KARRIERE

Dette er de aller beste yrkene

Du blir kanskje overrasket.

Matematiker er ifølge den amerikanske undersøkelsen den beste jobben på grunn av et godt arbeidsmarked og økte lønnsinntekter.
Matematiker er ifølge den amerikanske undersøkelsen den beste jobben på grunn av et godt arbeidsmarked og økte lønnsinntekter. Bilde: colourbox.com
22. apr. 2014 - 11:59
Vis mer

Matematiker, universitetsprofessor og statistiker. Dette er de beste jobbene i USA, ifølge en undersøkelse fra rekrutteringsnettstedet CareerCast.

De 200 yrkene ble vurdert ut fra følgende parametre:

  • Arbeidsmiljø – nivå av konkurranse, sykefravær, fysisk og psykisk påkjenning, arbeidsforhold
  • Lønn – den gjennomsnittlige inntekten midtveis i karrieren
  • Vekst – muligheter for vekst, større inntekter, arbeidsledighet
  • Stress – reising, forfremmelse, frister, fysiske krav

Best av alle

Matematikere skåret høyt på de fleste områdene, og spesielt høyt på arbeidsmarked og lønn.

Ifølge undersøkelsen er det en stor etterspørsel etter dem i nesten alle bransjer, uansett om det er privat eller offentlig sektor.

Den gjennomsnittlige inntekten for matematikere som er midtveis i sin karriere er på 101.360 dollar (cirka 604.000 kroner).

Det meste av datamaterialet brukt i undersøkelsen kommer fra Arbeidsdepartementet i USA og deres nasjonale statistikkbyrå.

Les også: Hodejegere avslører hva jobbsøkere vil ha

Tre årsaker til det

– Jeg er ikke overrasket og har sett lignende før, sier Knut Martin Mørken, professor i matematikk ved Universitet i Oslo.

Han mener det er tre årsaker til det.

– De som liker matematikk liker det som regel veldig godt. For dem er det en fascinerende verden av ideer som det gir dyp tilfredstillelse å være involvert i, sier Mørken.

Den andre årsaken er at matematikken kan anvendes for å løse praktiske problemer.

– For dem som ikke er så teoretisk anlagt er det ofte det som gir den største tilfredstillelsen.

Den siste årsaken er mangel på matematikere i næringslivet.

– Verden digitaliseres, stadig nye størrelser måles og kvantifiseres. Det er et stort underskudd på personer med matematikkompetanse i næringslivet. Dermed er matematikk et sikkert karrierevalg, sier Mørken.

Les også: Disse ingeniørene er det mest behov for akkurat nå

Når bredt

Matematiker og programleder Jo Røislien sier at det er etterspørsel etter folk med matematiske ferdigheter.

– Matematikk er en grunnleggende ferdighet, med anvendelser innenfor de aller fleste fagfelt, ikke bare naturvitenskap og teknologi. Uavhengig av om man regner på olje eller helse, er bruksområdene for folk med matematiske kunnskaper svært brede, sier Røislien til Teknisk ukeblad.

Røislien selv har studert industriell matematikk på NTNU.

– Selv om jeg ikke visste helt hva jeg ville jobbe med, så har mulighetene for å være med på artige ting dukket opp hele tiden. Det er 15 år siden jeg var ferdig student, og jeg har fått være med på utrolig mye gøy.

Les også: Ikke gjør disse 7 feilene når du mingler

Matematiker Jo Røislien har det beste yrket, ifølge en amerikansk undersøkelse.
Matematiker Jo Røislien har det beste yrket, ifølge en amerikansk undersøkelse.

Innom flere bransjer

Matematikerutdannelse bidro til at Røislien har jobbet som lærer i grunnskolen og på videregående. I tillegg tok han en doktorgrad innen petroleumsteknologi med fokus på geostatistikk.

Etter det rakk han å jobbe i industrien for forskningssenteret Schlumberger-Doll Research da det lå utenfor New York.

– Da jeg ble lei av stein byttet jeg til medisin, og jobbet først som statistiker og forskningsveileder innen medisinsk forskning på Rikshospitalet-Radiumhospitalet før jeg var postdoktorforsker i biostatistikk ved medisinsk fakultet, UiO.

Nå er han førsteamanuensis ved institutt for helsefag ved SV-fakultetet ved Universitetet i Stavanger.

– Og så har du vært på TV, sier folk når jeg snakker om hva jeg har jobbet, og jobber med. Det er gøy, men ofte mer jobb for mindre penger, mer slit og kjipere arbeidstider, avslutter Røislien.

Les også: De har 638.000 i lønn. Under halvparten har høyere utdanning

Drømmeyrke

Manpower Group gjennomførte i 2013 Work Life-undersøkelsen som viste at ingeniør er drømmeyrket for nordmenn. Økonom og personalsjef var på andre- og tredjeplass.

På spørsmål hva som kjennetegner en drømmejobb svarte 65 prosent av de spurte at det må være spennende og personlig utviklende. 30 prosent la mest vekt på at det finnes mulighet for personlig frihet.

Andre kriterier som ble nevnt i forbindelse med det mest attraktive yrket er muligheter til å hjelpe andre, høy lønn og trygghet, høy status og mulighet til å forbedre samfunnet.

Les også: Dette er teknostudentenes drømmearbeidsgivere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.