BYGG

Dette er verdens mest moderne turisthytte

Ny turisthytte i Alpene med avansert system for fjernovervåking av energibruken.

Refuge du Gouter ligger på 3835 meters høyde på toppen av Aiguille du Gouter.
Refuge du Gouter ligger på 3835 meters høyde på toppen av Aiguille du Gouter. Bilde: Pascal Tournaire
22. des. 2014 - 19:31

Energiløsningene:

  • Lokal trekonstruksjon laget av gran og lerk fra Saint Gervais skoger. Bygningen er bekledt med rustfritt stal og isolert med resirkulert trefiber og tredoble vinduer
  • Alle energiløsningene styres fra et høyteknologisk maskinrom i hjertet av bygningen
  • Hytta bruker fornybar energi bade fra sol og biomasse. Energien kan samles og lagres over natten
  • Et avansert, sentralisert system distribuerer, overvåker og styrer energibruk etter behov. Sensorteknologi sørger for automatisk sjekk og justering av energinivået
  • Det tekniske anlegget fjernovervåkes- og styres, hvilket er spesielt gunstig utenfor sesong
  • Det er satt opp gode løsninger for fjernkommunikasjon
  • Bygningen peker mot vindretningen slik at det skapes turbulens som gjør at snøen glir rundt den runde fasaden og havner i et 60 m2 nett. Vann hentes deretter gjennom at snøen i nettet smeltes gjennom varme fra solcellepanel. Bygget er selvforsynt med vann og klarer seg 16 dager uten tilførsel av snø.
  • Det brukes innovative avfallsløsninger og kun vegetabilske oljer for å minimalisere karbonutslipp. Løsningene er inspirert av marinteknologi med vakuumtoalett, biologisk behandling og membranfiltrering, og kan handtere 100 % av kloakk og avløpsvann
  • Løsningene sikrer beskyttelse mot vær og vind, god oppvarming og ventilasjon, og et godt inneklima for de besøkende. Ventilasjonen utvinner mer enn 75 % av den termiske energien i utblåsningsluft.

Verdens mest moderne turisthytte, Refuge du Goûter, ble nylig åpnet i de franske alpene.

Den høyteknologiske fjellhytta ligger på 3835 meters høyde på den mest brukte ruten opp til Mont Blanc.

– Refuge du Goûter er et pilotprosjekt for en ny generasjon bygninger med minimal miljøbelastning og karbonutslipp, sier Rune Hansesætre, Country President i Schneider Electric Norge, som har stått for hyttas energiløsninger.

Les også: Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål

Ekstremt miljø

Den eggformede hytta har fire etasjer, er 16 meter høy og stikker utenfor en klippe med et 1500 meters fall.

Hansesætre forteller at de tøffe værforholdene på Mont Blanc, med sterke vinder på opp til 300 km/t og lave temperaturer året rundt, har bydd på både tekniske og menneskelige utfordringer under byggingen av hytta.

– Hytta viser hvilke muligheter som finnes for å utvikle bærekraftig arkitektur og teknologiske løsninger i ekstreme miljøer, sier han.

Innovasjonen er basert på integrerte løsninger som utover energiytelsen har som mål å redusere bygningens miljøpåvirkning i alle faser av prosjektet, fra design og konstruksjon til gjenvinningsmaterialer.

Les også: Dette kan bli verdens første undervannsby

Refuge du Gouter
Refuge du Gouter brukes som overnattingssted for fjellklatrere på vei opp til Mont Blanc. Pascal Tournaire

Selvforskynt med energi

Hytta er laget av tre fra lokal skog og bekledd med rustfritt stål. I tillegg er den isolert med resirkulert trefiber, og har tredoble vinduer. Den har intelligente energiløsninger som styres fra et maskinrom midt i hytta.

– Den brukes fornybar energi både fra sol og biomasse som kan lagres over natten, vann hentes gjennom snø som samles og varmes opp fra solcellepanel, forklarer Hansesætre.

Et avansert system distribuerer, overvåker og styrer energiforbruk og sensorteknologi sjekker og justerer energinivået automatisk.

– Det tekniske anlegget fjernovervåkes. I tillegg benyttes innovative løsninger for kontroll og behandling av avfall for å minimere miljøpåvirkning, forteller han.

Les også: Slik kan du få 8 kvm mer boareal på 200 kvadrat

Inspirerende

Daglig leder Trygve Sunde Kolderup hos Hvitserk, som arrangerer ekspedisjoner og eventyrreiser for turglade nordmenn, sier det blir stadig viktigere for turistnæringen å velge overnattingssteder som har en bevisst holdning til energi og miljø.

– Tidligere har vi sett at bærekraftig turisme har vært et viktigere tema i andre verdensdeler, for eksempel i safariindustrien i Afrika. Det er flott å se at Alperegionen nå har fått et stort fokus på dette og at Europa kommer etter, sier han.

Kolderup håper vi snart ser tilsvarende fokus her i Norge.

– Energi- og miljøvennlige alternativer vil bli et stort konkurransefortrinn i fremtidens turisme, sier han

Les også:

Se hvordan Snøhetta setter sitt preg på USA  

Arkitekter vil bygge en hel bydel i høyden  

Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.