IT

De sørger for dekning der det ikke er dekning

 

Ved hjelp av satelittkommunikasjon, skal dekningshullene i Norge tettes for at tjenester som AMS skal kunne fungere.
Ved hjelp av satelittkommunikasjon, skal dekningshullene i Norge tettes for at tjenester som AMS skal kunne fungere.
10. feb. 2014 - 20:21
Vis mer

I 2011 ble det norske selskapet Com4 ble startet for å tilby det som kalles M2M-kommunikasjon: Telekommunikasjon der maskiner snakker med maskiner.

Det kan innebære strømmålere som snakker med en database og logger strømforbruket, eller det kan være en bil som rapporterer inn tilstanden sin til et motorovervåkningssystem.

Slike eksempler er viktige elementer i det man kaller Internet of Things, der hvor maskinene snakker sammen uten at mennesker er involvert.

For å få til dette over hele Norges land, er det helt avgjørende at det er dekning for datakommunikasjon.

Les også: 5G-nettet skal bli flere hundre ganger raskere enn 4G

Ikke over alt

Selv når man slår sammen all mulig dekning, er det ikke mulig å dekke hele Norge med tradisjonell radio- og fiberkommunikasjon. Det er noen flekker som står igjen og som ikke kan nås.

– For å skaffe oss dekning over alt i Norge har vi inngått en avtale med satellittselskapet Thuraya i Dubai som opererer flere geostasjonære satellitter. Det betyr at vi kan dekke slike blanke områder helt opp til Svalbard, sier systemingeniør i Com4, Henning Solberg.

Han viser til at utrullingen av automatisk strømmåleravlesning, AMS, til alle norske husstander har vært en utfordring.

Com4 leier de sambandene som er tilgjengelige, men det er et par prosent som ikke kan nås på tradisjonelt mobilt samband eller via kablet forbindelse. Det skal satellittforbindelsen bøte på.

Les også: Alfakrøll skapte arkiv-trøbbel. Nå dropper man IKT@Politiet

Der: Der oppe i den geostasjonære banen er satellitten som gjør at systemingeniør Henning Solberg og daglig leder i Com4, Kristian Sølvberg kan tilby alle norske maskiner med kommunikasjonsbehov dekning.
Der: Der oppe i den geostasjonære banen er satellitten som gjør at systemingeniør Henning Solberg og daglig leder i Com4, Kristian Sølvberg kan tilby alle norske maskiner med kommunikasjonsbehov dekning.

Proprietært

– Problemet med de fleste satellittoperatørene er at modemene vi må bruke er så proprietære. Det gjør at det er vanskeligere å benytte dem i en standardisert infrastruktur. Her skiller folkene i Dubai seg ut med mye mer standardiserte modemer som har spor for SIM-kort. Når vi nå legger satellittkommunikasjon til alle de andre kommunikasjonsveiene vi har for å dekke hele det norske landarealet kan tilby all slags maskinkommunikasjon i Norge uansett hvor utgangspunktet måtte være, sier daglig leder i Com4, Kristian Sølvberg.

Thurayas bruk av modemer med SIM-kort gjør at brukerne kan roame på satellitten like enkelt som de kan roame med mobilen når de er på et nett i utlandet. Signalene går rett inn i kjernenettet til Com4 og kan behandles som hvilken som helst M2M-kommunikasjon.

Les også:

Tele 2 stopper utbyggingen av mobilnettet

Klemmer 1 Gbit/s inn i den gamle telefonkabelen

Snart kan det bli slutt på telefonnummer  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.