OLJE OG GASS

Dette er de beste oljeuniversitetene i Europa

Ett norsk universitet på listen.

GODE PÅ OLJE: NTNU i Trondheim er ett av universitetene Rigzone trekker frem som de beste oljeuniversitetene i Europa.
GODE PÅ OLJE: NTNU i Trondheim er ett av universitetene Rigzone trekker frem som de beste oljeuniversitetene i Europa. Bilde: Stein Jarle Olsen
11. juli 2014 - 07:00

Rigzone har nylig tatt en kikk på det de mener er de beste universitetene for vordende petroleumsgeologer og petroleumsingeniører i Europa.

Bransjenettstedet påpeker at listen på ingen måte er utfyllende, men forteller at de har lagt vekt på universiteter som har tette bånd med industrien og tilbyr olje og gass-fagene sine på engelsk.

Rigzone har plukket ut syv universiteter fra de fem landene Østerrike, Italia, Nederland, Norge og Storbritannia.

Les også: Så mye betyr karakterene for lønna

Østerrike

Alpelandet har etter sigende flere universiteter i verdensklassen som tilbyr olje og gass-relaterte grader som engineering og geologi, men problemet er at nesten alle programmene tilbys på tysk.

Rigzone fremhever derfor Montanuniversität Leoben, som nylig har utvidet sitt petroleumsingeniør-program.

I fjor inngikk universitetet et samarbeid med østerrikske OMV, som innebærer at oljeselskapet spytter inn over 80 millioner kroner i året.

Resultatet er at universitetet har doblet sine investeringer innenfor olje og gass-relatert forskning og opprettet et internasjonalt petroleumsakademi.

Italia

På Perugia University tar 31.000 studenter en rekke fag som både er naturvitenskapelige, medisin-, kunst- og ingeniørrelaterte.

Universitetet tilbyr også en toårig mastergrad i petroleumsgeologi, et program som er støttet av Eni. Støtten fra oljegiganten gjør at studenter her både får felt- og laboratorieerfaring, noe som skal gjøre det mulig for en geolog med olje og gass-spesialisering å gjøre alle oppgaver som kreves i en slik stilling.

Rigzone trekker også frem Politecnico di Torino i Italia. Universitetet har 32.000 studenter, hvorav 15 prosent er utenlandske.

Her tilbys et masterprogram som heter «petroleum engineering», der målet er å kunne sende studentene umiddelbart ut i bransjen etter endt utdanning. Studentene lærer blant annet å beregne mengde olje i et funn, produksjonskapasitet og teknikker for å bore og plugge oljebrønner.

Les også: Fem studietips fra mattegeniene

Nederland

Nederland har flere høyt ansette universiteter som i stor grad tilbyr fagene sine på engelsk. Rigzone mener likevel at Delft University of Technology utmerker seg med sitt tilbud innenfor olje og gass.

Her tok blant annet den nåværende Shell-sjefen Ben van Beurden graden sin. Universitetet tilbyr fag som marinteknologi, offshore engineering, elektrisk engineering og mekanisk engineering.

Universitetet har 18.000 studenter, hvorav 3000 er internasjonale.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Norge

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har 23.000 studenter, hvorav 2600 er internasjonale. Universitetet tilbyr blant annet masterprogram i petroleum engineering, petroleum geosciences, naturgassteknologi og marinteknologi.

Både «petroleum engineering» og «petroleum geosciences» ser spesifikt på produksjon av olje og gass og metoder for økt utvinning på den norske sokkelen.

NTNU tilbyr også studenter spesialisering innenfor blant annet boreteknologi, reservoarteknologi og seismologi.

Les også: Dette irriterer oss mest på jobb

Storbritannia

Rigzone bemerker at en ingeniør- eller geologigrad fra velkjente universiteter som Cambridge eller Oxford kan gjøre studenter attraktive i olje- og gassbransjen, men anbefaler likevel at man legger turen til Aberdeen University i Skottland.

Dette mest på grunn av universitetets nærhet til den britiske sokkelen, men også på grunn av kursene som tilbys her. Noen av gradene som tilbys på bachelornivå er petroleum engineering og petroleumsgeologi, mens man på masternivå kan ta grader som ser på alt fra olje- og gasslovgivning til petrofysikk og IT-fag innenfor olje og gass.

Det andre universitetet som anbefales i oljebyen er Robert Gordon University, mest på grunn av universitetets evne til å få elevene sine ut i jobb.

Hele 97,7 prosent av studentene som ble ferdig med graden sin i 2011/2012 kom ut i jobb eller kom inn på høyere utdanning. Dette er det høyeste tallet i Storbritannia.

Universitetet tilbyr en mastergrad i petroleumproduksjons-engineering, som både krever en såkalt honours-grad og minst to år med praktisk erfaring fra oljeindustrien. Robert Gordon University tilbyr også flere andre mastergrader innenfor olje og gass.

Les også:

Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Dette er de 10 rikeste i oljebransjen

De er UiBs første mastere i fornybar energi

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.