T2

Den beste lydprojektoren vi har testet

TEST: Yamaha YSP-4300.

Bilde: Yamaha
31. aug. 2013 - 12:10
Vis mer

Det er vanskelig å skjønne at det ikke er flere som har lyst til å fylle stuen med høyttalere for å få ekte 5.1 eller 7.1 lyd.

Det kan riktignok gjøres ganske diskret med innfelte bakhøyttalere, eller med satellitter som Dali Fazon, men noen har ikke denne muligheten.

De vil ha en lydplanke. I Yamahas tilfelle er lydprojektor kanskje et mer dekkende uttrykk.

YSP-4300

Yamaha har flere typer lydplanker, men YSP-4300 er i den mer påkostede enden. Denne typen lydplanke prøver ikke bare å forbedre TV-lyden. Den har ambisjoner om å gi en hjemmekinoopplevelse.

Hvordan er så det mulig uten surroundhøyttalere? Vel, det handler om å bruke rommets vegger, og få reflektert lyden slik at den treffer lytteren fra andre kanter.

For å få dette til har lydplanken til Yamaha mange elementer, og flere av disse er dedikerte til å gjengi surroundkanalene. Den kommer faktisk med totalt 22 elementer og leverer diskret 7.1 lyd. Når vi skriver diskret så er det fordi det ikke er noen kvasi surroundløsninger her.

Alle kanaler har sine dedikerte elementer som via refleksjoner gir følelsen av at det er ekte høyttalere på veggene. I alle fall ifølge reklamen.

Hvordan det låter i virkeligheten vil selvsagt avhenge av rommet man skal bruke systemet i. Et rimelig symmetrisk rom er nok ikke avgjørende, men det bør være sidevegger på begge sider og en vegg bak.

Systemet settes opp med en medfølgende målemikrofon, som kalkulerer avstander og bruk av tidsforsinkelse og DSP-teknikk.

TEST: Lydplanker: Med disse får du bedre lyd fra TV-en

Mange innganger

YSP-4300 er utstyrt med en fin rekke med innganger. I så måte minner den mer om en hjemmekinoreceiver enn en enkel planke. Den kommer med fire HDMI-innganger og én -utgang.

I tillegg er den forspent med to optiske innganger og en koaksial-inngang. Den støtter 4K-gjennomgang og kommer med støtte for ARC.

Om TV-en støtter ARC kan lyd overføres til lydplanken gjennom den samme HDMI-kabelen som fører bildet til TV-en. Har man for eksempel Netflix i TV-en kan man på denne måten overføre Dolby Digital plus til YSP-4300 uten å bruke andre kabler.

Det følger også med en plugg som man setter i iPhone, iPod Touch eller iPad (forrige generasjon kontakt). Med denne kan man overføre lyden trådløst til anlegget.

Man kan også bruke den samme pluggen og koble til USB-kabelen som følger med for å overføre lyd fra PC eller Mac. Den har også innebygget FM-radio, og man kan koble til USB-enheter.

Oppsett og kalibrering

Det er ikke uten grunn vi sammenlignet denne lydplanken med en receiver. Oppsettet er virkelig likt.

Etter at man har koblet til produkter, satt opp den trådløse subwooferen og koblet YSP-4300 til TV-en er det bare å koble til målemikrofonen, så går den rett i auto-oppsettsmenyen.

Med et enkelt trykk på fjernkontrollen kjører den gjennom en rekke målinger av rommet og avstanden til sitteposisjonen. Når den er ferdig er det bare å koble fra mikrofonen så er man klar til å snurre film.

TEST: Sonos Playbar: En drøm for alle som får angst av kabler

Imponerende surroundeffekter

Når sant skal være sagt så var jeg spent på hva den nye lysprojektoren til Yamaha kunne levere. Heldigvis ble jeg positivt overrasket. Snakk om å få lydeffekter plassert der de hører hjemme!

Lydbildet er enormt mye større enn det man skulle tro når man ser på størrelsen på hovedenheten vi har plassert på benken foran TV-en. Lydeffekter kommer fra hele rommet, og gir oss en strålende filmopplevelse.

Det er rett og slett meget imponerende det Yamaha får til med sine lydprojektorer, og sammenlignet med andre lydplanker er det ingen tvil om at det er Yamaha som gir oss de største opplevelsene.

Det er selvsagt før man tar prisen med i beregningen. Den er nemlig skremmende høy. Både Komplett og MPX forlanger 16.990,- for denne enheten.

Det er så mye penger at man enkelt kan lage en komplett hjemmekinopakke med receiver, subwoofer og høyttalere, og fortsatt ha penger igjen til en Blu-ray-spiller eller en PS3.

TEST: BenQ W1070: Knuser alle forventninger til en billig-projektor

Enkelt og effektfullt

Derfor er ikke dette en løsning for de som vil ha mest og best lyd for pengene. Dette er en løsning for de som vil ha gode, effektfulle hjemmekinoopplevelser uten å fylle rommet med elektronikk eller mange høyttalere.

Sett fra det ståstedet er dette den optimale løsningen. Har man liten plass er dette åpenbart en løsning man bør prøve, for det er ingen tvil om at YSP-4300 gir en filmopplevelse som overgår alle andre lydplanker jeg har hørt - med god margin!

Noe av opplevelsen må vi også tilskrive subwooferen, som uten å være all verdens stor fyller rimelig godt opp ned til 30-35 Hz. Det er ikke like mye som man henter ut med en mer påkostet subwoofer, slik vi kjenner det fra vanlige hjemmekinooppsett.

Derfor hadde vi gjerne sett at YSP-4300 også kom med en dedikert subwooferutgang slik at vi kunne velge å koble til en hvilken som helst subwoofer.

Når det kommer til svakheter så er nok det musikk. Et dedikert stereoanlegg vil gi en helt annen opplevelse, men igjen er man inne på hensikten med YSP-4300. Det er en plassparende alt-i-et løsning.

Konklusjon

Dette er den råeste lydplanken/lydprojektoren på markedet. Den er svindyr, og om du vil ha mest og best mulig hjemmekinolyd for pengene, er et dedikert hjemmekinoanlegg en mye bedre investering.

Men er plassen begrenset, og du kun ønsker en best mulig løsning for gode filmopplevelser, leverer YSP-4300 varene til gangs!

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

Hjemme hos: Den nye referansen på bildekvalitet

Hjemme hos: – En av fedrelandets mest gjennomførte hjemmekinoer

TEST: 8 solide trådløse høyttalere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.