KRAFT

Åpner for mer småkraft-delegering

ØNSKER FORENKLING: Energiminister Ola Borten Moe (Sp) ønsker at beslutninger skal fattes på så lavt nivå som mulig.
ØNSKER FORENKLING: Energiminister Ola Borten Moe (Sp) ønsker at beslutninger skal fattes på så lavt nivå som mulig. Bilde: Stortinget
Øyvind LieØyvind Lie
5. mai 2011 - 12:56

For å gjøre konsesjonsbehandlingen mer effektiv har fylkeskommunene fra 2010 hatt myndighet til å fatte konsesjonsvedtak for vannkraftverk under 1 MW. Slike konsesjonssaker forberedes av NVEs regionskontorer, som oversender innstilling til fylkeskommunen for vedtak.

Les også: Skatteregler gir ressurssløsing

Ønsker forenkling

På spørsmål fra Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen under Stortingets spørretime i går, sa energiministeren at han er tilhenger av forenkling og av at beslutninger skal fattes på så lavt nivå som mulig.

– Samtidig må vi sikre likebehandling av prosjekter mellom fylker, sikre at konkurrerende prosjekt blir vurdert i sammenheng, og at samordningen av nett og produksjon blir ivaretatt, sa Moe.

Les også: – Bør ikke betale for unyttig kraft

Viktig med framdrift

Jo større inngrepene er, jo større er kravene som settes til kunnskapsgrunnlag og fagkompetanse hos besluttende myndighet, understreket energiministeren.

– Det er dermed ikke sikkert at en ytterligere delegering av myndighet vil effektivisere saksbehandlingen. For meg er det framdrift i sakene og realisering av fornybar energi som er det viktigste, ikke hvem det er som fatter vedtakene, sa Moe.

Solvik-Olsen påpekte at det det ikke alltid er en direkte korrelasjon mellom størrelse på inngrep og størrelse på turbin, og han mente at større utbygginger med lavt konfliktnivå kan behandles hurtigere og mer fleksibelt hvis fylkeskommunene får utvidet myndighet.

Les også: – Invester aldri på politiske løfter

Krevende skjønn

På spørsmål om han vil vurdere om 1 MW-grensen kan justeres, svarte energiministeren at han er enig i at selv om et kraftverk kan være stort, trenger ikke konfliktnivået være like stort.

– Det er likevel krevende å skulle operere med grenser på myndighet som ikke er knyttet til en objektiv størrelse. Med en gang man snakker om konfliktnivå, vil det komme inn ulike skjønnsvurderinger, og da er det slik i vårt system at det er mange som har meninger, sa Moe.

Les også: Moe knuste småkraftdrømmene

Åpen for endring

Likevel åpnet Moe for en endring.

– Jeg kan ikke love representanten Solvik-Olsen nå at jeg kommer tilbake til Stortinget med sak om flytting av vedtaksmyndighet på kort sikt, men jeg kan varsle at dette har jeg et svært åpent sinn i forhold til, og det er grunnlag for vurdering, sa energiministeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.