BYGG

Dette er verdens beste høye bygg

Stor kåring.

Bilde: Sardaka/Wikimedia Commons/Simon Wood
28. jan. 2015 - 18:52

Hvert år kårer Council on Tall Buildings and Habitat (CTBUH) verdens beste høye bygg-

Årets vinner, som fikk prisen "Best tall building worldwide", er "One Central Park" i Sydney Australia.

– Den omfattende bruken av planter over hele byggets fasade gir naturlig skygge og bidrar til å bedrer byggets energieffektivitet og er til stor glede for byggets beboere og naboer, sier David Scott som har sittet i juryen i CTBUH.

Les også: Kinesere produserer 24 kvadrat hvert fjerde minutt

Australsk vinner

"One Central Park" som eies av Frasers Property er designet av Ateliers Jean Nouvel og ble ferdigstilt i januar 2014. Det 116 meter høye bygget rommer i alt 67,626 kvadratmeter, fordelt på 34 etasjer.

Bygget skiller seg ut ved at store deler av fasaden er dekket av planter, noe som reduserer energibehovet med 25 prosent sammenliknet med liknende bygg, og dermed gir bygget en bærekraftig profil.

– One Central Park er et unikt grønt bygg som viser at høye bygg kan ha en tydelig miljøprofil, sier juryen i sin begrunnelse.

For å gjøre den grønne fasaden mulig helt ned til de nederste etasjene har bygget en reflektor bestående av 320 speil som sender lys ned til bunnen av bygget.

Les også: Norges første og verdens største innendørs skiarena kan bli utsatt

One Central Park i Sydney er vinneren av Best tall buildings world wide 2014.
One Central Park i Sydney er vinneren av Best tall buildings world wide 2014.

Amerikansk rehabilitering

I tillegg til å kåre en hovedvinner, kårer CTBUH en vinner i hver verdensdel.

Vinneren i Amerika 2015 er "Edith Green-Wendell Wyatt Federal Building" i Portland. Kontorbygget, som eies av staten, ble i utgangspunktet ført opp i 1974, men har siden 2010 gjennomgått total rehabilitering og gått fra å være et trist betongbygg til å være et fremtidsrettet betong- og stålbygg.

– Dette bygget har gjennomgått en enorm oppgradering, som viser at det på ingen måte er nødvendig å rive ned bygg for å få en mer bærekraftig bygningsmasse, sier Jeanne Grang i juryen til CTBUH.

Ved å bytte ut den gamle betongfasaden mot en ny, lettere stålfasade, fikk bygget 9.449 kvadratmeter mer i bruksareal samt god solskjerming. Fasaden er utformet slik at den både skjermer kontorene for direkte sollys, samtidig som den reflekterer dagslys inn i lokalene.

I tillegg ble det gamle luftanlegget byttet ut mot vannbåren varme og kjølig, noe som ga ytterligere 650 kvadratmeter areal.

Les også: 12 megadammer som endret verden

Edith Green-Wendell Wyatt Federal Building er årets amerikanske vinner.
Edith Green-Wendell Wyatt Federal Building er årets amerikanske vinner.

Høye tårn i Nederland

Den europeiske vinneren av konkurransen er "De Rotterdam" i Nederland. Bygget, som inneholder både hotell, butikker, kontorer og leiligheter, hadde byggestart i 2009, og stod ferdig i 2013.

Bygget er formet som en vertikal by, består av tre tårn, og er med sine 162.000 kvadratmeter det største bygget i Nederland.

– De tre tårnene bryter opp det som ellers kunne være et ruvende høybygg og viser mulighetene vi har når vi bygger i høyden, sier Saskia Sassen i juryen.

De Rotterdam
De Rotterdam i Nederland er Europas vinner i 2014. Raban Haaijk/CTBUH

Bygget eies av OVG Projectontwikkeling og er tegnet av Office for Metropolitan Architecture.

Les også: Dette kan bli Norges første innendørs skianlegg

Luksusleiligheter i Dubai

Den siste vinneren i 2014 er "Cayan Tower" i Dubai. Bygget, som hadde byggestart i 2006 og stod ferdig i 2013,  skiller seg ut ved at det vrir seg 90 grader mot klokken, noe som gir det et helt unikt utseende.

– Dette er et unikt og elegant bygg som skiller seg ut fra alle de andre byggene i Dubai, sier jurymedlem Terry Farrel.

Cayan Tower er med sine 73 etasjer det 17 høyeste bygget i Dubai. Det eies av Cayan Investment & Development og er tegnet av Skidmore, Owings & Merrill.

CTBUH er en amerikansk medlemsorganisasjon som opprinnelig ble startet av flere ingeniør-organisasjoner i USA i 1969. Organisasjonen holder til ved Illinois Institute of Technology i Chicago, og kårer hvert år de beste høye bygningene i verden.

Cayan Tower
Cayan Tower i Dubai ble årets beste bygg i Midtøsten og Afrika. Cayan Group/CTBUH
Les også:

Dette er verdens mest moderne turisthytte

Her vil Aker bygge Norges høyeste bygning

Nå skal det bygges flere små leiligheter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.