MOBIL

Denne mobilen har optisk zoom på innsiden

Asus baker bevegelige linser inn i telefonen.

Kameraet stikker litt ut fra baksiden. Her er det også laserbasert autofokus.
Kameraet stikker litt ut fra baksiden. Her er det også laserbasert autofokus. Bilde: Asus
Marius ValleMarius ValleJournalist
6. jan. 2015 - 16:32

Med optisk zoom kan du komme tettere på motivet uten å bevege deg nærmere.

I kameramobilens ungdom var dette en av funksjonene man ventet at de råeste kameratelefonene skulle få. Men det skjedde aldri.

Noen produkter med optisk zoom har dukket opp, men de aller fleste har basert seg på bevegelig optikk som stikker ut på baksiden. Fint om man vil zoome, men dumt om man vil ha plass til telefonen i lomma.

Les også: Samsung gjør nytt forsøk på kamerahybrid

Optisk zoom på innsiden

Asus' nye Zenfone Zoom som ble lansert på CES-messen i Las Vegas løser dette problemet ved hjelp av bevegelig optikk bygget inn i telefonen. Når man zoomer vil alle bevegelsene altså skje på innsiden, uten at en linse beveger seg inn og ut på utsiden.

Det betyr at optikken må ligge på tvers på innsiden, og lyset føres frem til sensoren via et periskoplignende system.

Det har åpenbart gitt utslag i lysfølsomheten, ettersom kameraet har en blenderverdi på f/2,7 i vidvinkel og f/4,8 i tele. Det vil med andre ord neppe være et optimalt kamera til bruk i dunkel belysning, men det gjenstår å se.

Likevel kan det sies å være en interessant løsning, siden du får optisk zoom i en telefon med en fornuftig størrelse. Den er 15,9 cm lang, 7,9 cm bred og 1,2 cm tjukk. Vekten er hele 185 gram.

Mye av tykkelsen må tilskrives kameraet, som på TEST: Nokia Lumia 1020 stikker litt ut fra baksiden.

Kameraet har også andre spenstige spesifikasjoner. Her er det både optisk bildestabilisator og samme type laserbasert autofokussystem som du finner på LG G3 og LG G Flex 2.

Les også: Den bøyde telefonen har blitt voksen

Godt utstyrt

Zenfone Zoom er slett ikke noen slappfisk på de øvrige spesifikasjonene heller.

Telefonen kommer med inntil 128 GB innebygget minne, støtter Wi-Fi med opp til 802.11ac, har plass til to SIM-kort, og ellers de tekniske spesifikasjonene du forventer av en moderne smarttelefon.

Skjermen måler 5,5 tommer, og har oppløsningen 1920 x 1080 piksler. Det gir en pikseltetthet på 403 PPI. Panelet er en IPS LCD-variant.

Det hele drives av et 3000 mAh batteri.

Operativsystemet er Android 5.0 Lollipop.

Les også: Sju produkttyper står for 80 prosent av gadget-salget

Asus Zenfone Zoom har 3 x optisk zoom integrert, og har ingen optikk som beveger på utsiden.
Asus Zenfone Zoom har 3 x optisk zoom integrert, og har ingen optikk som beveger på utsiden. Asus

Prosessormysterie

Det Asus ikke har sagt noe om er hvilken systembrikke som benyttes.

De lanserte imidlertid også Zenfone 2, som ser ut til å være tilsvarende, bare uten optisk zoom. Denne telefonen har en 1,8 GHz Intel Z3560-prosessor, og 2 GB arbeidsminne. Det kommer også en variant med 2,3 GHz Z3580 og 4 GB RAM.

Det er ikke helt usannsynlig at Zenfone Zoom benytter en av disse prosessorene, men med tanke på at den ikke kommer i salg før andre kvartal i år er det ikke helt utenkelig at prosessorvalget ikke er helt avgjort enda. 

Ifølge Engadget sikter Asus på en utsalgspris på 400 dollar (ca 3100 kroner), men hvor mye telefonen eventuelt vil koste i Norge kan ikke Asus' nordiske representant gi noe fornuftig svar på.

Zenfone 2 oppgis for øvrig til halve prisen for innstegsmodellen. Denne skal komme i salg i Norden i andre kvartal, og Zenfone Zoom kommer antakelig ikke lenge etterpå, ifølge Asus.

Les også:

Denne klypa gir mobilen helt nye muligheter

Dette er verdens største smarttelefon-selskaper

Nå får du andre skjermbytte gratis om du knuser LG-telefonen din  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.