OLJE OG GASS

«Betydelig helserisiko» gjør fracking ulovlig i New York

– Ikke naturlig å kommentere forbudet, sier Statoil.

Hydraulisk frakturering - også kalt fracking - blir ulovlig i New York.
Hydraulisk frakturering - også kalt fracking - blir ulovlig i New York. Bilde: Illustrasjon: Simen Håkonsen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
22. des. 2014 - 11:09

I forrige uke ble det kjent at guvernør Andrew M. Cuomos’ administrasjon kommer med forbud mot hydraulisk frakturering – også kjent som fracking – i staten New York.

Helserisikoen knyttet til fracking er hovedargumentet for forbudet, ifølge New York Times.

Les også: Her går Statoils fracking-anlegg opp i røyk

Betydelig helserisiko

Fracking kan ses på som en av de sentrale årsakene til at oljeprisen har gått så kraftig ned som den har gjort, da metoden har gjort at USA kan utvinne store mengder olje og gass fra skifer.

Ved å injisere store mengder vann, sand og kjemikalier i bakken under høyt trykk, klarer man å sprekke opp formasjonene for å få ut den «tette» oljen. Metoden har vært omstridt lenge.

– Jeg har aldri møtt noen som har sagt: «Fracking er fantastisk». Det eneste jeg hører er at det ikke finnes noen alternativer til fracking, uttalte guvernør Cuomo.

Noe av bakgrunnen til forbudet er en helserapport som ble offentliggjort onsdag i forrige uke. Studien viste til «betydelig helserisiko» knyttet til fracking.

Les også: Mens de ansatte må kjøpe notatblokker på Clas Ohlson, har Statoil tennisfest med Elton John

Statoil kommenterer ikke

Den statlige helsekommissæren Dr. Howard A. Zucker, som presenterte rapporten, forklarte at problemstillingen i rapporten kokte ned til følgende spørsmål: Ville han selv at hans familie skulle bo i et område der fracking blir brukt?

Svaret var nei.

– Vi har ikke råd til å gjøre feil. Den potensielle risikoen er for stor. Faktisk er ikke risikoen engang kjent, understrekte han.

Forbudet er ikke nødvendigvis overraskende. Siden 2008 har det vært et foreløpig forbud mot den kontroversielle måten å utvinne petroleum på.

Likevel: Blant områdene som kan bli berørt av forbudet, er det såkalte Marcellus Shale, som er lokalisert i en rekke stater: Ohio, Pennsylvania, West Virginia, og den sørlige delen av New York.

Statoil har interesser i Marcellus, men har ingen produksjon i staten.

– Siden vi ikke har noen produksjon i New York er det ikke naturlig for oss å kommentere forbudet. Det relevante for oss er rammeverk og lovgivning som angår aktiviteten vår i de statene der vi har produksjon, sier pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomhet, Knut Rostad til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Kuwaitisk selskap etablerte seg i Norge - fikk Yme med på kjøpet

Statoil sliter med å få tak i nok kvalifiserte sveisere til Aasta Hansteen

Nå skal Baker Hughes offentliggjøre alle fracking-kjemikaliene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.