så uerstattelig som du tror du er?

Les også: Disse 7 tingene må du aldri gjøre på jobbintervjuet

Ikke ta opp sjefens alder

5. «Folk i min generasjon...»

– Jada, han forstår det: Du er yngre enn ham. Men sannsynligheten er stor for at sjefen ikke vil bli påminnet hvor gammel han - eller du - er. Hvis du ikke spesifikt blir bedt om din mening fordi du er yngre, ikke ta opp hvor gammel du er eller hvilken generasjon du tilhører.

6. «Det er ikke mulig»

– Hvis sjefen vil ha noe gjort, vil han ikke høre at det ikke er mulig. I tillegg er det en enkel vei ut å si at noe er umulig. I stedet bør du fokusere på hva du kan gjøre for å få det til.

7. «Jeg TRENGER en lønnsøkning»

– Du skal absolutt be om en lønnsøkning når du føler at du fortjener en, men vær forsiktig med hvordan du formulerer forespørselen. Nesten alle vil ha mer penger, så i stedet for å si at du trenger en lønnsøkning, begynn med å skildre din verdi i selskapet, hva du har oppnått og hva du har av ansvar. Målet bør være at sjefen skal få lyst til å gi deg en lønnsøkning.

Les også: Sjekk den kanadiske ingeniørens «guide til nordmenn»

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
– Norge skiller seg ut Fagansvarlig Tone Rose Todalshaug i HR Norge mener norske sjefer tåler flere av utsagnene enn sjefer i mange andre land.
– Norge skiller seg ut Fagansvarlig Tone Rose Todalshaug i HR Norge mener norske sjefer tåler flere av utsagnene enn sjefer i mange andre land.

– Norge skiller seg ut

Ledelsesekspert og fagansvarlig Tone Rose Todalshaug i bransjeorganisasjonen HR Norge mener samtlige sju «forbudssoner» nok vil være lett gjenkjennelige i de fleste land i verden, men mindre i Norge.

– Medarbeidere både i Italia, Sør-Afrika, Singapore og New York vil kunne kjenne seg igjen i behovet for å lese sjefens humør, for så å innrette tiltaleform deretter. Til og med i Stockholm og København ville det nok nikkes forsiktig i relativ gjenkjennelse. I norsk sammenheng, derimot, vil den føyelige medarbeider som servilt retter seg etter sjefens humør og innfall være et langt sjeldnere funn, mener Todalshaug.

Ett unntak blant utsagnene over mener Todalshaug er nummer 5, altså at du ikke skal ta opp sjefens alder, som hun mener må antas å ha akkurat like stor gyldighet i norsk arbeidsliv.

– Å henvise til sjefens alder er ikke lenger et tegn på respekt og beundring. Der har østen og vesten etter hvert kommet like langt, eventuelt kort, og man må i dag til den fjerneste regnskogstamme for å finne en kultur som ikke forherliger det evig unge.

Les også: 9 grunner til at prosjektet feiler før det engang har begynt

Viktig med kritikk

Hun viser til Gro Harlem Brundtlands utsagn om at det var «typisk norsk å være god», og sier at det nok er enda mer typisk norsk å være en bevisst medarbeider - med en mulig slagside mot det kravstore og urimelige.

– I ingeniørbedrifter med fagavdelinger vil fagsjefen naturlig nok kunne forventes å være en faglig mentor med både autoritet og senioritet på avdelingens kjernekompetanser. Det samme er ikke tilfellet i ingeniørbedrifter med prosjektorganisering. Der kan «sjefen» fort være en allrounder som er sterkere på koordinering og oversikt, enn hun er på spesifikke fagområder.

– Denne lederen leder spesialister, og det vil være avgjørende for kvalitet på leveranse og produkt at fagspesialistene har fått komme med alle sine innspill, også de av kritisk natur, uten frykt for at formen er feil.

Les også: Konsulentselskaper: – Nå kan lang erfaring være gull verdt

Nordisk boble

Todalshaug mener at mens en del land har arbeidsliv som preges av rigide hierarkier, er det norske og nordiske foreløpig en «sosialdemokratisk boble av likebehandling».

– Det er ikke alltid verken effektivt eller hensiktmessig at alt er flatt og likt. Men kanskje kan man tenke seg at det særnorske og antiautoritære sikrer norske ingeniørers kritiske sans. I et slikt perspektiv blir det noe enklere å leve med også det kravstore og urimelige.

Les også:

Dette legger de som ansetter ingeniører mest vekt på  

Da bedriften skulle selges, la 25 av de ansatte sparepengene på bordet

6 årsaker som kan forklare hvorfor du ikke fikk jobben  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.