OLJE OG GASS

– De som hevdet at det hastet med oljeleting i Lofoten tok feil

INGEN TODELING: - Jeg er urolig for en todeling av norsk økonomi. Derfor er vi opptatt av å ha en forsvarlig bruk av oljepengene, sier Jens Stoltenberg.
INGEN TODELING: - Jeg er urolig for en todeling av norsk økonomi. Derfor er vi opptatt av å ha en forsvarlig bruk av oljepengene, sier Jens Stoltenberg. Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
20. des. 2011 - 09:09
Vis mer

Perth, Australia: – En periode kunne det virke som om det eneste gjenværende ressursene lå i Nordland 6 og 7. Men Skrugard-funnet i Barentshavet og Avaldsnes-funnet i Nordsjøen viser at det fremdeles er store muligheter andre steder på norsk sokkel. Samtidig bekrefter disse funnene at de som har hevdet olje- og gassnæringen var en solnedgangsindustri, har tatt feil, slår Stoltenberg fast.

Han er spesielt imponert over at det gigantiske Avaldsnes-funnet ble gjort i et modent område.

– Det er en anerkjennelse til den samlede olje- og gassindustrien i Norge. Jeg sier den samlede olje- og gassindustrien fordi det også er utenlandske selskaper som har bidratt til dette, understreker statsministeren.

Les også: Enorm optimisme i oljenæringen

Selger norsk teknologi

Teknisk Ukeblad møter Stoltenberg i Perth, Australia, hvor han gjennom to dager skal åpne dører for norske bedrifter innen olje og gass og den maritime sektoren. For noen timer siden holdt han avslutningstalen på en norsk-australsk næringskonferanse.

En fullstappet sal av australske og norske næringslivsrepresentanter hadde holdt ut en hel dag med detaljerte og svært spesialiserte teknologiske foredrag fra norske leverandørbedrifter.

«Etter 40 år med olje- og gassproduksjon på norsk sokkel har leverandørindustrien blitt verdensledende innen mange felt. Det har vært et eventyr for både dem og meg. Bedriftene har gjort jobben og jeg har skattet dem». Latteren runger.

«Det er flott å se at dere ler mens dere betaler skatten. Eller er det bare de australske som ler av nordmennene som betaler 78 prosent skatt?». Jubelen stiger ytterligere.

«Jeg vil stemme på deres statsminister. Han er mye mer morsom enn vår», utbryter pressevakten fra australske myndigheter til de norske journalistene.

Les også: Åpnet verdens største offshore simulatorsenter

PASSET PÅ: Stoltenberg spøkte om at det var på grunn av TV2s tilstedeværelse at PST og australsk politi stilte med et titalls livvakter.
PASSET PÅ: Stoltenberg spøkte om at det var på grunn av TV2s tilstedeværelse at PST og australsk politi stilte med et titalls livvakter.

Fluer og linselus

Med humor og selvironi har Stoltenberg blitt mottatt med begeistring av australierne. Og de passer godt på ham. I idylliske King’s Park blir joggere og turgåere omdirigert av et kobbel av livvakter.

Stoltenberg skulle gjerne hilst på noen av turgåerne i parken, men skjønner godt at de holder avstand når de ser de tjuetalls sikkerhetsvaktene med svarte dresser og ørepropper. De australske fluene gjør derimot ikke forskjell på folk. Stoltenberg vifter dem vekk, til ingen nytte.

– Kan vi ikke gå ned dit? Der er det mer vind og litt færre fluer, sier Stoltenberg og går målrettet ned til et mer åpent område.

– Nei, her blir vi linselus på TV2. Vi må heller gå bort dit.

TV2s filmteam følger etter og rigger opp kamera 5 meter bortenfor.

"Nå flyttet vi oss for å slippe å være linselus. Men så flytter dere også på dere?"

"Det er jo det som er poenget. Vi vil ha dere i bakgrunnen på innslaget", forklarer TV2s reporter.

"Ja vel, da får vi bare være linselus." "Hva var det du spurte om?"

Stoltenberg: Tror fortsatt på oljen

– Gjorde rett med Lofoten-utsettelse

– De nye oljefunnene på norsk sokkel har skapt jubelstemning i en næring som allerede går for fullt. Neste år skal investeringene øke fra rekordhøye 153 milliarder til 185 milliarder kroner. Haster det å åpne Lofoten og Vesterålen for petroleumsvirksomhet?

– Det høye investeringsnivået, de store oljefunnene, samtidig som vi åpner for virksomhet rundt Jan Mayen og i det tidligere omstridte området i Barentshavet, viser at det ikke var nødvendig å åpne Nordland 6 og 7 nå. Advarslene om ordretørke og produksjonsfall dersom Lofoten ikke ble åpnet for oljeleting, har ikke vært reelle.

Les også: Økt tro på Jan Mayen-olje

Gassen i Barentshavet er stengt inne: Ikke Støre-rør uten Lofoten

MØTE MED OLJESELSKAP: Stoltenberg møter Peter Coleman, direktør i Australias største olje- og gasselskap, Woodside, for å åpne dører for norske leverandører.
MØTE MED OLJESELSKAP: Stoltenberg møter Peter Coleman, direktør i Australias største olje- og gasselskap, Woodside, for å åpne dører for norske leverandører.

Todeling av økonomien bekymrer

Olje- og gassrelaterte virksomheter opplever veldig sterk vekst. Men resten av norsk næringsliv har begynt å gå svakere og svakere.

Stadig flere uttrykker bekymring for en splittet norsk økonomi med olje- og gassindustrien på den ene siden og resten av næringslivet på den andre siden.

Det er allerede tegn på at offentlig sektor og de tradisjonelle eksportrettede virksomhetene har problemer med å konkurrere med den rike oljenæringen i lønnskampen.

– Ja, jeg er urolig for en todeling av norsk økonomi. Derfor er vi opptatt av å ha en forsvarlig bruk av oljepengene. Dette bidrar til å begrense presset i den norske økonomien.

Stoltenberg sier det er viktig å bremse kostnadsutviklingen innen olje- og gassnæringen. Han forteller at det i forbindelse med oljemeldingen er satt i gang arbeid for å holde kostnadene nede.

Les også: Skyhøye oljeinvesteringer forsinker prosjekter

Frigjør 60 ingeniører til Aldous Major

Klimanerd og versting

Stoltenbergs miljørykte er også todelt. I 2010 kåret Natur og ungdom den norske statsministeren til «Årets miljøversting». Og tidligere denne måneden kalte Dagens Næringsliv ham «klimanerd» da han som en av svært få statsledere var til stede under klimaforhandlingene i Durban og predikerte for en global klimaavtale.

Mye av kritikken mot Stoltenbergs miljøpolitikk går på at han ikke har villet innføre klimatiltak som rammer norsk næringsliv. I tillegg har de stadige utsettelsene av den mye omtalte «månelandingen» på Mongstad ført til mye harselering og kritikk.

Har du fremdeles tro på CO2-fangst og lagring?

– Det jeg vet, er at vi er nødt til å finne en måte å redusere utslippene fra fossile energikilder. Bruken av kullkraft fortsetter å vokse, og i løpet av de ti siste årene har energiproduksjonen fra kull økt mer enn vannkraft, gasskraft, bioenergi, solenergi og vindkraft til sammen. Og når disse kullkraftverkene først blir bygd, vil de stå der i tiår. Vi har ingen vei utenom å finne løsninger. Hva det blir, kan jeg ikke svare på.

Les også: – CCS blir lønnsomt i 2030

Vil ikke la oljen ligge

Er det mulig å lykkes med karbonfangst før det har kommet en global avtale som setter en kostnad på CO2-utslipp?

– Ja, jeg tror det er mulig. Men det vil være mye lettere dersom det kom en global pris på CO2-utslipp. Alt ville vært mye lettere med en global avtale. Det er bare så synd at det tar så lang tid.

Les også: Global CO2-skatt helt nødvendig

Miljøvernminister Erik Solheim har sagt at Norge Solheim vil dempe oljetempoet . Stoltenberg mener det ikke ville løst utfordringene verden står overfor.

– Vi må finne en måte å forsyne verden med energi samtidig som vi reduserer utslippene. Det er en formidabel oppgave. Men vi vet at verdens energibehov øker, og forbruket av fossil energi stiger, sier Stoltenberg.

SIMULATOR: - Det er slutt på spaker og knapper, slo Norges iPad-frelste statsminister fast, mens han testet en av modulene i verdens største offshoresimulator hos Farstad Shipping.
SIMULATOR: - Det er slutt på spaker og knapper, slo Norges iPad-frelste statsminister fast, mens han testet en av modulene i verdens største offshoresimulator hos Farstad Shipping.

Stolt over norsk teknologiutvikling

En av de viktigste grunnene til at norske CO2-utslipp ser ut til å stige i årene som kommer, er ambisjonen om å presse ut så mye som mulig fra gamle felt. Andre steder stenges produksjonen når lønnsomheten blir for lav for de rike oljeselskapene, men norske myndigheter vil at alle lønnsomme fat skal bli produsert.

Les også: Oljeinvesteringene går til himmels

Stoltenberg mener myndighetenes og næringens samarbeid om økt oljeutvinning er et eksempel på den norske modellen på sitt beste.

– Jeg følger med stor interesse den teknologiutviklingen som foregår for å få ut mer av feltene. Og de dyktige fagfolkene skal ha anerkjennelse for den store teknologiutviklingen de har fått til. Den gjør at det bygges ut funn som tidligere ble vurdert som ikke lønnsomme. Det er imponerende. Få har besøkt så mange bedrifter i denne næringen som meg, og jeg blir like imponert hver gang, sier Stoltenberg.

Den norske statsministeren begynner å snakke om subseakompresjon, flerfaseproduksjon og horisontale brønner.

– Horisontale brønner har blitt viktig for å få mer ut av feltene. Jeg kan huske at dette ble ansett som veldig grensesprengende, men nå er det en viktig og utbredt del av virksomheten. Statoil og Aker Solutions' sjumilssteg under vann for å få ut mer gass fra feltene. Flerfaseproduksjon har også vært viktig for å få lønnsomhet i felt som tidligere var ulønnsomme.

Les også: Kværner åpner Australia-kontor

Viktige nye markeder

Stoltenberg mener at norske leverandørbedrifter har fått et forsprang som følge av næringens og myndighetenes satsing på dypt vann og langt fra land.

Denne spesialiseringen åpner for at de kan konkurrere i fjerne markeder, som for eksempel Australia.

– Våre fagfolk er i verdenstoppen på områder som energi, shipping og petroleum, og norske bedrifter leverer avanserte produkter og tjenester. Og de har evnet å gå inn i de voksende markedene i Brasil, Asia og Australia. Fra myndighetshold skal vi hjelpe dem å få innpass. Det er spesielt viktig nå når våre nærmeste markeder svikter, sier Stoltenberg.

16 tiltak skal gi økt utvinning

Les også:

– Oljepolitikken står på vent

Dypvannsrekord utenfor India

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.