KARRIERE

Slik skal du ikke gjøre det

Nito om de verste nedbemanningsblemmene.

 Arbeidstakere som får fyken på lille julaften uten forvarsel er blant Nitos eksempler på dårlig håndtering av nedbemanning og oppsigelse. Illustrasjonsfoto
Arbeidstakere som får fyken på lille julaften uten forvarsel er blant Nitos eksempler på dårlig håndtering av nedbemanning og oppsigelse. Illustrasjonsfoto Bilde: Lars Taraldsen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. aug. 2015 - 12:23

Det nedbemannes kraftig i Norge for tiden – særlig i olje- og gassindustrien, der langt over 20.000 jobber allerede har forsvunnet på kort tid.

I jungelen av alle nedbemanningene finnes det en rekke eksempler på hvordan man som arbeidsgiver ikke skal gjøre det.

Erlend Aarsand, sjef for juridisk seksjon i Nito sier til Teknisk Ukeblad at det opp igjennom tidene har vært mange eksempler på dårlige nedbemanninger og oppsigelser.

Samtidig understreker han at de aller fleste bedrifter og selskaper gjennomfører disse prosessene på ryddige måter og at de eksemplene han her nevner er unntakene og langt fra regelen.

Øystein (51) har en CV få kan matche: Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju

På lille julaften 

– For en tid siden hadde vi ett medlem som var ansatt i en mellomstor bedrift. Da han gikk i posthylla si på lille julaften lå oppsigelsen der. Han hadde aldri hørt noe, verken om nedbemanning eller oppsigelser, forteller Aarsand.

Han sier at Nito naturligvis bestred denne oppsigelsen.

– Vi reagerer naturligvis på denne typen saker. Vi angrep saken, og det ble en god løsning her nettopp på bakgrunn av den dårlige prosessen rundt oppsigelsen, sier han.

Et annet eksempel han nevner er fra et internasjonalt konsern med egen virksomhet i Norge.

– Dette skjedde for et par år siden. Da kom det opp ledere fra den internasjonale virksomheten og sa opp en hel avdeling på dagen på grunn av nedbemanning. Norsk arbeidsgiver var ikke informert. De ble fratatt IT-tilgang, nøkkelkort, med mer, forteller han.

Les også: Disse 7 tingene bør du aldri si til sjefen

Oppsagt på SMS

En annen variant Aarsand har vært borti, er ansatte som blir sagt opp på SMS.

– Vi har hatt flere tilfeller der man har blitt sagt opp på SMS. Dette er gjerne i små bedrifter, hvor de kanskje ikke har ressurser til å sette seg inn i reglene, sier han.

Igjen understreker han at dette er unntakene og enkelteksempler. Han råder arbeidsgivere til å være medmenneskelige i nedbemanningssituasjoner, og ta seg tid.  

– Jobben er noe av det viktigste for folk utenom familien. Da må man tenke på hvordan dette virker. Det er naturligvis ikke greit om det overraskende dumper inn oppsigelse på epost eller SMS, og det er heller ikke lovlig fremgangsmåte.

– Det er klare krav til saksbehandling forut for en oppsigelse. Arbeidsgiver skal eksempelvis gjennomføre et lovpålagt drøftelsesmøte, og den ansatte skal kunne ha med seg en rådgiver. Det er også klare krav til hvordan man kan gi en oppsigelse, og det er krav til form og innhold i en oppsigelse, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Dette ser arbeidsgivere på som de viktigste egenskapene hos ansatte

Svært mange saker

Aarsand tror at årsaken til at denne typen metoder blir tatt i bruk av enkelte, dreier seg om manglende kunnskap.

– Det er vanskelig å spekulere i hvorfor noen håndterer det slik, men lite kunnskap og dårlig tid kan være faktorer. Det som er sikkert er at dette ikke tilfredsstiller kravene i loven. Oppsigelsene blir som den klare hovedregel automatisk ugyldige ved formfeil, sier han.

Aarsand sier at det for øyeblikket er et unormalt høyt trykk på antall saker som kommer til Nito som handler om oppsigelser og nedbemanninger.

– Bare de siste to dagene har vi fått inn fem-seks nedbemanningssaker og åtte-ni oppsigelsessaker som følge av nedbemanning. Det som er spesielt er at det er august som normalt er en svært stille måned, forteller han.

– Det pleier å være hektisk i juni og juli. I august pleier det gjerne å ha roet seg ned, da bedriftene ofte gjør seg ferdig før sommeren. Men det er nå uvanlig høyt trøkk på nedbemanningene, og det kommer det til å være en god stund til. Det er helt sikkert, sier han.

Rotete innboks? Rotete innboks? Her er 4 feller mange går i

– Går ut over sikkerheten

Også i fagforeningen Industri Energi er det aktivitet om dagen hva gjelder nedbemanning.

Henrik Fjeldsbø, forbundssekretær for HMS i Industri Energi, sier til Teknisk Ukeblad at de opplever – særlig i offshorerelaterte bedrifter – at nedbemanningene går ut over sikkerheten.

– Dette bekymrer vi oss veldig for om dagene, sier han.

Fjeldsbø forklarer at når man sitter i møter i formelle trepartsarenaer, får de helt klart beskjed om at nedbemanninger ikke skal gå ut over sikkerheten.

– Men tilbakemeldingene vi får fra grunnplan forteller noe helt annet, sier han.

Les også: Slik sier du opp jobben på en ryddig måte

– Blir skjøvet bort

Fjeldsbø forteller at medlemmer i Industri Energi blant annet har gitt tilbakemeldinger om at når det kuttes i HMS-avdelinger, blir det bare mer og mer å gjøre for de som er igjen.

– Da får man ikke gjort det man skal gjøre. Vi får meldinger om at prosessene skal gjøres raskere med færre folk, og at de tillitsvalget kommer for sent inn i prosessene, sier han.

– Det er også flere som forteller oss om selskaper som er i kontinuerlige omstillingsprosesser og at ledere med HMS-ansvar blir skjøvet bort. Det går direkte utover HMS-nivået, sier han.

Les også: Sjekk den kanadiske ingeniørens «guide til nordmenn»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.