KARRIERE

BI-professor: – Oljebransjen er fremdeles en vinnerbransje. Det skjønner de ikke i Oslo

Fagforeninger arrangerer «Folkefest for oljå» i Stavanger.

Onsdag kveld blir plassen foran Norsk Oljemuseum i Stavanger fylt med oljearbeidere fra ni ulike fagorganisasjoner, som krever handling fra myndighetene, for å sikre arbeidsplasser og kompetanse i oljenæringen.
Onsdag kveld blir plassen foran Norsk Oljemuseum i Stavanger fylt med oljearbeidere fra ni ulike fagorganisasjoner, som krever handling fra myndighetene, for å sikre arbeidsplasser og kompetanse i oljenæringen. Bilde: Ina Steen Andersen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
17. nov. 2015 - 06:00

Ni fagforeningen i oljebransjen har gått sammen om å arrangere en demonstrasjon i Stavanger onsdag.

Det er en politisk markering med «Norge trenger oljebransjen» som hovedbudskap.

De etterlyser flere konkrete og målrettede tiltak fra regjeringen, for å bøte på den utfordrende situasjonen i oljenæringen.

BI-professor Torger Reve forstår at fagforeningene kommer med et slikt budskap.

– Det er en forestilling på Østlandet om at oljealderen er over, at det er en næring vi skal kvitte oss med. Det er et naivt og feilaktig bilde. Det er ikke det som skjer, og det er en retorikk jeg forstår at oljearbeiderne reagerer på, sier han til Teknisk Ukeblad.

400.000 medlemmer

El & IT Forbundet, Fellesforbundet, FLT, Industri Energi, Lederne, Safe, De samarbeidende organisasjoner, Norsk Sjømannsforbund og Nito inviterer til det de kaller for «Folkefest for oljå», utenfor Oljemuseet i Stavanger.

Organisasjonene krever, på vegne av sine totalt 400.000 medlemmer, handling fra myndighetene, for å sikre arbeidsplasser og kompetanse i oljenæringen.

På programmet står både Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgå (H), direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og olje- og energiminister Tord Lien.

Gjennom taler, appeller, musikalske innslag, pølser og kaffe, skal fagforeningene vise hvor alvorlig de mener situasjonen som oljebransjen nå er inne i er.

«Folkefest for oljå», med appeller og konserter, skal fortelle politikere og andre  at Norge fortsatt trenger oljenæringen. <i>Statoil/Illustrasjon: Lederne</i>
«Folkefest for oljå», med appeller og konserter, skal fortelle politikere og andre at Norge fortsatt trenger oljenæringen. Statoil/Illustrasjon: Lederne

– Burde vært i Oslo

Reve mener det er helt naturlig at Norges viktigste næring sier i fra, og mener det er på tide at ingeniørene griper ordet.

– Om det hjelper noe, det vet jeg ikke. Men jeg tror dette handler om opinionsbygging, og at det er rettet vel så mye mot befolkningen som til politikerne. Jeg tror de føler at inntrykket som skapes i media, av fremtredende synsere og enkelte politiske partier, er at oljealderen er over, påpeker professoren.

– Samtidig er nok også politikerne en viktig målgruppe, de er de eneste i posisjon til å kunne gjøre noe med situasjonen, legger han til.

Reve påpeker at selv om oljevirksomheten kanskje er blitt for stor i norsk økonomi, og vil gjennomgå en justering, er det likevel ikke slik at den skal bygges ned. Den må bare lære seg å arbeide mer kostnadseffektivt.

– Det er store omstillinger i bransjen, men det er definitivt en bransje som kommer til å være her lenge, understreker han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Reve mener at oljebransjen, til tross for at den gjennomgår en omstilling, fremdeles er en vinnerbransje.

– I Stavanger skjønner de dette. Men de skjønner det ikke helt inn i Oslo. Så demonstrasjonen burde kanskje heller vært i hovedstaden, poengterer professoren.

– Setter dagsorden

Oljeforsker ved Universitetet i Oslo, Helge Ryggvik, forstår godt at norske oljearbeidere vil demonstrere.

– I dagens situasjon er det veldig forståelig at fagforeningene reagerer. Det er arbeidstakerne som må ta den største byrden når selskapene kutter. Det er ikke lenge siden det var ekstrem mangel på arbeidskraft, hvor det ble lovet gull å grønne skoger til de som ville satse fremtiden sin på olje. Spørsmålet er hva slags tiltak det skal satses på, om det er tiltak som gjør oss mer avhengige av olje eller om det også finnes tiltak peker i en annen retning, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han påpeker at det ikke er noe nytt at det blir demonstrert for norsk oljevirksomhet. Det har vært mange lokale aksjoner i forbindelse med verft som har manglet kontrakter, og han minnes spesielt en politisk demonstrasjon i forkant av EØS-avtalen.

– Da ble det demonstrert og streiket for å sikre at avtalen ikke åpnet for sosial dumping, for å få inn et tiltak som opprettholdt norske arbeidsplasser i et internasjonalt konkurranseregime. Da fikk de inn en viktig lovendring, forklarer Ryggvik.

Han mener demonstrasjon er et politisk virkemiddel som fungerer, ved at det sveiser folk sammen, man blir tvunget til å klargjøre krav og man setter spørsmål på dagsordenen.

– Du truer ingen ved en demonstrasjon, og det kan nok hende at det må mer krutt til for å få endret meningen til en motstander, men du får satt saken på dagsorden, understreker han.

– Naturlig at ingeniørene er med

Nito er blant fagforeningene som deltar i markeringen i Stavanger. President Trond Markussen forklarer at det er naturlig at også ingeniørene er med.

– Dette er et felles arrangement for mange fagforeninger, som sammen vil vise fram alvoret i situasjonen vi er inne i og hva som må til for å komme oss utav den. Mange er berørte, mange jobber endres eller kuttes, også for ingeniører, sier Markussen til Teknisk Ukeblad.

Han påpeker at siden oljekrisen er noe som berører mange vanlige mennesker, er det også naturlig at de får være med på en markering for å få frem de utfordringene de møter.

– Fos oss er det dessuten viktig å bruke et bredt spekter av virkemidler for å påvirke. Og så handler det om å vise at vi er flere som står sammen om dette, forklarer Markussen.

Han mener det er helt naturlig å legge markeringen til det stedet i landet hvor flest av de berørte befinner seg.

– For oss handler det om å være der situasjonen oppleves som mest alvorlig. Se de personene som står midt oppi det. Selv om vi begynner å se ringer i vannet andre steder i Norge også, så er det her i Stavanger som står midt oppi det verste, forklarer Nito-sjefen.

Ingeniørledighet på dagsorden

Den økende ingeniørledighet er den viktigste saken for Nito om dagen. Ved utgangen av oktober var så mange som 6853 innen ingeniør- og ikt-fag som sto uten jobb.

– Vi er opptatt av at rammede medlemmer får den støtten de trenger, samt at vi får formidlet til myndighetene viktigheten av at ikke norsk ingeniørkompetanse forvitrer, påpeker fagforeningen.

Nito hadde i august en undersøkelse blant sine medlemmer hvor de ble spurt om de var redde for å miste jobben. I Rogaland svarte 37,1 prosent ja. I Oslo og Akershus var tilsvarende tall 18,3 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.