OLJE OG GASS

– Det er urovekkende

Norges gassprodukjson vil falle kraftig etter 2020. Brtiisk professor er bekymret for forsyningen.
Norges gassprodukjson vil falle kraftig etter 2020. Brtiisk professor er bekymret for forsyningen. Bilde: Anders J. Steensen
Maiken Ree
6. juni 2011 - 16:01

På seminaret European Gas Convention i Oslo i dag la Gassco frem sine framtidsutsikter for norsk gassproduksjon. Etter 2020 vil Norge få et problem med å opprettholde produksjonen.

– De neste ti årene ser bra ut, med en imponerende liste over nye prosjekter, både olje og gass, som skal i produksjon. De neste ti årene ser lyse ut, sier Brian Bjordal, administrerende direktør i Gassco.

Betydelig fall

Etter 2020 er det et betydelig fall i produksjon.

– Fallet kan være bekymringsverdig. Det medfører både gode og dårlige ting. Det dårlige er at fallet i produksjon skyldes fall i produksjon fra eksisterende felt. Det gode er at fallet medfører ledig kapasitet i gassrørene. Konklusjonen er at framtiden er usikker, sier Bjordal.

Kraftig nedskriving av ressurser

Må forsikres

BEKYMRET: Jonathan Stern er leder for gassforskning ved Oxford Institute for Energy Studies.
BEKYMRET: Jonathan Stern.
Den britiske professoren Jonathan Stern, som er leder for Oxfords Institute Energy Studies, uttrykker bekymring for de fallende kurvene.

– Det er urovekkende å se kurvene som faller, også for britisk energisikkerhet er det urovekkende. Dersom gass skal promoteres som et brensel Europa skal satse på, må vi forsikres at den norske gassproduksjonen ikke er i fritt fall, sier Stern.

– Tidskritisk

Til Teknisk Ukeblad sier Stern at det er tidskritisk at Norge finner mer gass i løpet av kort tid.

– Dette er et nytt fenomen, og vi vet nå at norsk sokkel vil være på hell i løpet av få år. Som Gassco sier, er det først etter 2020 at vi har et problem, men det som er kritisk er at Norge må finne mer gass. Det er den norske regjeringens jobb å bestemme tempoet for leting og hvordan Norge skal finne mer gass. Jeg ble ikke garantert i svaret deres at det kommer til å skje, sier Stern.

Mer norsk gass gir lavere utslipp

Håpet på bekreftelse

Han hadde håpet på en bekreftelse fra den norske regjeringen at det jobbes med å unngå et scenario hvor gassproduksjonen vil rase.

– Det hadde vært fint å fått en bekreftelse på at de jobber med konkrete ting for å hindre den fallende produksjonen, men jeg hørte ikke dette. Det er et tidskritisk problem, fordi det blant annet tar lang tid å få et funn inn i produksjon, sier Stern.

Vil ha gassrør til Russland

Ikke bekymret

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Per Rune Henriksen, avkrefter at Norges gassproduksjon vil rase etter 2020.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har en åpningsprosess for den østlige delen av Barentshavet, vi er i en åpningsprosess av Jan Mayen, og har utvidet arealet for forhåndsdefinerte områder (TFO) kraftig. I tillegg er det gjort noen gode funn, blant annet på Skrugard i Barentshavet. Jeg er ikke bekymret for et såkalt kollaps etter 2020, sier Henriksen.

Beslutter Luva-rørledning neste år

Alltid usikkert

– Realiteten er den at når vi ser så langt frem i tid, vil det alltid være usikkerheter knyttet til slike prognoser. Jeg tror grafene vil fylles opp med nye funn. De vil være mindre av størrelse, men vi kan muligens gjøre større funn lenger nord. Norge vil i mange tiår framover være en stor og viktig leverandør av gass til Europa, sier Henriksen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.