BIL

Blir Model 3 helt selvkjørende?

Elon Musk hinter om at selvkjøring blir en viktig Model 3-ingrediens.

Tesla Model 3 kan bli helt selvkjørende. Elon Musk mener at helt selvkjørende biler er klare om to år.
Tesla Model 3 kan bli helt selvkjørende. Elon Musk mener at helt selvkjørende biler er klare om to år. Bilde: Tesla
Marius ValleMarius ValleJournalist
4. juni 2016 - 10:00

Tesla har fått mye oppmerksomhet for sin Autopilot-funksjon på Model S, og det ligger i kortene at også Model 3 får slik funksjonalitet.

Men det kan også tenkes at den blir fullstendig selvkjørende. I alle fall om vi skal tolke Elon Musks uttalelser under Recodes Code-konferanse i California onsdag kveld lokal tid.

Han fikk spørsmål om basisvarianten av Model 3 kommer til å få autonomi. Han svarte at de skal ha et nytt Tesla-event, kanskje innen slutten av året, for å snakke mer om det.

– Det ville vært veldig store nyheter om jeg fortalte om det her. La meg bare si at vi skal gjøre det åpenbare, sa Musk.

Han svarer ikke direkte på spørsmålet, men antyder altså at selvkjøring vil være en viktig del av Model 3. Denne bilen blir Teslas første massemarkedsbil, med en inngangspris på 35.000 dollar (ca 292.000 kroner etter dagens kurs).

Model 3 skal leveres i slutten av 2017. Musk fortalte imidlertid at de har kommet svært langt med designen. 

– Nesten all designen av Model 3 er ferdig, og vi tar sikte på å legge ned blyantene om seks uker, sa Musk, og la til at om de får idéer til fremtidige funksjoner, kommer de til å inkludere det i versjon to og tre av bilen.

Helt selvkjørende biler innen to år

Musk sa i høst at han tror helt autonome biler er tre år unna, men at lovgivingen ikke vil være klar før om fire år.

Under konferanse sa han at han tror Tesla er er under to år fra full autonomi – altså at bilen kan kjøre fullstendig uten menneskelig assistanse – og at lovverket tidligst vil være klart et år senere. Myndighetene vil kreve gode tall som demonstrerer at det gjør kjøring tryggere, tror Musk.

– De vil ønske å se milliarder av miles med data som viser at det er statistisk sant at det er en vesentlig forbedret sikkerhet når noe er autonomt sammenlignet med om det ikke er autonomt. 

Tesla Model 3 kan bli helt selvkjørende. Elon Musk mener at helt selvkjørende biler er klare om to år. <i>Foto: Tesla</i>
Tesla Model 3 kan bli helt selvkjørende. Elon Musk mener at helt selvkjørende biler er klare om to år. Foto: Tesla

Teslas Model S og Model X er allerede i stand til å kjøre seg selv, ettersom de har de nødvendige sensorene om bord, men programvaren har fortsatt begrensninger. I praksis må også disse bilene for det meste kjøres manuelt, i alle fall her i landet.

Ser ikke på Google som en konkurrent

Han snakket også om konkurransen fra andre som jobber med autonome biler. Selv om Google har utviklet mye slik teknologi, mener Musk at de ikke er en bilprodusent, skriver Recode.

Apple tror han derimot vil bli en direkte konkurrent. Apple skal ifølge ryktene være i ferd med å utvikle sin egen elbil. Apple har tradisjon for å være helt stumme når det kommer til nye produkter, og har ikke engang bekreftet at dette er noe de jobber med.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det har etter hvert blitt en godt kjent hemmelighet. Blant annet har Apple rekruttert en rekke ansatte fra Tesla.

Musk tror likevel ikke at Apple vil bli noen stor trussel på kort sikt. Han tror Apple kan være for sent ute med utviklingen av automone kjøretøy. Han tror de tidligst vil kunne få på plass volumproduksjon i 2020.

Likevel ønsker han konkurransen velkommen.

– Jeg syns det er flott at de gjør dette, og jeg håper det går bra, sa Musk.

Autonomi kan gi strengere krav til førerkort

Musk fikk også spørsmål om hvor lang tid han tror det vil ta før manuell kjøring vil være forbudt.

– Jeg er ikke tilhenger av å forby folk å kjøre biler. Jeg er tilhenger av frihet, og ikke å begrense hva folk gjør. Kanskje kravene til førerkort blir strengere, og at du må kunne demonstrere et høyere ferdighetsnivå for å få tillatelse til å kjøre manuelt.

  • Les flere saker om elbil
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.