ENERGI

Departementet godkjenner utbyggingen av Hywind Tampen

Blir verdens største og Norges første flytende havvindpark.

Olje- og energidepartementet godkjenner Hywind Tampen-prosjektet.
Olje- og energidepartementet godkjenner Hywind Tampen-prosjektet. Illustrasjon: Equinor
Ina AndersenIna AndersenJournalist
8. apr. 2020 - 14:05

Olje- og energidepartementet melder at de har godkjent planene for utbygging og drift av havvindparken Hywind Tampen i Nordsjøen, verdens største og Norges første anlegg for flytende havvind. 

– Det er en historisk dag når vi godkjenner utbyggingsplanen for verdens største anlegg for flytende havvind – som skal bygges i her i Norge. Dette er et lite steg i det globale grønne skiftet – men det er et stort steg for norsk havvindsindustri og flytende havvind. Hywind Tampen kan bli starten på et nytt eventyr for norsk industri, sier olje- og energiminister Tina Bru i meldingen.

Snorre- og Gullfaksplattformene blir de første i verden som skal forsynes med kraft fra en flytende havvindpark.

Kinas største turbinprodusent som ikke er statseid, Mingyang Smart Energy, har lansert at deres neste turbin til havvind-industrien vil bli på 22 MW. Bedriften oppgir ikke hvor stor denne turbinen her, men turbiner på 18-20 MW skal være satt i drift.
Les også

Advarer mot å bygge stadig større turbiner

5 milliarder kroner

11. oktober 2019 leverte Equinor og partnerne på feltene Snorre og Gullfaks to oppdaterte planer for utbygging og drift til myndighetene.

– Hywind Tampen er et pionerprosjekt og et viktig bidrag til å redusere utslipp fra Gullfaks og Snorre ,og det er gledelig at både ESA og myndighetene har godkjent prosjektet. Vi er inne svært krevende tider der vårt fokus er å sikre at vi jobber videre med en omstilling der vi skal ivareta og utvikle verdiene på norsk sokkel, samtidig som vi skal redusere klimaavtrykket fra våre operasjoner, sier Arne Sigve Nylund, Equinors konserndirektør for utvikling og produksjon på norsk sokkel, i en melding fra oljeselskapet.

Vis mer

Investeringen i Hywind Tampen vil være i underkant av 5 milliarder norske kroner. Norske myndigheter har gjennom Enova gitt tilsagn om støtte på inntil 2,3 milliarder kroner. I tillegg har Næringslivets NOx-fond besluttet å støtte prosjektet med opptil 566 millioner kroner.

Equinor har på vegne av partnerne tildelt kontrakter for 3,4 milliarder norske kroner under forutsetning av en endelig myndighetsgodkjenning av prosjektet.

– Stolt betongtradisjon og norske aktører

Prosjektet er en omlegging av kraftforsyningen på Snorre- og Gullfaksfeltene, der om lag en tredjedel av gasskraften på plattformene erstattes med fornybar vindkraft.

Det skal installeres elleve flytende vindturbiner på 8 megawatt hver. Dette vil redusere CO2-utslippene fra feltene med om lag 200.000 tonn årlig. 

Vindturbinene vil ha en høyde på 190 meter fra havoverflaten til rotortupp. Diameteren på turbinrotoren vil være 167 meter. De flytende understellene skal lages av betong og vil bli forankret til havbunnen. Turbinene er høyere enn to jumbojeter satt ved siden av hverandre vingetipp til vingetipp.

– Hywind Tampen blir bygget ved bruk av vår stolte betongtradisjon og med norske aktører i sentrale roller. Det viser kunnskapen og teknologien som har blitt utviklet gjennom olje- og gassaktivitet her i landet. Prototypen på Hywind ble prøvd ut i havet utenfor Rogaland. Nå blir dette et prosjekt i industriell skala utenfor Vestlandet, sier Bru.

Planlagt installasjonsstart er våren 2022, med oppstart av strømleveranser senere samme år. Totale investeringer for prosjektet er av operatøren anslått til om lag 4,8 milliarder. kroner.

Det 71,5 meter lange turbinbladet knakk rett av og falt ned i skogen på Engerfjellet. Bildet er fra droneinspeksjonen dagen etter ulykken.
Les også

Odal vindkraftverk: Skal undersøkes med spesialdrone

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.