INDUSTRI

Den helt spesielle norske batterifabrikken baserer seg på egen teknologi

Beyonder har utviklet en unik batteriteknologi som kan gi enorm effekt og som varer veldig lenge. Nå er de i produksjon før noen av de andre.

Batterigründer: Svein Kvernstuen har allerede satt sitt egenutviklede batteri i produksjon.
Batterigründer: Svein Kvernstuen har allerede satt sitt egenutviklede batteri i produksjon. Foto: Odd Richard Valmot
5. okt. 2021 - 16:00

Svein Kvernstuen er gründer av den norske batterifabrikken som ikke er helt som da andre. Faktisk ganske forskjellig. De har utviklet en helt egen teknologi som er en slags blanding av et litiumionebatteri og en superkondensator. Det kan ikke levere den kapasiteten tradisjonelle litiumionebatterier kan, men det kan til gjengjeld levere enorm effekt. Både inn og ut opptil 150 ganger raskere enn vanlige batterier. I tillegg tåler det mer enn hundre tusen ladesykler. Begge deler ville tatt knekken på ethvert batteri som sitter i en elbil.

20 TWh på sikt

Men det er ikke elbiler Beyonder sikter mot. Likevel mener analytikere at teknologien de adresserer vil utgjøre omtrent ti prosent av det totale batterimarkedet. Det kommer til å vokse til 20 TWh i løpet av et par tiår.

Når du kan levere så mye effekt som med Beyonders batterier åpner det også nye markeder. De trengs i strømnettet for å ta raske svingninger. Når en liten del av et et stort nettbatteri kan inkludere slike batterier kan det nedbetales på halve tiden. Det samme gjelder ladeinfrastruktur som allerede er en flaskehals i Norge.

Aktivt kull av norsk treflis

Med Beyonders batterier som buffere slipper utbyggerne å koble seg til så stor effekt og der ligger mye av kostnaden. Litt av den samme problemstilling sliter tungtransport og anleggsmaskiner med. De skal gå kontinuerlig og kan ikke stå lenge på lading. Kan de lades på svært kort tid blir økonomien en helt annen. Fornybar kraft trenger regulering av spenning og frekvens og er et annet stort marked.

Et viktig råmateriale i Beyonders batterier er aktivt kull som de lager selv. Av norsk treflis! Så her snakker vi virkelig om norsk verdiskapning. 

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Doktorgradsstipendiat W.Ludwig Kuhn har gjort forsøk med ultralyd i ei spesialbygget vannrenne i Vannkraftlaboratoriet ved NTNU. T.h. mastergradsstudent Vera Gütle.
Les også

Ultralyd i vannkraft kan redde fisk i elvene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.