CES 2019

CES i bilder: 42 innovasjoner fra den enorme teknologimessa

Ny forbrukerelektronikk for enhver smak.

Nanomasken fra R-Pur skal blokkere luftforurensning og pollen. Den er beregnet på motorsyklister, syklister og joggere. Den skal holde bakterier, virus og giftige partikler unna. Det franske forsvaret har gått til innkjøp av produktet.
Nanomasken fra R-Pur skal blokkere luftforurensning og pollen. Den er beregnet på motorsyklister, syklister og joggere. Den skal holde bakterier, virus og giftige partikler unna. Det franske forsvaret har gått til innkjøp av produktet. (Foto: Svein-Erik Hole)

Ny forbrukerelektronikk for enhver smak.

Las Vegas: 180.000 deltagere og 4400 utstillere, spredd over 250.000 kvadratmeter. Det er dimensjonene på Consumer Electronics Show, som legger beslag på lokaler i store deler av Las Vegas. Selv med tre mann på plass, som hver logget 15.000 til 35.000 skritt per dag, rakk ikke TU-redaksjonen over alt. Men mye spennende fant vi.

Vi har allerede skrevet om Bells hybride lufttaxi og den flyvende bilen som snart skal få sin sertifisering for lufttrafikk i Europa. Vi har omtalt treningsklokka som lader ved hjelp av kroppstemperatur og tannbørsten som pusser alle tennene på ti sekunder. Vi besøkte norske Airthings som introduserte en ny og rimeligere sensor for innendørs luftkvalitet, rapporterte om hvordan mikro-LED skal ta TV-opplevelsene enda et hakk videre og hvordan VR-innhold nå får sin egen strømmetjeneste. Og mye mer. Flere saker vil komme de nærmeste dagene. 

I denne bildekavalkaden oppsummerer vi en del av de andre interessante dingsene vi har kommet over. Se alle bildene nederst i saken.

Akkurat som CES i seg selv, er spennet stort i denne kavalkaden. Fra viktige innovasjoner med industriell tyngde til det mer kuriøse. Fra en smartklokke som måler blodtrykk ved å blåse opp reimen, til et katte-toalett som renser seg selv og varsler eieren når det bør tømmes. 

Én ting er sikkert: Den teknologiske utviklingen står ikke stille!

Pocket Sky er ikke på markedet ennå, men den noen mm tykke brilleaktige stangen har 52 blå lysdioder som lyser inn i øynene dine. Den kan brukes med og uten briller og 20 minutter skal være nok til å kurere de som lider under mørketiden. Svært bra mot jetlag skal de også være. (Foto: Odd Richard Valmot)
Omron har vist sin smartklokke med blodtrykksmåler i et par år. Nå er den endelig godkjent av den amerikanske helsemyndigheten FDA og kommer på markedet senere i år. Den virker ved å stoppe blodstrømmen i håndleddet og så slippe opp akkurat som målerne man har på overarmen. I tillegg gjør den andre ting andre smart- og treningsklokker gjør. (Foto: Odd R. Valmot)
Hva skal vi finne på under bilturen når bilen kjører av seg selv? Alle produsenter forsker på autonome bruksområder, så også Mercedes, som viste fram konseptbilen Urbanetic Van. Når den er innredet for persontransport, som her, tar den inntil 12 passasjerer. Men innmaten kan byttes ut, slik at den fungerer til frakt av varer når det trengs. (Foto: Svein-Erik Hole)
Hondas prototype 3ED1A er et autonomt kjøretøy som er konstruert for å kunne operere stabilt utenfor allfarvei. Den er bygget på Hondas ATV-plattform, og bruker AI for objektgjenkjenning og å lære ruter. Skal brukes blant annet ved skogbranner, og må da kunne kjøre samme ruta fram og tilbake med forsyninger til brannmenn. (Foto: Svein-Erik Hole)
Også store duppedingser vises frem på CES. Her en autonom lastebil. Ingen plass til sjåfør. Denne kommer fra svenske Einride, som også har utviklet T-Pod. (Foto: Jan M Moberg)
Bell lager nå droner i mange varianter. Her en som kan frakte ti kilo. Bra for å frakte for eksempel medisiner til felten. Tar av vertikalt, men kan så flys som "Fixed-wing". (Foto: Jan M Moberg)
Dassault Systems bemannede droneliknende fly tar av vertikalt. Rotorene løfter halen på flydronen mens det støtter seg på et par stolper som stikker ut av vingene. Når det er i flyhøyde, vris rotorene slik at flydronen kan fly horisontalt. Ved landing skjer alt i motsatt rekkefølge. (Foto: Odd R. Valmot)
Withings har mange produkter i helsemarkedet. Dette er deres smarte blodtrykksmåler, som også tar EKG. Tester som tidligere måtte gjøres på sykehus, kan nå ordnes hjemme. (Foto: Svein-Erik Hole)
Withings smarttermometer kan kjenne igjen inntil åtte ulike profiler/personer. Farger indikerer feber, i tillegg til temperaturmåling. 16 infrarøde sensorer skal gi nøyaktige målinger, og dataene kan eksporteres til en app for å følge utviklingen. (Foto: Svein-Erik Hole)
CES har stort sett hvert kjemisk fritt for 3D siden formatet på TV måtte bite i gresset. Men her fant vi et lite kinesisk selskap som vil gjøre 3D tilgjengelig igjen. På en veldig enkel måte. En app gjør at man kan fotografere i 3D med noen telefonmodeller som har to eller flere kameraer. Den lille avstanden mellom kameraene er nok til å fange to ulike bilder. Med det medfølgende spesialdekslet i form av klar plast innpreget med mikrolinser kan man betrakte både bilder og videoer i 3D. (Foto: Odd R. Valmot)
Mobiler kan brukes til mye. Også til å behandle folk som lider av tinitus. Dette franske selskapet har laget en todimensjonal flate hvor pasientene finner «sin» tinutus som er grunnlaget for behandling. For det er faktisk slik at lyd skal fordrive lyd og til de har de utviklet er spillbasert system som gjør det lett å høre den daglige dosen. (Foto: Odd R. Valmot)
Ring er nå verdens største produsent av kameraringeklokker og sikkerhetskameraer som kan kobles sammen i en app. Nå følger de på med lys som tennes når noen kommer inn i feltet til den passive IR-sensoren. (Foto: Odd R. Valmot)
Trafikkameraer er svært populære. Neste generasjon fra NextBase kan også passe bilen din når den er parkert. Kommer en annen bil eller person for nør stater opptaket. Da er det ikke lenger trygt å stikke av for de som bulker i garasjen. (Foto: Odd R. Valmot)
3D-printere blir stadig billigere. Denne modellen, da Vinci nano, så ut til å ha god kvalitet og koster bare 229 dollar. (Foto: Odd R. Valmot)
Den lager ikke mat fra intet, denne ukrainske matprinteren. Den rett og slett smelter ned sjokolade, ost og andre smeltbare matvarer og printer dem ut igjen i den formen du vil ha. Selskapet er også i ferd med å lage en matlaser som kan monters i samme maskin. Den kan brennemerke logoer og navn inn i biffen eller torsken. (Foto: Odd Richard Valmot)
Dette hjelmlyset for sykler og motorsykler har innebygget akselerometer som gjør at det øker lysstyrken når du bremser, det skifter til oransje på den ene siden når du trykker på den trykker på trådløse retningsgiveren på styret. Og skulle det gå riktig galt vil akselerometeret få mobilen til å sende preprogrammerte nødmeldinger med posisjon. (Foto: Odd R. Valmot)
AiQ Synerial er en av veldig mange produsenter som tilbyr smarte tekstiler for helse og treningsovervåking. Sensorer fanger opp bio-signaler og bevegelser. Kan vaskes i maskin. (Foto: Svein-Erik Hole)
Smarte løpesko var mye utbredt i den kinesiske delen av CES-hallene. Med sensorer, aksellerometer og mer pakket inn i skoen, logger den data direkte. Rapporten skal bidra til å utvikle et bedre løpesett. (Foto: Svein-Erik Hole)
Harry Potters kodestav er et av mange nye leketøy som skal kodes. La barna lære hvordan stavens sensorer fungerer. Oppdag funksjonene i gyroskop, akselerometer og magnetometer. Se hvordan stavet snakker trådløst til nettbrettet eller telefonen. Få staven til å utføre magiske triks. (Foto: Svein-Erik Hole)
Danske Jabra viste sine kommende støykansellerende hodetelefoner. Slike er det jo mange av, men danskene har seks mikrofoner på nederst på utsiden og det skal gjøre at tale kommer mye bedre fram til samtalepartneren. (Foto: Odd R. Valmot)
Lightcircle of Norway heter Kongsberg-selskapet som viste det som nærmest ser ut som en skjøteledning. Men dette handler om sikkerhet. Når ladere, enten de er beregnet på mobiler eller elsykkelbatterier kobles til, så stenges strømmen når alt er ladet. Det øker sikkerhet og sparer strøm. (Foto: Odd R. Valmot)
Ingen av TV-produsentene ville være uten en eller flere 8K-modeller nå. Men det er bare LG som har en utgave i OLED. Det er jo de som produserer paneler til Sony, Panasonic, Philips og andre, men inntil videre får de bare kjøpt 4K. LG skal ha 8K et års tid alene før de selger komponenter til konkurrenter. (Foto: Odd R. Valmot)
Samsung viste enn enda større utgave av The Wall. En 219 tommer svær TV bygge med såkalt micro LED-teknologi. Dette er det som skal erstatte både OLED og QLED om noen år. Men da må det blir mye billigere. Den første 75 tommeren kommer kanskje på markedet i år sier de. (Foto: Odd R. Valmot)
OLED-skjermer er egentlig bare en tynn film. Det har LG utnyttet for å lage en TV som rulles rett opp av en kasse når den skal i bruk. Kanskje det slår an? Eller ikke. (Foto: Odd R. Valmot)
Denne senga har innebygget motor som vugger de sengeliggende fra side til side. Det virker jo til å roe barn. Kanskje det virker på voksne også? (Foto: Odd R. Valmot)
Litter Robot er gansker enkelt et katte-toalett. 7 minutter etter at katten har gjort fra seg, starter en automatisk renseprosess som skiller ut både fast og flytende avføring. Når søppelbøtta er full, varsles husmor via en app. (Foto: Svein-Erik Hole)
Denne plukker ut hvilke piller du skal ha når - og serverer de i ett pilleglass. En ny variant av "pillekalenderen": (Foto: Jan M Moberg)
Googles hvitkledde hær var over alt. Her for å demonstrere hvor fint det er å ha "Hey Google" i et interaktivt sminkespeil - som dessuten "diagnostiserer" rynker og tone i huden. (Foto: Jan M Moberg)
Ikke alko-test! Den lille pustedingsen måler ketose - altså hvor mye fett du forbrenner. (Foto: Jan M Moberg)
Snorkestopp. Puten som oppdager når du snorker - og snur på hodet ditt. (Foto: Jan M Moberg)
Legg deg på en similator og ta på deg VR-briller. Med vifte i fleisen kan du fort få følelsen av å fly som en fugl. (Foto: Jan M Moberg)
Ikke alle produkter på CES er like avanserte. Men man kan jo ønske seg en vinkjøler som både er høyttaler og lys likevel. (Foto: Jan M Moberg)
Det er utvilsomt en trend med stadig mer komfortable og avanserte massasjestoler. Deltakerne på CES bruker de store demo-områdene flittig. (Foto: Jan M Moberg)
Øyemassasje med vann av forskjellige temperaturer. Masken er kledd innvendig med et følsomt og bløtt silikonmateriale. Det vil føles som om vannet er omtrent rett på øyelokkene dine. (Foto: Jan M Moberg)
Selskapet Hypnovr tilbyr "medisinsk hypnose" ved hjelp av VR. Disse to lot seg i hvert fall ikke forstyrre. (Foto: Jan M Moberg)
Danske Oticon (Demant) har vunnet priser på CES-messen i en årrekke.
Danske Oticon har vunnet priser på CES i en årrekke. Deres nye modeller av høreapparater bruker nå også maskinlæring for å gjøre en bedre jobb. Med en app på telefonen, naturligvis. (Illustrasjonsfoto: Jan M Moberg)
Nå skal også skihjelmen ha sensorikk. Som blant annet kan fortelle om du har falt i løypa. (Foto: Jan M Moberg)
Selskapet Muse Hypnotherapy var store på CES også i fjor. Leser sinnstemningen din og hjelper deg med hypnose - via bøylen rundt hodet. (Foto: Jan M Moberg)
I pickupens hjemland er det Ford som ruler. Selv om de fortsatt tviholder på fossil drivkraft er de store på digitalisering og selvkjøring. Her er et eksempel på hvordan Google integreres - også i fossilbiler. (Foto: Jan M Moberg)
(Veldig) kul konseptbil fra Nissan. Fullelektrisk, naturligvis. Men kommer den i produksjon? (Foto: Jan M Moberg)
Vi har store forventninger til Byton. Men når vil de levere M-Byte i produksjon? - I 2020, også til nordmenn, seier toppsjefen - Dr. Carsten Breitfeldt (som kan skimtes bak rattet i bilen på bildet). (Foto: Jan M Moberg)
Som vanlig stiller ikke Apple på arrangementer de ikke kontrollerer selv. Men helt usynlige var de likevel ikke. (Foto: Svein-Erik Hole)

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå