INDUSTRI

Anti-doping-lab blir forskningssenter

Åpner etter London-OL.

BIOSATSING: Anti-doping-laboratoriet til London 2012 skulle egentlig stenges så fort lekene var over. Nå blir det isteden verdens første senter for fenomforskning. FOTO: LOCOG
BIOSATSING: Anti-doping-laboratoriet til London 2012 skulle egentlig stenges så fort lekene var over. Nå blir det isteden verdens første senter for fenomforskning. FOTO: LOCOG Bilde: LOCOG
Mona StrandeMona StrandeJournalist
4. aug. 2012 - 09:45
Vis mer

Når London-OL er ferdig, skal lekenes anti-dopingsenter videreutvikles til nasjonalt senter for fenomforskning (se faktaboks).

Forskningssenteret blir det første i verden spesialisert på å undersøke sykdommers karakteristikker, for å utvikle nye og mer individuelt tilpassede medisiner og behandlinger for alt fra diabetes til demens.

Les også: Her er din nye kreftlege

10 millioner GBP

Senteret får navnet MRC-NIHR Phenome Centre fordi det skal finansieres av to statlige forskningsinstitusjoner: Medical Research Council (MRC) og National Institute for Health Research (NIHR), med fem millioner britiske pund fra hver av institusjonene over fem år.

Les også: Sjekk fremtidens behandlinger på sykehuset

Olympisk arv

Professor Sir John Savill, som er direktør i MRC, sier i en pressemelding at det ville vært en skam dersom investeringen i det høyteknologiske anti-dopingsenteret skulle gå til spille så fort OL er over, og kaller videreutviklingen til et permanent forskningssenter en fenomenal arv etter de olympiske leker.

Det er GlaxoSmithKline (GSK) som har stått for anti-doping-fasilitetene til London-OL, og senteret – som er like stort som syv tennisbaner – opereres av King's College London under lekene. Det skulle egentlig stenges så fort OL var over. Nå er planen isteden at det skal overleveres til nye eiere i oktober, og åpne på nytt i januar 2013.

Det nye senteret skal ledes av Imperial College London, i samarbeid med flere akademiske partnere. GlaxoSmithKline skal fortsatt eie tomten og bygningen, mens Bruker og Waters Corporation skal stå for instrumenteringsutstyret.

– Vår investering i dette forskningssenteret gir løfter om mer målrettede behandlinger av pasienter med alt fra diabetes til hjertesykdom og demens. Pasientene vil få raskere og mer presise diagnoser, og forskerne vil få mulighet til å utvikle nye medisiner og behandlinger etter hvert som vi lærer mer om sykdommenes karaktestikker og nye undergrupper av sykdommene oppdages. I tillegg til våre investeringer innen fenomikk og genforskning, vil vi i årene fremover øke kapasiteten vår innen diagnostikk, sier den britiske helseministeren, Andrew Lansley, i en pressemelding.

Dag Hessen: – Vi kan bli minst 120 år gamle

London 2012 unveil Anti-Doping Laboratory with laboratory service providers GlaxoSmithKline (GSK) and laboratory operators King?s College London London OL 2012 anti-doping laboratorium blir forskningssenter etter lekene.
London 2012 unveil Anti-Doping Laboratory with laboratory service providers GlaxoSmithKline (GSK) and laboratory operators King?s College London London OL 2012 anti-doping laboratorium blir forskningssenter etter lekene.

Sikter høyt

Ifølge Science er det lederen ved Imperial College Londons institutt for kirurgi og kreft, Jeremy Nicholson, som skal bli forskningssjef ved MRC-NIHR Phenome Centre.

Forskerne ved senteret skal undersøke fenomkombinasjoner hos pasienter og frivillige ved å analysere blod- og urinprøver. De fokuserer på de metaboliske fenotypene, altså fenotypene som produseres av de kjemiske reaksjonene i kroppen.

De håper å oppdage nye biomarkører som kan forklare hvorfor et individ eller en folkegruppe kan være mer mottakelig for en sykdom enn andre. Dette vil igjen hjelpe forskerne til å finne nye, tryggere og mer tilpassede behandlingsmetoder som er skreddersydd til din unike biokjemi.

Ved hjelp av svært avanserte massespektrometre og maskiner for gass- og væskekromatografi har man under OL kunnet hurtiganalysere over 6000 urin- og blodprøver fra idrettsutøvere. 60 prosent av utstyret i anti-dopingsenteret skal fortsatt brukes når det nye forskningssenteret åpner.

MRC-NIHR Phenome Centre skal analysere rundt 25.000 prøver i første driftsår, med mål om oppskalering til 100.000 prøver i året på sikt.

Les også:

Dette er bioteknologi for dummies

Elever lærer biotek med krimgåter

NTNU satser på bioteknologi  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.