Enova-støtte til Hywind Tampen

2,3 milliarder til Equinor: – Det handler om å skape enda flere norske arbeidsplasser framover

Enovas største bevilgning noensinne går til Equinors prosjekt for flytende havvind.

Se pressekonferansen med blant annet statsminister Erna Solberg, hvor det blir bekreftet at Equinor får hele 2,3 milliarder til det som blir verdens største flytende havvindpark, dersom de velger å bygge den ut.

Enovas største bevilgning noensinne går til Equinors prosjekt for flytende havvind.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Da er det bekreftet: Equinor får 2,3 milliarder kroner til Hywind Tampen. Det eksakte støttebeløpet er kroner 2,329,800,000.-

– Det handler om å skape enda flere norske arbeidsplasser framover og utvikle oss slik at potensialet for flytende havvind utvikles, sa statsminister Erna Solberg under en pressekonferansen på Ekeberg-restauranten i Oslo torsdag ettermiddag.

TU kunne allerede torsdag morgen melde om rekordbevilgningen som var på vei. Men ingen visste da hvor mye penger som ville bli gitt. Kl. 14.15 kom svaret. Og pengegaven til Equinor knuser alle tidligere Enova-bevilgninger: 2,3 milliarder er 750 millioner mer enn hva noen andre har fått fra Enova noensinne.

Knuser alle tidligere bevilgninger

– Vi trenger prosjekter som Hywind Tampen for å bygge den nødvendige kompetanse på flytende havvind. For oss handler dette tilsagnet om å bringe flytende havvind et steg nærmere kommersialisering og alle de positive ringvirkningene det kan ha både for den globale klimautfordringen og norsk næringsliv i lang tid fremover, sa administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova da prosjektet ble presenterte i Oslo torsdag.

Fakta: Hywind Tampen

  • Equinor planlegger å delelektrifisere Snorre og Gullfaks-feltene ved hjelp av 11 flytende havvindmøller.
  • Hver mølle skal bære en turbin med effekt på 8 MW. Til sammen vil parken ha en effekt på 88 MW.
  • Designet tar utgangspunkt i Equinor sitt Hywind-konsept som ble utviklet på Karmøy.
  • Equinor har allerede en flytende havvindpark, bygd etter samme konsept i Skottland. Denne består av 5 møller på til sammen 30 MW.
  • Parken er budsjettert å koste 5 mrd. kroner. Equinor har søkt 2,5 mrd. i støtte fra Enova for å bygge parken, og det er forventet en investeringsbeslutning i løpet av 2019.
  • Prosjektstart er planlagt til 2021/2022

Går alt etter planen, skal vindparken være i drift i løpet av 2022.

– Med denne støtten har vi tatt et viktig steg videre for å kunne realisere prosjektet. Nå blir det opp til partnerskapet å modne prosjektet videre til en endelig investeringsbeslutning i løpet av høsten, sa konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor Pål Eitrheim.

Planen er å bygge 11 flytende havvindturbiner som skal forsyne Snorre- og Gullfaksfeltene med energi. Energien fra vindturbinene vil erstatte gamle gassturbiner som brukes på plattformene, og kutte CO2-utslippene med 200,000 tonn i året.

ExxonMobil er partner på Snorrefeltet, som vil kunne få kraft fra møllene, og har stilt seg bak Equinor sin søknad til Enova.

– ExxonMobil er glad for å se at Enova har gitt tilsagn om støtte, og vil nå jobbe videre med operatøren og de andre partnerne mot en endelig investeringsbeslutning I løpet av høsten 2019, skriver informasjonsdirektør Anne Fougner i en mail til TU.

Rapport: Hywind Tampen kan gi 3000 årsverk for norsk næringsliv

Avviser at Enova tømmes for penger

Statsminister Erna Solberg sier det viktige med utbyggingen av Hywind Tampen er å få ned kostnadene for flytende havvind.

– Dette er en helt ny teknologi som vi skal få ned kostnadene på, sier hun til TU.

Enova-direktør Nils Kristian Nakstad. Foto: Eirik Helland Urke

Enova-direktør Nils Kristian Nakstad kaller investeringen historisk.

– Dette er den største investeringen vi har gjort. Vi gjør det for å løfte fram en ny teknologi som har betydelig mulighet for å kutte klimagassutslipp, sier han.

Nakstad avviser at rekordbevilgningen tømmer Enova for penger.

– Nei. Vi har fått en fleksibilitet i vår finansieringsmodell som ble vedtatt helt tilbake til 2012 og Klimaforliket på Stortinget. Vi er gitt et særskilt mandat for å kunne hjelpe fram teknologier som dette, sier han.

Også klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen avviser kategorisk at rekordbevilgningen vil knekke Enova.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) var med i det topptunge laget fra regjeringen. Foto: Eirik Helland Urke

– Nei. Vi har et unikt støttesystem som gjør Enova rustet til denne type bevilgninger, uten at det går ut over andre formål, sier han. Han viser til at Enova er rigget slik at de kan bruke overskudd fra tidligere år til bevilgninger i påløpende år.

– I tillegg har regjeringen bevilget en ekstra milliard som er øremerket nullutslipp i næringstransporten, sier han.

Konserndirektør i Equinor, Pål Eitrheim, takket Enova for bevilgningen.

– Jobben gjenstår nå for oss for å se at dette blir en realitet, sa han.

På spørsmål om når Equinor og de andre partnerne i prosjektet kan ta en investeringsbeslutning for Hywind Tampen, sier Eitrheim ”i løpet av høsten.”

– Kan du være mer presis?

– Ja jeg kan, men jeg vil ikke, sier Eitrheim til TU med et smil.

Les også

Usikkerhet ryddet av veien

Pål Eitrheim, konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor, beskriver tildelingen på like over 2,3 milliarder kroner som en sum som gjør at de kan jobbe videre med prosjektet.

– Vi har hele tiden sagt at for å kunne realisere prosjektet så vil det kreve støtte fra Enova. Dette er i utgangspunktet ikke et prosjekt som er lønnsomt på egne bein. I dag har vi fått støtte på et nivå som gjør at vi kan fortsette å modne frem prosjektet mot en investeringsbeslutning i høst, sier han til Teknisk Ukeblad.

Det som gjenstår før en beslutning kan tas er ren saksbehandling, ifølge Eitrheim.

Konserndirektør i Equinor, Pål Eitrheim, sier beløpet fra Enova er en sum som gjør at selskapet kan jobbe videre med prosjektet. Foto: Eirik Helland Urke

– Nå skal vi inn i en prosess med partnerne på Snorre- og Gullfaks-lisensene, som er de som skal ta denne beslutningen. Dette er ren saksbehandling i en lisens på norsk sokkel, påpeker han.

Han ønsker ikke å gå inn i om partnerne i disse lisensene er enige om dette er et prosjekt som skal satses på. Eitrheim presiserer at de med Enova-støtten har fått en stor usikkerhet ryddet av veien, og at de neste månedene skal brukes til å presentere resultatene for partnerne, slik at de kan ta en beslutning. 

Les også

Skal bli langt billigere enn pilotparken i Skottland

Equinor er selskapet som har mest erfaring med flytende havvind i verden, både fra Hywind demo utenfor Karmøy og fra Hywind Scotland, det første flytende havvind-prosjektet i verden.

– Erfaringene er veldig gode. De viser at høy utnyttelsesgrad, eller kapasitetsfaktor som det kalles, gode vindforhold og at turbinene leverer i overkant av det vi kunne forvente i forkant, påpeker konserndirektøren.

Han understreker at de også har gode erfaringer med å ta ned kostnadene fra demoen til Hywind Scotland.

– Og nå har vi satt nye ambisjoner om å ta ned kostnadene Hywind Scotland til Hywind Tampen med ytterligere 40-50 prosent, poengterer han.

Han vil ikke spekulere i om det innebærer at Hywind Tampen blir billigere enn kostnadsanslaget de operere med i dag.

– Det er litt tidlig å si. Nå må vi først ta en beslutning, og så komme i gang med å realisere prosjektet når en beslutning eventuelt blir tatt. Men vårt mål er at den endelige regningen, både for oss og for Enova, skal bli så lav som mulig, poengterer Eitrheim.

Equinor vil ta Hywind med ut i verden

For Equinor er Hywind Tampen et springbrett ut i verden. For en park på 11 turbiner og 88MW er ikke stort, om man sammenlikner med de største bunnfaste havvindparkene i dag. I Storbritannia bygges det bunnfaste havvindparker på 1000 MW.

Det banebrytende med Equinor sitt konsept er at turbinene skal flyte, og ikke monteres på havbunnen. Slik kan turbinene både bygges og monteres på land, og taues ut på havet, der de skal tas i bruk.

Selskapet har planer om å ta teknologien med videre ut i verden, og har ambisjoner om å bygge store flytende energiparker på opp mot 50 flytende vindturbiner, innen 2030. Equinor er allerede i samtaler med et selskap i Sør-Korea for å ta i bruk Hywind-teknologien der.

– Vårt mål er å ta teknologien videre ut i verden, og da håper vi å få med norske leverandører på laget, sier Eitrheim til TU. 

– Må ikke hindre Enova-støtte til andre prosjekter

Også kraftselskapenes bransjeorganisasjon, Energi Norge, mener Hywind Tampen er viktig for å utvikle Norges kunnskap på et teknologiområde med store eksportmuligheter. 

– Samtidig er det viktig å se på dette som næringspolitikk og ikke energipolitikk, hvor det er tverrpolitisk enighet om å avvikle støtten til fornybar kraftproduksjon og la markedet styre utviklingen, sier administrerende direktør Knut Kroepelien.

Han tror at vannkraft og vindkraft på land vil kunne levere nok fornybar energi i Norge til en langt lavere kostnad for kunden enn flytende havvind.

– For øvrig er vi opptatt av at slike store tildelinger ikke utestenger andre viktige FoU-prosjekter fra å få Enova-støtte, advarer Kroepelien. 

 

Se video av pressekonferansen: Equinor får milliarder – vil bygge største flytende havvindpark

Les også

Kommentarer (19)

Kommentarer (19)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå